Дански радници најсрећнији у ЕУ

Данска има најсрећнију радну снагу, а за њом следе Аустрија и Белгија, резултати су истраживања Евробарометра из Брисела.

 

Занимљивости 28.04.2014 | 07:44
Дански радници најсрећнији у ЕУ

Како преноси сајт "ЕУ обзервер" резултате истраживања, 94 одсто Данаца је задовољно условима рада. Више од 80 одсто испитаника у Данској, Луксембургу, Финској и Холандији сматра да има "добре" услове рада.

На дну листе се налази Грчка, као једина земља ЕУ међу њених 28 чланица, у којој се мање од половине радника изјаснило задовољним условима рада.
Тек 16 одсто радника у тој земљи сматра да је њихова земља добро место за рад, а 38 одсто је задовољно условима.

Истраживање показује и да је већина Европљана задовољна правима која нуде закони о раду у ЕУ.

Сваки девети испитаник је навео да годишње има најмање четири седмице плаћеног одмора, док су други испитаници навели да у њиховом послу постоји "флексибилност" око радних сати.

Ипак, сваки шести испитаник је признао да су се услови рада на његовом послу погоршали у последњих пет година, као резултат растуће незапослености и смањивања зарада широм ЕУ.

Комесар ЕУ за запослење Ласло Андор изјавио је да Унија има огромну одговорност да обезбеди добре услове рада који ће довести до високог степена задовољства међу европским радницима, али и да он страхује да ће услови рада "трпети због економске кризе".

 



 

Коментари / 0

Оставите коментар