У уторак о иницијативи за смјену Радончића

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ требало би да се на сједници у уторак, 29. априла, изјасни о иницијативи за реконструкцију Савјета министара БиХ смјеном министра безбједности Фахрудина Радончића.

Босна и Херцеговина 27.04.2014 | 14:11
У уторак о иницијативи за смјену Радончића

СДА је покренула иницијативу за смјену Радончића након фебруарских демонстрација у Сарајеву, када је запаљена и зграда Предсједништва БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ изгласао је Радончићеву смјену на сједници 13. марта.

Дом народа требало би да се изјасни и о захтјеву хрватских делегата у овом дому за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ који се односи на изборе у Мостару.

Тим законским актом предлаже се да се 35 вијећника у Вијеће града Мостара бира на непосредним и тајним изборима, при чему би подручје града било јединствена изборна јединица.

Овим приједлогом предвиђа се да конститутивни народи имају најмање по четири, а националне мањине и остали најмање по једног представника у Градском вијећу.

Предлагачи закона наводе да се овим рјешењима проводи одлука Уставног суда БиХ, који је још 2010. године прогласио неуставним одредбе Статута града Мостара које се односе на избор градских вијећника, а тиме и одредбе Изборног закона које се односе на овај град.

Пријелог закона хрватских делегата у децембру био је пред Домом народа, али није усвојен јер су га делегати из реда СДА прогласили штетним за витални национални интерес Бошњака, након чега се Уставни суд БиХ изјаснио да њиме није повријеђен бошњачки национални интерес.

На дневном реду је и захтјев Савјета министара БиХ за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, којим се уводе специфичне акцизе за резани дуван, односно цигаре и цигарилосе.

Овим се, образложено је из Савјета министара, желе обезбиједити услови за заштиту легалних привредника који измирују обавезе, зауставити тренд пада прихода од акциза на дуванске прерађевине, сузбити нелегално
тржиште те хармонизовати акцизе на различите дуванске производе.

Осим више других законских приједлога Дом народа требало би да разматра и низ информација међу којима и информацију о анализи резултата и учинцима рада страних тужилаца и судија у БиХ те извјештаје о раду
парламентарних тијела у прошлој години.

Предсједавајући Дома народа Драган Човић оставио је могућност да се, уколико се стекну потребни услови, на дневном реду нађу и измјене и допуне Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ.

Овај законски приједлог већ дуже вријеме чека на разматрање у Дому народа јер због болести Сулејмана Тихића трочлано руководство Дома није у прилици да се састане и усагласи ставове о њему.

СДА се од започињања парламентарне процедуре за Приједлог измјена и допуна Закона о пребивалишту и боравишту противи његовом усвајању.

Коментари / 0

Оставите коментар