8 најчуднијих сујевјерја

Да ли сте сујевјерни? Да ли вјерујете у обичаје куцања о дрво, бацање соли преко леђа и томе слично? Која су најчуднија сујевјерја за која сте чули?

Занимљивости 27.04.2014 | 09:03
8 најчуднијих сујевјерја

1) КУЦАЊЕ У ДРВО
У зависности од вјеровања, људи куцају у дрво када кажу нешто позитивно или негативно, плашећи се да тиме не изазову судбину, па да се деси нешто лоше. Ово потиче из вјеровања да стари духови живе у дрвећу, па их ми куцањем у дрво позивамо да нас заштите од зла или да нам донесу срећу.

2) ПЕТАК 13.
Вјеровање да је број 13 несрећан отишло је толико далеко да у неким улицама не постоје зграде које носе број 13, а неке вишеспратнице немају спрат број 13. Петак данас обично сви воле, али се раније вјеровало да је тај дан несрећан, јер је тог дана разапет Исус. Тако се спојем броја 13 и петка добија најнесрећнији дан.

3) РАЗБИЈЕНО ОГЛЕДАЛО
Познато вам је сујеверје да ћете имати седам несрећних година ако сломите огледало. Вјеровање о томе да испрекидан одраз доноси несрећу постојало је још прије него што је огледало измишљено: ако би одраз у језеру или базену био искривљен, вјеровало се да то доноси лошу срећу, пошто се сматрало да се душа види у одразу. То да разбијено огледало доноси баш седам година несреће идеја је Римљана који су вјеровали да се човек регенерише сваких седам година.

4) ЗАЖЕЛИ ЖЕЉУ КАД ВИДИШ ЗВИЈЕЗДУ ПАДАЛИЦУ
Ово је омиљено сујеверје дјеце и оних који су дјеца у души. Легенда говори да се звијезда падалица појављује када се богови наслоне преко ивице раја и пошаљу неколико звијезда доле: на примјер, баш онда кад је људима потребна нека велика услуга од божанства. Према другом миту, звијезда падалица је људска душа или душа анђела или ђавола.

5) ПОТКОВИЦА
Вјерује се да ће потковица донијети срећу ономе које нађе ако је њени крајеви усмјерени ка особи која је нађе. Такође се вјерује да број рупа у потковици одређује да ли ће неко бити богат, да ли ће се оженити и слично.

6) ЦРНА МАЧКА
Сујеверје везано за црну мачку зависи од ваших вјеровања: неки људи вјерују да је срећа кад им црна мачка пређе пут, док други мисле да је то несрећа. Ова супротна вјеровања могу вући поријекло из других култура: у древном Египту, мачке су биле обожаване и поштоване, па је била срећа видјети их. Са друге стране, мачке су биле повезиване са вјештицама и због тога се сматрало да доносе несрећу.

7) ПРОЛАЗАК ИСПОД МЕРДЕВИНА
Са логичне стране, пролазак испод мердевина доноси несрећу, јер заиста може да буде опасан: мердевине могу да падну на вас, може да падне сам човјек са мердевина, може да падне канта окачена за њих и слично. Ипак, ово сујеверје је много мање логично: хришћани вјерују да је број три због Светог Тројства свети, па је и троугао свети, јер има три угла. Мердевине уз зид праве троугао и када се прође испод њих, ломи се Свето Тројство – што се, наравно, сматра несрећом.

8) ПРОСИПАЊЕ И БАЦАЊЕ СОЛИ
Постоје два сујеверја везана за овај зачин: једно је да је просути со значи несрећу, а друго да морате преко рамена посути со да бисте спријечили несрећу. Нејасно је одакле потиче ово сујеверје, али се вјерује да је со постала много вредна јер је из године у годину поскупљивала, па је тако нешто вриједно просути свакако доносило несрећу само по себи. Што се тиче посипања соли преко рамена, оно потиче из хришћанског вјеровања да ђаво сједи на лијевом рамену и чека прилику. Бацањем соли преко овог рамена, стога, тјерамо ђавола.

 

Коментари / 0

Оставите коментар