Договор Г7 о новим санкцијама Русији

Група набогатијих земаља света Г7 постигла је договор о увођењу нових санкција Русији због кризе у Украјини, објављено је данас у саопштењу, а високи амерички званичник је изјавио да би санкције могле бити уведене већ у понедељак.

Свијет 26.04.2014 | 11:20
Договор Г7 о новим санкцијама Русији

"Договорили смо се да врло брзо уведемо нове санкције Русији. Имајући у виду хитност стварања услова за успешне и мирне демократске председничке изборе следећег месеца у Украјини, постигли смо договор да хитно пооштримо санкције и мере које ће повећати цену руских поступака", наведено је у заједничком саопштењу.

Група Г7 је у саопштењу похвалила "уздржаност" са којом је нова влада у Кијеву поступила према наоружаним проруским групама које су заузеле зграде државне администрације у источној Украјини.

"За разлику од њих, Русија није предузела конкретне потезе у циљу поштовања споразума из Женеве. Она није јавно подржаала споразум, није осудила поступке сепаратиста који покушавају да дестабилизују Украјину нити је позвала наоружане екстремисте да мирно напусте зграде државне админситрације које су окупирали и положе оружје", поручила је група Г7 у саопштењу које преноси АФП.

Уместо тога, Русија је наставила да доприноси ескалацији тензија реториком која све више забрињава и претећим војним маневрима на граници са Украјином, навела је група Г7.

"Ми поново оштро осуђујемо незаконити покушај Русије да припоји Крим и Севастопољ који ми не признајемо. Ми ћемо данас спровести пуне правне и практичне последице ове незаконите анексије, укључујући економске, трговинске и финансијске санкције, али оне неће бити ограничене само на те области", закључује се у саопштењу.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

26.04.2014 09:37

Ако стварно мисле да ће тако омести руске планове онда нешто са њима није уреду.

ОДГОВОРИТЕ