Шта је некада говорио Кустурица

Све чешће, у бесаним ноћима, пред мене излази слика коју сам не тако давно видио на сарајевском аеродрому.

Босна и Херцеговина 25.04.2014 | 08:23
Шта је некада говорио Кустурица

 

Чекајући мајку угледао сам велику групу људи. Међу њима истицао се један високи горштак заразнога осмијеха, скидао је чулах са главе, гладио се по остацима сиједе косе…све док из свјетине није дотрчало неко дијете и загрлило га. Дедо срећан што је жив, а унук што му се дедо вратио из далеке Мекке, са хаџилука. Плакали су заједно и грабили према излазу.

Гледао сам за њима, суза ми је кренула низ лице и као што тада нисам знао зашто сам заплакао, не знам ни данас док сједим на амстердамском аеродрому. Четири године касније сједим и чекам авион, тумарајући свијетом са својим новим филмом, нема нити једног путника у чије лице не загледам и поредим с лицима вољених људи из Сарајева.

Поново ми суза крену, сада из сасвим другог разлога…

У Амстердаму сам срео Расима из Лопара. Човјек, рудар којег су четници издвојили из групе рудара, свезали и потковали…

У слици сретног загрљаја дједа и унука који се враћа са великог путовања, гледао сам радост, а слика Расима из Лопара потресла ме снагом најјачег земљотреса. Ту нема суза….његово збуњено, благо лице као да ме још блажим очима пита ЗАШТО?

Не могу да му одговорим, само видим испред себе слике страдалника Босне. Наједном, као код тужних очију кипа, предамном срушиле су се све моје политичке илузије. Од тог момента све што будем видио и чуо имаће другу вриједност…

Пред поштованим Расимом, човјек који ме гледао очима мученика, клонула је моја душа и знао сам да ћу пред њим клецати као пред узвишеној светости.

Ноћима, ево послије сусрета са Расимом, одгонетам тајне, расплићем властите мисли, баш као што ми је мати, кад сам био мали, расплитала џемпер пред зиму да ми саплете нови. Питам се полушапатом како је било могуће да сам своје дјетињство, културу којој припадам, граду који је мој град, поистовијетио са политичарима које не поштујем и како је могуће да нисам реаговао жестином…

Када је почео рат у БиХ мој глас се чуо, али чини ми се и губио у буци ствараној са свих страна. А, ја згађен од политичара с којима не бих дијелио ни кафану, а камоли републику, згађен новинарима који су каљали моју фамилију, дјецу ми називали копиладима, а супругу курвом, покојног оца шпијуном….ја сам од тих људи који су чинили шуму, обневидио, умукнуо и као какав Дон Кихот наставио водити приватни рат, а људи из Сарајева страдавали су из дана у дан.

Да ли је могуће да сам због људи који су ширили лажи о мени, потиснуо слику свог дјетињства, свога града, својих вољених људи? Није ми било довољно да гледам ЦНН, јер како се види, а то сам већ писао, Европа само супервизира злочине по Босни.

Требало ми је да видим мученика Расима из логора и да емоционално прегорим и заборавим све политике и историје свијета…требало ми је да видим благе очи које питају – зашто Емире – и да схватим да нема те историје и предисторије која може да оправда поткивање живог човјека.

То сви знају, али Расимово лице казује бол свих страдања у Босни…

И док тумарам свијетом, босанске Муслимане убијају не као сезонске бераче памука, него само зато што су Муслимани. Знам да страдају и други, али сигурно Муслимани највише. Тумарам тако свијетом, носим свој посљедњи филм са собом и големи чемер у души. Помирен са смрћу, говорим и пишем од срца…

Емир Кустурица, 24.март 1993. године

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

босна

25.04.2014 07:07

Добро је да је Немања алиас Емир једном у зивоту рекао истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

25.04.2014 07:13

А онда смо га ми Срби купили и то за дебелу лову. И ај све то. Још га нисмо одплатили. Из дана у дан све нас више кошта. Овај нас је ХЕМИР, добро одвалио. Замислите које лицемерје је у овом човеку. 1993 године напише овакав један текст да човек заплаче, а онда одједанпут постане највећи Србенда, бре !!!! Огулио нас је као козу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

25.04.2014 08:06

Поздрав Гаврилу, интересантно запазање господине са васе стране ! Много пут сам се у зивоту запито ста би ! На крају сам схватио даје тип камелеон, па исто је ово радио и у комунизму , мислим да је лицни интерес , ниста дрго !

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

25.04.2014 09:26

Јадан је он Хемир,ста реци за њега петоколонас,демагог, промасена инвестиција..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репув

25.04.2014 09:40

Одавно знам за овај текст. Емир је бошњачки тројански коњ који је послан глупим Србима да их пљачка. Емир је више учинио на економском (самим тим и политичком) слабљењу Српске, него сви бошњачки политичари након рата. Врхунац сарказма је што је Емир за неке глупе и наивне Србе постао појам и мјера српског патриоте. Стварно болесно. Што би Емир рекао: "Да се Власи не досјете."

ОДГОВОРИТЕ
Name

рамбо

25.04.2014 09:45

Вук длаку мијења а цуд никада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЖД

25.04.2014 11:39

Е мој Немања, неки људи тек сад сазнаше да си ти уствари Емир, онај Муратов мали, шејтан с Горице (пријератно ромско насеље у Сарајеву..

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

25.04.2014 12:12

Емир Кустурица,кодно име Немања је познат као карактеран,моралан,поштен и прије свега искрен човјек.Кад би се зајеб.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош983

25.04.2014 14:15

Једном Емир увијек Емир! А нас народ га прихвати као најродјенијег, довољно му би да се слика са Додиком и Григоријем и заборави се и Расим и све оно што је Емир говорио против Срба! Хајде што неки заборависе, али му и дозволисе да нас квалитетно покраде заједно са поменутом двојицом. За њих је затвор луксуз, водје криминала у Републици Српској!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бонд

25.04.2014 16:54

Кад људи гријеше несвјесно мозе се опростити али кад то ураде у пуној свијести онда нема опроста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

25.04.2014 16:59

Једно вријеме на скоро сваком порталу нисам смио написати ни слова критике против Емира. Не само ја него већина. Па ето им сад свима онима који су га штитили и правили се паметни. Срећа да не може однијети Андрићград са собом. Изгледа да ће се морати вратити тамо одакле је дошао јер га је и Србија отјерала, и неће му бити нимало весело. Остаје му још да тумара по бјелосвјетским аеродромима. Можда му и баја буде правио друштво ко зана?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рајко

25.04.2014 18:13

Ма бона он се салио

ОДГОВОРИТЕ
Name

рајко

25.04.2014 18:20

Ала дао, Ала узео, моји Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

25.04.2014 19:11

Немањи треба дици у сваком граду и селу у Републици Српској Споменик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифасиста

25.04.2014 19:14

Е, народе мој, да смо свјесни тога колико смо глупи, сами би се себе упласили. Ми смо овце обицне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

25.04.2014 19:15

А многи мисле да је он већи Србин од патријарха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

лифе бе анд сее

25.04.2014 19:28

Емир је инсајдер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БХ сејтан

25.04.2014 21:44

Казем ја да је он у срцу велики босњак.. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАЈА

25.04.2014 21:55

ЕМИР ЈЕ САМО ПИСАО СТО ЈЕ ВИДИО, РЕАЛНОСТ И ИСТИНУ. СТА ЈЕ РЕКАО ТАКО СТРАСНО, МУСЛИМАНИ НИСУ БИЛИ СРЕДЈЕНИ КАО ВОЈНА ФОРМАЦИЈА ЗАТО О ЊИМА И ПИСЕ НА ОВАЈ НАЦИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кокориц

25.04.2014 22:10

Ова прица о "Поткованом Расиму" ја давно, давно сазвакан. Ако немате неки бољи аргумент да би се казало како је "некад говорио Кустурица" онда вам овај аргумент и није некакав. Он се је неколико пута о овоме јасно изјаснио. Писао је са емпатијом према напаценом цовјеку. Писо је и о напаценим Муслиманима, зар је то несто лосе. У оцима образованих и хуманих људи ово је за похвалити. Ово само увецава негову хуманост, и показује да Србин није слијеп и да не види и патњу дригих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

25.04.2014 22:20

...и онда га Григорије покрсти у Немању, прикачи најсветије на његову одору и онаквог какав јесте проведе кроз Попово поље, срећом па га не покрсти у Василија! Кад дође судњи дан вјерујем да ће заједно преко океана. Срећан им пут и нека понесу своје али нека оставе народно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕВОЛТ

25.04.2014 22:28

ДАБОГДА СЕ ВРАТИО НА ИСЛАМ! И КАКО ЊЕМУ ВЈЕРОВАТИ ПОСЛИЈЕ СВЕГА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

26.04.2014 09:06

Није слуцајно сто се данас напада Кустурица. Напада се и Милорад Додик. Слуцајност?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ринге

26.04.2014 10:36

Босна је извор - АНДРИЋ, СЕЛИМОВИЋ СВЕ ШТО ЈЕ ДОБРО ТО ЈЕ ИЗ БОСНЕ ПА НА КРАЈУ И ВУЧИЋ

ОДГОВОРИТЕ
Name

робy

26.04.2014 12:07

Јадни сте ви ..Васи преци и сви ви који сте против Кусте,за цитавог васег зивота и сав вас иметак кад би продали,не би ни 5% завриједило колико је он уцинио за Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОС ОБИЛИЦ

26.04.2014 13:41

Е МОЈИ ЉУДИ ДА ЗНАТЕ КОЈИ ЈЕ ТО ЛОПОВ. У ВИСЕГРАДУ ЈЕ ТОЛИКО ЗАВАДИО НАРОД СА СВОЈИМ САТЕЛИТИМА КОЈИ ИМАЈУ КОРИСТИ ОД ЊЕГА ДА ТО НИЈЕ НОРМАЛНО. ИСПАЛО ЈЕ ТАКО, КАО ДА НИЈЕ БИЛО НИКАКВОГ ЗИВОТА У ГРАДУ ДОК НИЈЕ ОН ДОСАО ДА НАС ОПЉАЦКА ЗАЈЕДНО СА БАЈОМ,КАО ДА ЈЕ ЗИВОТ КРЕНУО КАД ЈЕ ОН СТИГАО. МОРАЈУ ГРАДЈАНИ ВИСЕГРАДА КАД ПОДЈУ У WЦ ИЦИ У КАМЕНГРАД ИНАЦЕ - БРУКА... ИСПАДЕ ОН НАЈВЕЦИ СРБИН ОД ПОСТАНКА СРПСКОГ НАРОДА,А ЦОВЈЕК ДАО 5 000 МАРАКА,А МИ МУ УЛОЗИЛИ ПРЕКО 40 МИЛИОНА И ОН НАПРАВИ ПРИВАТНИ ГРАД.ПА ДА ЛИ ЈЕ ОВО МОГУЦЕ СТА НАМ РАДИ НЕМАЊА?! ЈЕДАН ЦОВЈЕК ЈЕ УКАЗАО НА ЊЕГОВ КРИМИНАЛ НАРОДНИ ПОСЛАНИК КОЈИЦ И ОНДА ЈЕ КРЕНУЛА ХАЈКА НА ЊЕГА, НЕЗАПАМЦЕНА НА ОВИМ ПРОСТОРИМА,ПРИЈЕТИЛИ МУ И ПРИЈЕТЕ И СМРЦУ,ЛАГАЛИ,ПЉУВАЛИ,ИЗМИСЉАЛИ, СВЕ ТО ЦУЈЕТЕ И ВИДИТЕ НА ТЕЛЕВИЗИЈИ,АЛИ НЕМОГУ ГА ЗАСТРАСИТИ ЈЕР НАРОД ВИДИ ДА ЈЕ ОН УПРАВУ,АЛИ СЕ БОЈИ ВЛАСТИ...САМО ДА ЗНАТЕ,НЕМАЊА ЈЕ СПИЈУН И ЛОПОВ КАКВОГ НЕМА ЦИТАВ СВИЈЕТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопаре!

26.04.2014 16:34

Откуд Расим и то баш из Лопара, када у самим Лопарама живи 99% Срба, Мусмлимана нема. и откуд рудар када у Лопарама нема рудника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

26.04.2014 17:47

Ма омакло му се људи, шта сте одмах напали највећег Србина ових свјетова?! А када сам писао о њему као Марковићевом реформисти, Слобином социјалисти, Тадићевом демократи и сад Вучићевом националисти (ако на власт дођу Турци постаће Турчин) онда су га сви хвалили. Како га је тек Додик хвалио... Јадно- предлажем да га у будуће игноришемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин из висеграда

26.04.2014 18:11

Е МОЈИ СРБИ...МИ СМО ВИЈЕКОВИМА НИПОДАСТАВАЛИ И ПОНИЗАВАЛИ СВЕ ОНО СТО ЈЕ ВРИЈЕДИЛО У НАСЕМ НАРОДУ. ДАНАС СУ НАМ НАЈВЕЦИ СРБИ АНДРИЦ И ТЕСЛА, ПА ПРОЦИТАЈТЕ СТА СУ ПИСАЛИ О ЊИМА СРБИ ИЗ ТОГ ВРЕМЕНА. КАДА БИ МАЛО БОЉЕ ПРОМИСЉАЛИ КУСТУРИЦА БИ БИО ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ А НЕ ИЗДАЈНИК, КАКО ГА ВИ НАЗИВАТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

26.04.2014 20:47

Доста више туђе идеологије живот ми прође у гледању ко је какве боје косе и која крв тече венама, код мене дијете нема шта сутра да једе а до сад је јело на свеску. Доста више национализму. Дајте да живимо ко људи није 14. вјек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуро из Кокора

26.04.2014 21:27

Кустурица је ентузијаста и воли свој народ. Он се је вратио тамо гдје је "увијек био" како сам казе. Он је само по једној страни "залутао", отац му се увијек изјасњавао као Србин. Куста то отворено казе. Уосталом то свако зна. А, сто се тице његовог "лоповлука" то могу да казу само они сујетни. Кустурица је освојио многе свјетске вазне филмске награде. Мозе да ради као професор у Америци (радио је вец), у Француској и ко зна све вец гдје није, њему није потребно да се бави "лоповлуком". Он је велики неимар, интелектуалац и надасве стваралацког духа. Бити на Балкану успјесан, то није лако, ни због цега другог, него због зависти и балканских сујета. Куста је створио себи за зивота споменик, усао је у историју као велики стваралац и то му никад нико неце моци оспорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висеградјанин

27.04.2014 08:27

Он своју вјеру никад није промјенио, при изградњи Андриц града се не постује ни празник ни црвено слово, неки дан су на ВЕЛИКИ ПЕТАК мјесалице цјели дан радиле. А само прије неколико дана у Висеграду на митингу СНСД-а је изјавио цитирам "Они који данас русе Милорада Додика, то су исти они који су запоцели рат у БиХ"! Цовјек оптузује СДС једнонационалну Српску странку тј. саме Србе да су запоцели рат и то јавно, ето колики је то Србин и партиота. Ј.. вас он све, који га подрзавате...

ОДГОВОРИТЕ