Тетоваже које "уваљују у невољу"

Власти Шри Ланке су ове недеље привеле и наложиле депортацију британске туристкиње, због тетоваже Буде на десној руци, а њен случај само је последњи у серији "проблематичних тетоважа".

Занимљивости 25.04.2012 | 09:38
Тетоваже које "уваљују у невољу"

Како пише Би-Би-Си (ББЦ), Тајланд је недавно претио да ће се "обрачунати" са туристима који на телима имају верске слике. Власти Тајланда сматрају да је тај тренд "културолошки неприкладан" и да "еродира поштовање религије".

У Малезији, власти су 2012. отказале концерт америчке певачице Ерике Баду, пошто су објављене фотографије на којима се види да она изнад груди има истетовирано "Алах", на арапском.

Малезија, већински муслиманска земља, сматрала је да тетоваже Ерике Баду представљају "увреду исламу".

Кад је реч о тетоважама, непревазиђен је Јапан, каже за ББЦ историчар уметности и стручњак за тетоваже са Универзитета у Есексу Мат Лодер.

"У скорије време, негде од 20. века, тетоваже се у Јапану везују за криминалне банде и често су забрањене на местима попут јавних купаоница. Знам и жену у тридесетим годинама којој због тетоваже нису дозволили да уђе у хотел", прича.

Анти-татоо осећања су, додаје, јача у одређеним деловима земље. Тако је градоначелник Осаке наредио преглед тела свих 30.000 запослених у градској управи, поручујући да они који желе да задрже тетоваже - могу да траже други посао.

Нису само верска осећања и културне вредности у игри.

Октобра 2012, шеф британске Метрополитан полиције забранио је полицајцима "видљиве тетоваже", пошто "штете професионалном имиџу" снага реда.

И америчка војска објавила је нова правила о тетоважама: војницима су раније забрањене екстремистичке, непристојне, сексистичке и расистичке тетоваже, а сад не смеју да имају никакве тетоваже на глави, лицу, врату, ручним зглобовима, рукама и прстима.

Како додаје ББЦ, забрањено је тетовирати се испод лакта и колена, а број видљивих мањих тетоважа ограничен је на четири.

Коментари / 0

Оставите коментар