Лоше провођење Закона о несталим лицима

Српски члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић је на радном састанку о проблемима у трагању за несталим лицима са представницима Тужилаштва БиХ указао на непотпуно и лоше провођење Закона о несталим лицима БиХ.

 

Босна и Херцеговина 25.04.2012 | 09:38
Лоше провођење Закона о несталим лицима

"На састанку је разговарано о координацији активности у извршењу ексхумација. Наш превасходан циљ је био да се разријеши питање  заосталих предмета који чекају двије, три, а има предмета који чекају и
пет година", рекао је Мишић.

Он је нагласио да је углавном ријеч о предметима, односно захтјевима за ексхумације, који су номиновани из канцеларија Института Бањалука и Источно Сарајево, те да је ријеч о жртвама српске националности, што је директна посљедица слабе примјене Закона о несталим лицима БиХ.

Мишић је рекао да лоша примјена Закона о несталим БиХ, те став Тужилаштва и појединих људи у Институту за нестала лица БиХ резултирају тим да се мандат Института - тражење несталих - полако губи.

"Мандат Института за нестала лица БиХ је тражење несталих, а не искључиво истраживање и доказивање ратних злочина, што је у  надлежности Тужилаштва БиХ", рекао је Мишић.

Мишић сматра да је Институт своју независност изгубио оног тренутка када је средства намијењена за тражење несталих, ексхумацију и идентификуацију подијелио са тужилаштвима у БиХ.

"Тиме смо изгубили и независност и право на поступак. Данас смо у позицији да тужилаштва поступају на начин и по кретеријумима који су њима знани када је ријеч о нашим захтјевима за ексхумације", рекао је Мишић.

Он је навео да ће се до наредног састанка представника Института за нестала лица БиХ и Тужилаштва БиХ, који би требало да буде одржан средином маја, радити на томе да се изнађе рјешење за проблем старих
предмета, али и по питању поступања по захтјевима, односно информацијама Института за вршење ексхумација.

"Током састанка је речено да су предмети подијељени на 37 тужилаца и да ће хронолошки разматрати захтјеве Института. Нисмо се усагласили о томе да ли су у праву када нам неке предмете враћају, јер смо сходно Закону о несталим лицима БиХ институција којој су дата управна овлаштења да се по нашим захтјевима мора поступати", појаснио је Мишић.

Он је напоменуо да је на састанку са представницима Тужилаштва БиХ, такође, покренуто питање у вези са пробним копањем, које би требало да допринесе већој ефикасности у процесу тражења несталих.

"Да би се то остварило, неопходно је вратити средства Институту за нестала лица БиХ како би се активност пробних копања могла вратити у потпуности у нашу надлежност. Суштински проблем је питање да ли је
Закон о несталим лицима у БиХ уопште заживио", додао је Мишић.

Српски члан Колегијума дирктора Института указао је и на проблем што поједини некопмететни људи дају "крупне изјаве", што доводи до  ситуације да нека удружења, неформалне групе грађана или неко трећи
оцјењује да ли је неки захтјев за ексхумације оправдан или неоправдан.

Данашњи састанак представника Института за нестала лица БиХ и Тужилаштва БиХ водила је шеф Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва Гордана Тадић.


Коментари / 0

Оставите коментар