Николић: Србија не жели да бира страну

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је став Србије о ситуацији у Украјини познат и да Србија не жели да буде у позицији да мора да бира страну, али да ће покушати да помогне да би се пронашло
мирно рјешење.

Србија 25.04.2012 | 09:38
Николић: Србија не жели да бира страну

"Србија је посвећена сарадњи у региону. Спорадично се појаве проблеми, али они не нарушавају битније односе између држава", рекао је Николић на састанку са предсједником и министром спољних послова швајцарске Конфедерације Дидијеом Буркхалтером.

Николић је истакао да ће Србија испунити услове за улазак у Европску унију, саопштено је из Прес службе предсједника Србије.

"Посебно нам је важно да држава буде уређена на начин који предвиђа европско законодавство, које представља највиши цивилизацијски домет", рекао је Николић.

Он је Буркхалтеру рекао да је Београд "свуда добио подршку за преговоре са Приштином и да очекује да ће пуноправно чланство у ЕУ доћи лакше него што су многи очекивали".

"Нама је велика част да председавамо ОЕБС-ом 2015. године. Сада пратимо ваше потезе, јер су нам циљеви заједнички", истакао је Николић.

Осврћући се на тешку економску ситуацију у Србији, он је рекао да сваке године недостаје око 10 одсто новца да би буџет био уравнотежен.

"Нисмо спремни да прихватимо смањење пензија, јер смо свесни да једна пензија издржава три генерације. То ће бити највећи изазов који очекује нову Владу", навео је Николић.

Буркхалтер је поручио да је сарадња Србије и Швајцарске "право благо", у протекле двије године посебно.

"Потребно је да се побољша сигурност и наставе реформе, али након напретка Србије у свим сегментима сасвим сигурно биће више инвестиција из Швајцарске. Регионална сарадња и помирење у региону су веома важни. У то нећемо мијешати, али ако можемо да помогнемо, да саслушамо, ту смо", рекао је Буркхалтер.

Коментари / 0

Оставите коментар