Двије трећине аутобуса старије од 10 година

Од укупно 3.711 аутобуса, који су прошле године били регистровани у БиХ, њих чак 2.548, односно двије трећине, старо је 10 година или више.

Република Српска 25.04.2012 | 09:38
Двије трећине аутобуса старије од 10 година

Истовремено, по подацима који су преузети из Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА), тек 142 аутобуса, односно "мршава" четири процента, стара су до двије године.

Није изненађен оваквим чињеницама Драшко Талијан, предсједник Удружења возача и аутомеханичара градског и приградског превоза путника из Бањалуке, те каже да је већина аутобуса који се крећу по граду на Врбасу свој "вијек" одавно одрадило у богатијим европским државама.

"Када је о Бањалуци ријеч, такође је већина аутобуса стара од 12 година па навише. Од предузећа 'Аутопревоз' има најмлађи возни парк и поправља тај просјек", истиче Талијан.

Он додаје да је већина аутобуса прешла 800.000, па и до 1.000.000 километара, а пошто више нису за Европу - могу да "прођу" код нас."И сами знате каква су та возила са становишта безбједности.

Посљедња контрола је показала да је више од 60 одсто њих било технички неисправно у Бањалуци ", упозорава Талијан.

Попут њега, и Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача РС, сматра да су нам аутобуси дотрајали.

"Сигурно превозници гледају да извуку што више новца, а да имају што мање улагања.Очито је возни парк доста стар, иако су бројни аутобуси готово пуни, поготово у шпицама кад се иде са посла и на посао", наглашава Петровић.

Он истиче да је потребно више пажње посветити томе да се повећа техничка исправност аутобуса, комфор и хигијена у њима, али и да се смањи њихова старост.

"Посебно је битно да се пажња обрати на техничку исправност јер знате да је било хаварија у којима су они учествовали. Возио сам се по Европи у аутобусима и тамо су доста строги критерији за добијање дозволе да се врши таква услуга", оцјењује Петровић.

Студенткиња из Кнежева/Скендер Вакуфа, која је више пута аутобусом путовала према Требињу, доживјела је бројне неугодности и каже да жели што прије да их заборави.

"Када сам се враћала кући више пута се аутобус кварио, те изгубим три сата док не дође замјенско возило. То стварно нема смисла јер за плаћену карту очекујем удобну и сигурну вожњу. Све то ме подсјећа на Дивљи запад", прича нам ова студенткиња.

С друге стране, превозници кажу да им је у интересу да подмладе возни парк, али да им то услови не дозвољавају.

"Возни парк је прилично лош када је ријеч о старосној структури. Разлог је ниска репродуктивна способност компанија које се баве превозом путника. То све проузрокује овакво стање. Наш интерес је да имамо што боље аутобусе, али то не дозвољава наша материјална способност", каже Момчило Сладоје, предсједник Удружења аутопревозника РС.

Он се притом жали да је проблем и у томе што чак и државна предузећа својим радницима превоз плаћају у готовини, због чега се ти радници возе у приватним возилима.

"Дакле, проблем је одсуство воље свих чинилаца у држави да се направи добар јавни превоз", наглашава Сладоје, који је и директор "Центротранса" из Источног Сарајева.

Коментари / 0

Оставите коментар