Свака друга јабука отровна?

Више од 40 одсто препарата за заштиту биља, легалних у Србији, забрањено је у ЕУ. Сви домаћи произвођачи пестицида пропали када је, пре 10 година, дозвољен увоз из Кине и Индије, пишу “Вечерње новости”.

Србија 25.04.2012 | 09:38
Свака друга јабука отровна?

ЧАК 40 одсто пестицида који се користе за заштиту биља, забрањено је у Европској унији. Сумњиви препарати присутни су само на нашем тржишту и увозе се из Кине, Индије, Хонгконга и других далекоисточних земаља.

Дозволе за употребу опасних хемикалија дају се јер се још не примењује Закон о средствима за заштиту биља, који је донет још 2009. године.

"Сумњамо да пестициди који имају минимум документације представљају ризик по животну средину, здравље животиња и људи", каже Мирослав Ивановић из Удружења иностраних произвођача средстава за заштиту биља (СЕЦПА)."Када је пре 10 година Србија дозволила увоз препарата пропало је 12 домаћих произвођача пестицида."

Оваква, у ЕУ забрањена средства, неупоредиво су јефтинија од дозвољених, па се доводи у питање извоз наших производа у европске земље. Највећи проблем је што се производи третирани непровереним препаратима продају искључиво на домаћем тржишту!

"Безбедност хране мора да буде изнад свега осталог и од Министарства пољопривреде очекујемо да не страхујемо од извоза - каже Ратко Вукићевић, произвођач кромпира и председник Националне асоцијације произвођача воћа и поврћа.

"Кромпир третирам искључиво препаратима дозвољеним у Холандији, јер су ту листу преписале и Албанија и Македонија! Замислите катастрофу да нам забране извоз малине, јер су их произвођачи, ни криви ни дужни, третирали препаратима забрањеним у ЕУ!

Мали произвођачи у Србији нису школовани и најчешће не знају шта треба да користе, у којој количини и када. Нажалост, у пољопривредним апотекама раде трговци, а не стручњаци који ће дати добар савет.

Због тога се у Србији без проблема продаје и тотални хербицид који оставља тешке последице по здравље људи, а поготово оних који га употребљавају.

"Залажемо се за безбедну храну, јер су купци остављени на милост и немилост произвођача", каже Андрија Лилић из Удружења увозника.Ово није напад на домаће произвођаче, јер они не постоје! Постоје само увозници препарата забрањених у ЕУ који их у Србији помешају и продају. Сви једемо храну која се продаје у Србији и која мора да буде безбедна."


ВИШЕ КОРИСТИ, НЕГО ШТЕТЕ

ПЕСТИЦИДИ су корисни, јер побољшавају квалитет и приносе, дају више хране. У Србији би приноси били за 40 одсто мањи када се не би користили.

"Да нема препарата за заштиту биља јели бисмо остатке хране који преостале после болести, корова и инсеката - каже Лука Матић из Удружења увозника.

"Ипак, није довољно да препарати буду ефикасни, већ и безбедни. Потребно је 10 година и 200 милиона евра да би се један препарат појавио на тржишту, а највише новца оде на испитивања. Половина онога што се продаје у Србији уопште није испитана!

 

Коментари / 0

Оставите коментар