Крим ојачао Путина

Владимир Путин, предсједник Русије, откако је преузео Крим, доживио је енорман пораст популарности, док је његова опозиција потпуно утихнула, наведено је у данас објављеној анализи "Ассоциатед Пресса".

Свијет 25.04.2012 | 09:38
Крим ојачао Путина

АП додаје да Путинова популарност износи чак 80 одсто, што је највиша у посљедње вријеме, а управо та популарност међу народом даје му за  право да не толерише прохтјеве других и да игнорише Запад у вези с Украјином. Подсјетимо, на референдуму да се Крим отцијепи од Украјине и придружи Русији гласало је око 95,5 одсто гласача.

Такође, француски лист "Ле Фигаро" наводи да је Запад "громогласно аплаудирао" након што је Косово једнострано прогласило независност, а шест година касније "урла" када је Крим употријебио исту методу да би се поново припојио Русији.

"Ослободилачка војска Косова, коју је до 1998. амерички Стејт  департмент сврставао у категорију терористичке организације и која се финансирала углавном путем трговине дрогом, одједном је постала
савезница", пише аутор текста и додаје да "на крају крајева, у неко друго вријеме и на неком другом мјесту, Америка би можда склопила пакт и са Бин Ладеном, бившим вођом Ал Каиде, не би ли се изборила са руским чудовиштем".

Истовремено, у априлском издању "Ле Монде дипломатиqуе", такође се говори о односу Запада и западне штампе према Путину.

Третирање недавних догађаја у Украјини у западним медијима потврђује чињеницу да Запад међународне кризе види као конфликте добра и зла, гдје је значај историје искривљен.

"Клишеи западне штампе, не само од почетка украјинске кризе, већ посљедњих 15 година, су можда једино што читаоци са Запада знају о руској спољној политици. Ријеч је о крајње негативном ставу штампе, која нагиње карикатурисању, гдје се увијек наглашава тоталитаризам као наставак Стаљинове политике, што је иначе омиљена тема француских  колумниста и америчких неоконзервативних мислилаца", наведено је у анализи "Ле Монде дипломатиqуе", који закључује да је "можда дошло вријеме да се забрани израз 'хладни рат' из свих чланака о Русији. Ово је историјски неприкладна фраза која само понавља старе фантазије".

Са друге стране, Сергеј Лавров, руски шеф дипломатије, говорећи о кризи у Украјини, поручио је да ће Русија узвратити уколико интерес њених грађана или сами грађани буду директно угрожени у Украјини.

Лавров је за "Руссиа Тодаy" рекао да сматра да напад на руске грађане јесте напад на Руску Федерацију и да не види други избор до "одговора у складу с међународним правом".

Говорећи о гомилању трупа на граници с Украјином, он је истакао да руске трупе нису прешле границу и да су и даље на руској територији.

Лавров је поново оптужио Вашингтон да жели да манипулише ситуацијом и рекао да САД имају великог удјела у украјинској кризи.

"Нема разлогда да не вјерујемо у то да Американци вуку све конце.

Индикативно је то што су за посјету Украјини потпредсједника Џоа Бајдена изабрали тренутак наставка операције власти у Кијеву, након што се покретање операције догодило послије посјете шефа ЦИА Џона
Бренона", рекао је Лавров.

Лавров је рекао да је Украјина "само још једна манифестација америчке невољности да попусти у геополитичкој борби".

Лавров је раније разговарао са Џоном Керијем, америчким државним секретаром, који је запријетио додатним санкцијама Русији уколико се не смире тензије у источној Украјини.

Лавров је поручио да Украјина мора хитно да предузме кораке с циљем имплементације споразума из Женеве и ублажавања кризе.

Руски шеф дипломатије поручио је ово у дану у ком је настављена "антитерористичка акција" украјинских власти.

Олександер Турчинов, в.д. предсједника Украјине, наредио је наставак "антитерористичке" операције покренуте против проруских демонстраната на истоку те земље.

Такође, власти самопроглашене Народне Републике Доњецк сматрају да је најбољи излаз из настале ситуације на истоку Украјине потписивање привременог Уставног споразума по питању овлаштења региона, наводи се на сајту Доњецке обласне државне администрације.

Да би додатне санкције против Русије разбуктале тензије између Москве и Кијева, упозорио је јуче Вернер Фајман, аустријски канцелар, позивајући умјесто тога на деескалацију сукоба.

"САД и Запад су изазвали украјинску кризу", изјавио је Вацлав Клаус, бивши предсједник Чешке.

Игор Иванов, бивши шеф руске дипломатије, оцијенио је да Вашингтон користи Украјину као "пиона у својој великој геополитичкој игри", упозоривши да је та земља "буре барута које ће прије или касније да експлодира".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сале

23.04.2014 17:50

Путин је мудар и храбар политицар. Дизем капу. Напред у нове побједе и да бог цува тебе и братски руски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

23.04.2014 23:43

Човјек који је био у КГБ-у уз то патриота и мудар политичар дигао је посрнулу Русију од разних "предсједника" прије њега. Па ко ће увести санкције највећој земљи на свијету која још није ни испитала колики су јој ресурси или можда САД и ЕУ мисле да нема нико други осим њих. НАТО ће се грдно преварити ако се буде војно умјешао, то би значило конфликт огромних размјера. Проблем је што они још мисле да су још најјачи.

ОДГОВОРИТЕ