Послодавци варају раднике у Русији

Братунчанин Славиша Шувајло вратио се преварен из руског Бородина, јер за четири мјесеца тешког физичког рада на градилиштима није добио ни један од 4.500 зарађених евра, за шта оптужује предузимача из Србије
који је све организовао.

Република Српска 25.04.2012 | 09:38
Послодавци варају раднике у Русији

Он се пожалио новинарима да су радници, који се тамо налазе на привременом раду, преварени, али да не могу да се врате.

"Међу тридесетак људи чији је одлазак организовао предузимач Зоран Смиљанић из Љубовије био сам и ја. Узео нам је пасоше када смо 17.  децембра стигли на прво градилиште у Богородском, да би, наводно,
пријавио наш боравак у Русији. То није учинио и радили смо на `црно`" - тврди Шувајло.

Он жели да путем медија информише јавност "о превари и бахатости тог предузимача", као и да покуша да спаси људе који су тамо остали.

Шувајло каже да је та група радника у великој невољи, јер немају личне документе, нити новац за повратну карту.

"Радили смо по 12 сати дневно по изузетно хладном времену, уз оскудне оброке и смјештај у неусловним лименим контејнерима", истиче Шувајло.

Према његовој тврдњи, Смиљанић је обећавао да ће им 5. фебруара исплатити сав новац који су до тада зарадили, али је тај рок стално продужавао.

Славиша Шувајло не крије да је био принуђен да употријеби физичку силу да би добио свој пасош и карту до Београда.

"Са мном су кренула још двојица радника. Када смо стигли у Београд, позвали смо једног пријатеља из Бијељине, који нас је довезао кућама", прича Шувајло.

Он истиче да му то није био први одлазак на рад у Русији и да је вјеровао да ће као искусан машинац и тесар успјети да заради новац за петочлану породицу и школовање троје дјеце.

Шувајло прецизира да је са групом радника прешао 13. јануара на градилиште "Страна детеи" у Бородину.

Радили су и по 20 сати непрекидно, а Смиљанић им је обећао да ће бити плаћени по седам долара на сат.

Шувајло је одлучио да се по сваку цијену извуче када је схватио да је преварен и да без дозволе за рад може завршити у руском затвору.

"У мојој групи били су радници из Братунца, Љубовије, Шапца, Шида, Ниша и Куршумлије. Предузимачи изварају људе с једног подручја, а онда траже раднике у другим мјестима", тврди Шувајло.

Он поручује свима који намјеравају да оду на привремени рад у Русију да прије такве одлуке провјере с каквим ће се људима договарати о радним ангажманима у тој земљи.


Коментари / 0

Оставите коментар