Шерпаси напуштају камп на Монт Евересту

Непалски водичи Шерпаси напустили су данас базни камп на Монт Евересту после одлуке да ове сезоне нико не води планинаре у знак поштовања за својих 16 колега погинулих прошле недеље у најтежој лавини која се икад догодила на тој планини.

Свијет 25.04.2012 | 09:38
Шерпаси напуштају камп на Монт Евересту

Овим бојкотом потпуно је поремећена профитабилна непалска сезона пењања на највишу планину на свету која треба да почне овог месеца.

Шерпаси су синоћ објавили да одустају од ове сезоне из поштовања према својим погинулим колегама и тиме су довели у питање планиране експедиције стотина алпиниста који су потрошили десетине хиљада долара за припреме.

У медјувремену, представници владе, Шерпаса и званичника експедиција настављају преговоре у Катмандуу у настојању да постигну договор о одштети за погинуле и повредјене непалске водиче, у нади да ће ипак бити могуће да се ове године организују експедиције.

Већина покушаја пењања на врх Монт Евереста дешава се средином маја, када је време најповољније, али су компаније за водјење експедиција већ почеле да отказују планиране туре за ову сезону после трагедије која се догодила у петак.

Пронадјена су тела тринаест жртава лавине прошлог петка, која је затрпала групу непалских водича, док се троје воде нестали и верује се да су и они погинули.

Све жртве су биле из народа Шерпа, који углавном живи од пењања и пружања услуга водича алпинистима, док неки држе ресторане, продају опрему или обезбедјују услуге транспорта страним посетиоцима.

Жртве су биле у великој групи Шерпаса који су напустили камп у петак пре зоре са шаторима, храном и ужадима како би припремили кампове за стране клијенте уочи главне планинарске сезоне.

Без помоћи Шерпаса било би скоро немогуће за планинаре да се попну на планину. Многи алпинисти ће морати да отпишу већину новца уложеног у организовање експедиције, око 75.000 долара и више.

"Немогуће је за нас да наставимо да се пењенмо док су три наша пријатеља још затрпана у снегу. Не могу да замислим да станем на једног од њих", рекао је Дорџе Шерпа, искусни водич из те заједнице са Хималаја која је постала позната по својим вештинама на великим висинама и својој издржљивости.

Несрећа је поново покренула дебату о несразмерним ризицима које Шерпаси преузимају приликом водјења планинара на Монт Еверест.

Одмах после лавине непалска влада рекла је да ће платити породици сваког погинулог човека 40.000 рупија (око 415 долара), али Шерпаси су рекли да заслужују много више, укључујући више новца за осигурање, финансијску помоћ за породице жртава и нове прописе да се одреде права водича.

Непалска влада се, како је изгледало, сложила са неким од захтева, али је то далеко мање од оног што они траже. Влада је предложила да годишње изваја пет одсто прихода од експедиција на Монт Еверест за тај фонд, што је далеко мање од 30 одсто колико траже водичи. Непал зарадјује око 3,5 милиона долара годишње од такси за пењање на Монт Еверест.

Осигурање за погинуле ће се такодје дуплирати на 15.600 долара (два милиона рупија), навело је Министарство туризма, а Шерпаси траже 20.800 долара.

Ово је најтежа несрећа која се икада догодила на највисој планини на свету, након оне из 1996. године, кад су страдала осморица планинара.

Коментари / 0

Оставите коментар