Свјетски дан књиге

 

 

Широм свијета се 23. априла обиљежава Свјетски дан књиге и ауторских права.У читавом свијету ће бити организован разноврстан програм у славу једног од највећих човјекових изума, писане ријечи.

Занимљивости 25.04.2012 | 09:38
Свјетски дан књиге

 

Књига је највећи извор информација, знања и идеја. Књигама се преносе поруке кроз простор и вреијме, а оне највриједније повезују велики број генерација широм свеијта. Тим поводом је одлучено да се прославља Свјетскидан књиге и ауторских права у циљу одавања признања магичним ријечима које су нас обогатиле али и у циљу подстицања на читање свих слојева друштва, а нарочито младих.

Како је 23. април постао Дан књиге?

Даном књиге је проглашен датум рођења и смрти многих познатих писаца. Најчешће се напомиње да је 23. април дан смрти два великана књижевности, Мигела де Сервантеса (по грегоријанском календару) и Вилијама Шекспира, који је истог датума и рођен (по јулијанском календару). Мање је познато да је ово и датум смрти Инке Гарсиласо де ла Веге, Жозепа Пла, као и датум рођења Мориса Дрјуана, Владимира Набокова и Мануела Валехо Мехие.

Празник потиче из Каталоније гдје је први пут обиљежен 7. октобра 1926. године, на дан Сервантесовог рођења. Писац и уредник Винсент Клавел Андрес је предложио Званичној комори књижара и издавача Барселоне да се овај датум прогласи Шпанским даном књиге, а они су прихватил идеју са тим што су свечаност помејрили за 23. април како би се поклопила са великим шпанским празником Дијада де Сант Хорди (Свети Ђорђе или Ђурђевдан). У Каталонији су на овај дан још у средњем вијеку организоване свечаности и турнири, а обичај је био да племићи поклањају дамама руже. Данас је овај празник спојен са Даном књиге па мушкарци поклањају женама цвијеће ,а оне њима књиге. Занимљиво је да Шекспирова отаџбина Велика Британија није прихватила овај датум као Дан књиге управо зато што се поклапа са прославом дана националног свеца Светог Ђорђа, већ је књизи посветила 14. март.

Свјетским даном књиге и ауторских права проглашен је 23. април на Генералној конеференцији УНЕСЦО-а одржаној у Паризу 1995. када га је прихватило око осамдесет нација.

Овогодишња престоница Дана књиге је Порт Харкурт у Нигерији гдје ће посебна пажња бити усмјерена на дјецу и младе и њихову културу читања. Генерални директор УНЕСЦО-а Ирина Бокова је у својој поруци поводом овогодишњег Дана књиге нагласила да је књига ојелотворење људске креативности и жеље за дјељењем идеја и знања. „Историја писане ријечи је уједно  и историја човјечанства, а књиге играју велику улогу како у личном испуњењу, тако и у друштвеним промјенама“, рекла је Ирина Бокова.

Коментари / 0

Оставите коментар