ПЛ БиХ: Доста дилема пред финиш

Три кола прије краја ништа није готово. Неколико клубова се бори за титулу, неколико за опстанак.

Фудбал 25.04.2012 | 09:38
ПЛ БиХ: Доста дилема пред финиш

Одавно нисмо били свједоци овако напете и узбудљиве премијерлигашке сезоне. Првенство се ближи крају, а још ништа није познато. Осим да Леотар испада из лиге.

И док су Требињци, који тек формално играју други дио сезоне, већ спаковали кофере за Прву лигу РС (девет бодова из 27 кола), неколико клубова спашава живу главу. Борба за голи живот траје већ неко вријеме и дефинитивно ће још потрајати.

Тренутно је, уз отписани Леотар, нижем рангу најближи приједорски Рудар, који има 22 бода. Можда би ствари биле сада другачије да је Звијезда у суботу поразила Рудар на Бања Илиџи у дербију зачеља. Тај сусрет је завршен 0:0, па је Рудар остао у игри.

Рудар се нада да ће престићи Травник, који има 25 бодова, а још увијек у опасности је и Звијезда. Приједорчани у 28. колу дочекују Травник и то би требао бити кључан меч у борби за опстанак.

Рудар до краја има одрадити и гостовања Витезу, те Жељезничару. Не побиједе ли Рудари Травник, дефинитивно немају више чему да се надају. Но, у случају да побиједе, изједначиће се с Травником (по 25 бодова).

Јако важан дуел у борби за опстанак биће онај Травника и Звијезде у 29. колу. Ево и зашто. Ако Травник и изгуби од Рудара, Звијезда гостује у 28. колу у Бањалуци Борцу. Рецимо да Звијезда изгуби (аутсајдер је свакако), остат ће на 28 бодова, Рудар и Травник ће имати по 25. Надаље, Травник ће у 29. колу угостити Звијезду и побједом се бодовно изједначити с екипом из Градачца.

И док ће Травник и Звијезда водити битку, Рудар ће у Зеници гостовати Витезу и има прилику да се прикључи својим ривалима у борби за опстанак. Ако би се све тако догодило, да Рудар добије Травника, Звијезда изгуби у Бањој Луци, Рудар добије Витеза, а Травник Звијезду на Пироти, посљедње коло би сви дочекало са по 28 бодова. Правила би се мини-табела та три клуба.


Кључне утакмице:
28. коло: Рудар - Травник
29. коло: Травник - Звијезда
30. коло: Борац - Травник, Рудар - Жељезничар

Табела за опстанак:
Рудар - Звијезда 3:0
Звијезда - Рудар 0:0
Травник - Рудар 2:0
Рудар - Травник ?
Звијезда - Травник 2:0
Травник - Звијезда ?

Пласман: Рудар 4 (3-2), Звијезда 4 (2-3), Травник 3 (2-2). Напомена: Травник има двије утакмице мање, Рудар и Звијезда по једну.

Но, не мора значити да ће са истим бројем бодова ти клубови окончати сезону. Тешку утакмицу игра Рудар на крају јер ће угостити Жељезничар коме ће бити неопходни бодови за титулу, Травнику ваља на ноге Борцу у Бања Луку, а Звијезда има најлакши задатак јер ће угостити Витез. Како сада ствари стоје, Рудар је у најтежој ситуацији, па Травник и на крају Звијезда. Морате имати на уму да говоримо о Премијер лиги и да овдје немогуће лако постане могуће и обрнуто.

У врху је такођер неизвјесно. Чак четири клуба вјерују у титулу. Тренутно је Зрињски на броју један са 55 бодова, толико има и Жељезничар, Широки Бријег има 52, Сарајево 51 бод. Све је јасно, Зрињском три побједе у три преостала меча гарантују титулу. Чак и ако Жељезничар побиједи све до краја, као и Зрињски, Мостарци су прваци због најбољег односа у дуелима са Жељом и Широким (фамозна мини-табела).

Жељи, дакле, преостаје да се нада киксу Мостараца. А и сам тим с Грбавице не може бити сигуран да ће добити преостала три меча. Доста тога у својим рукама има Вележ. Рођени у сљедећем колу дочекују Жељу, а у 30. колу Зрињски. Жељо има још играти против Сарајева на Грбавци у 29. колу, те гостује дављенику Рудару на крају. Зрињски иде на Отоку, дочекује Младост, па иде на споменуто гостовање Вележу.

Добре шансе, макар имају три бода мање, има и Широки Бријег. Широки, наиме, има најбоље шансе ако би три клуба завршила са истим бројем бодова. У мини-табели три водећа клуба, Широки је најуспјешнији. Широкобријежани зато прижељкују по кикс Зрињског и Жеље, али морају да побиједе Леотар у Требињу, Челик и Олимпиц на Отоци. Ако ћете реално, тешко да ће неко од та три клуба моћи да зауставе херцеговачку екипу.

Неким лудим комбинацијама надају се и у Сарајеву, али доиста је нереално очекивати да бордо тим освоји титулу. Касно су на Кошеву почели да играју...

Кључне утакмице за првака:
28. коло: Вележ - Жељезничар
29. коло: Жељезничар - Сарајево
30. коло: Вележ - Зрињски, Олимпиц - Широки

Табела за првака (у случају истог броја бодова):
Широки - Жељезничар 3:2
Жељезничар - Широки 0:3
Широки - Зрињски 1:1
Зрињски - Широки 3:2
Зрињски - Жељезничар 2:1
Жељезничар - Зрињски 2:1

Поредак: Широки: 7 бодова (9-6), Зрињски 7 (7-6), Жељезничар 3 (5-9).

Коментари / 0

Оставите коментар