САД неће ускоро уводити санкције Путину

Портпарол америчког Стејт дипартмента Џен Псаки изјавила је како би САД поводом кризе у Украјини могле да размотре увођење санкција и за руског председника Владимира Путина, али и напоменуо како такав корак неће бити ускоро предузет.

Свијет 25.04.2012 | 09:38
САД неће ускоро уводити санкције Путину

Одговарајући на Твитеру у интервјуу за станицу Ехо Москве, Псакијева је рекла како САД могу да уведу санкције за људе, компаније и секторе, али да циљ нису саме санкције, него "деескалација" ситуације у Украјини, преноси Ројтерс.

"Мноштво званичника се разматра. Много санкција пре него што будемо разговарали о председнику Путину", напоменула је Псакијева.

САД најрадије не би уводиле додатне санкције Русији, али су спремне да уведу такве мере у случају даљег погоршавања ситуације у Украјини, изнео је данас Бен Роудс, један од кључних спољнополитичких саветника Барака Обаме и заменик шефа америчког Савета за националну безбедност.

Да не би биле уведене додатне санкције, САД би, по Роудсу, морале да виде смањење тензија, поштовање суверенитета и територијалног интегритета Украјине. "Увешћемо нове санкције само ако уочимо неку врсту дестабилизације у Источној Украјини", истиче Роудс, а преноси Итар-Тас.

Роудс је додао како би разлог за нове санкције био и изостанак напретка наредних дана у примену споразума из Женеве.

За досадашње санкције Роудс је рекао како су уведене због "руске акције на Криму и дестабилизације ситуације у Источној Украјини" и како оне генерално нису усмерене против Русије, већ имају за циљ подршку међународном поретку.

Коментари / 0

Оставите коментар