ЕУ уцијенила Бугарску: Морате да одустанете од Јужног тока!

Изградња гасовода Јужни ток за ЕУ све више постаје политички мртав пројекат, пише поједини медији.

 

Свијет 25.04.2012 | 09:38
ЕУ уцијенила Бугарску: Морате да одустанете од Јужног тока!

Европски парламент усвојио је необвезујућу резолуцију у којој је позвао да се одустане од тог пројекта, а бугарски медији пренели су да је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао бугарским званичницима на састанку иза затворених врата да морају да зауставеи Јужни ток.

"Желим да упозорми Бугарску да буде опрезна у спровођењу пројеката гасовода с Русијом и да се радије определи за друге гасоводе који ће омогућити диверзификацију енергетских извора земље. У Бугарској постоје људи који су руски агенти", рекао је Барозо почетком априла на том тајанственом састанку са ког су детаљи ипак процурели.

Међутим, прошле недеље бугарски министар економије и енергетике објавио је да ће пројекат Јужни ток напредовати према плану. Односи ЕУ и Русије јесу захладнели, али Бугарска намерава да ове године започне изградњу Јужног тога, рекао је министар Драгомир Стојнев.

Досад је било планирано да гасовод Јужни ток – који би допремао гас из Русије допремао у Бугарску, Србију, Хрватску, Мађарску, Словенију, Италију и Аустрију трасом испод Црног мора - почне да ради 2015., барем у првој фази. Међутим, ЕК је у децембру 2013. објавила да је за ЕУ тај пројекат противзаконит јер билатерални уговори које је Русија склапала са сваком земљом понаособ нису у складу с енергетским прописима ЕУ.

Сада, после руске анексије Крима, ЕУ још више појачава политички притисак како би зауставио Јужни ток.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Предраг

22.04.2014 07:27

Како да не сад цемо да видимо дали је ЕУ способна да се супростави руским интересима , мислим да ЕУ пуца у празно и не сме јавно да изнесе свој став јер је зависна од Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

22.04.2014 13:39

ЕУ подлаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

22.04.2014 23:48

Боре се људи из ЕУ да гас иде преко Украјине која је иако толико дужна крала гас Русији. Неће они лако забранити земљама које су примили опељешили на добро зараде.

ОДГОВОРИТЕ