Николић сутра Вучићу даје мандат

Председник Србије Томислав Николић обнавиће сутра, у 14.00 часова, консултације са представницима изборне листе "Александар Вучић - будућност у коју верујемо", поводом формирања Владе Србије, саопштила је служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Србија 25.04.2012 | 09:38
Николић сутра Вучићу даје мандат

Председник Србије тиме наставља консултације које је одржао крајем претходне седмице са представницима осталих листи које имају посланике у новом сазиву Скупштине Србије.

Како се очекује, Николић ће сутра мандат за формирање владе поверити председнику СНС Александру Вучићу.

Изборну листу "Александар Вучић - Будућност у коју верујемо", која има 158 од 250 посланика, чине Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове и Покрет социјалиста.

Николић је у четвртак, 17. априла обавио консултације са представницима коалиције окупљене око Социјалистичке партије Србије, Демократском странком, представницима листе окупљене око Нове демократске странке, Савезом војвођанских Мађара, Странком демократске акције Санџака и Партијом за демократско деловање.

Будући мандатар за састав владе, лидер СНС Александар Вучић изјавио је 15. априла на седници Главног одбора странке да ће с комплетним саставом владе изаћи пред Главни одбор 25. априла, након чега би влада требало да буде формирана 27. априла.

Он је рекао да ће влада бити мала, модерна и ефикасна и да ће имати 17 чланова.

Вучић је рекао да је социјалистима понудио да уђу у владу у складу са својом снагом, имајући у виду, како је навео, потребу СНС да "прави Србију уједињења, а не подела", и показује да је другачији од осталих партија.

Председништво СПС прихватило је предлог СНС и њеног председника о учешћу у новој Влади Србије оцењујући да је "то у најбољем интересу Србије".

СНС и СВМ требало би и званично да ставе параф на договор о заједничком учешћу у будућој влади у среду, 23. априла, пишу "Вечерње новости".

У коалиционом споразуму који ће потписати СНС и СВМ, између осталог, наћи ће се и део у којем се будући партнери обавезују да ће у фокусу њихове политике посебно бити пољопривредна, социјална питања и привреда, као и специфична мањинска питања:
"Ми инсистирамо да у тексту споразума буде и обавеза да до 6. јуна буде донет нови статут покрајине, а до краја године и Закон о финансирању", каже за "Новости" члан Председништва СВМ Балинт Пастор.


Он објашњава да ће СВМ добити државне секретаре у ресорима привреде, пољопривреде, инфраструктуре, социјалних питања и здравства, као и заменике у два скупштинска одбора - за ЕУ и пољопривреду.

Председник ДС Драган Ђилас рекао је на састанку са Николићем да та странка не може да учествује у будућој влади, али и да од Српске напредне странке није ни добила позив за разговоре на ту тему.

Лидер НДС Борис Тадић изјавио је после састанка са председником Србије да неће ући у владу у којој је СПС, а његови коалицијони партнери из ЛСВ Ненад Чанак и З ЗС Душан Петровић одбацили спекулације медија да самостално разговарају са напредњацима.

На консултацијама код председника у четвртак су били и лидер СДА Санџака Сулејман Угљанин, који је рекао да очекује позив на разговоре о влади од будућег мандатара, али да та странка неће по сваку цену улазити у владу, већ да ће услов бити веће укључивање Бошњака.

Председник партије за демократско деловање Риза Халими је, после разговора са Николићем, саопштио да та странка не претендује да директно учествује у влади, али да је заинтересована да заједно са будућом власти ради на решавању животних и економских проблема у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи.

Народни посланици Скупштине Србије положили су 16. априла заклетву, пошто им је претходно потврђен је мандат, чиме је српски парламент конституисан.

Избор председника, потпредседника и осталих скупштинских тела треба да буде обављен на седници која је заказана за 23. април.

 

Коментари / 0

Оставите коментар