Ријешити питање средстава од коришћења шума

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је након састанка са начелницима општина Мркоњић Град, Шипово, Петровац-Дринић, Источни Дрвар, Купрес и Рибник да ће до краја седмице Влади Српске бити упућен приједлог за рјешавање питања средстава од надокнаде за коришћење шума у овим општинама.

Република Српска 25.04.2012 | 09:38
Ријешити питање средстава од коришћења шума

Мирјанић је данас након састанка у Мркоњић Граду рекао да је разговарано о улагањима средстава од надокнаде за коришћење шума, напомињући да ће се покушати наћи начин да се дио тих средстава усмјери у оном правцу који је од велике користи за укупан друштвени и привредни развој ових општина.

"Мислим да ћемо направити неко рјешење које ће бити диференцирано, јер све општине нису у истој ситуацији. Ми ћемо то покушати ријешити кроз једну информацију коју ћемо до краја седмице направити и предложити Влади", додао је Мирјанић.

Он наводи да је на састанку, осим о шумарству, било ријечи и о пољопривреди. "Општине су задовољне оним што ресорно министарство предузима када је ријеч о подстицајима у пољопривреди, као и сарадњом посредством савјетодавне службе", додао је Мирјанић.

Начелници општина изразили су незадовољство чланом Закона о шумама, према којем средства која уплаћују шумска газдинства општинама могу користити само за одређене намјене /за изградњу, реконструкцију и одржавање инфраструктуре и осталих објеката у руралним подручјима јединице локалне самоуправе.

Начелник општине Петровац Драго Ковачевић рекао је да ова локална заједница има 55 одсто прихода од шуме, тако да би немогућност коришћења тих средстава за њима потребне намјене довело у питање бројне виталне функције општине.

"Наш буџет је 1,1 милион КМ, од тога 600.000 КМ су приходи - накнада од таксе за посјечено дрво. Сасвим је сигурно да би немогућност кориштења тих средстава, као што је било до сада, довело у питање многе ствари на подручју наше локалне заједнице", навео је Ковачевић.

Он је изразио наду да ће ресорно министарство имати разумијевања и да ће једним правилником помоћи у рјешавању проблема.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дарко

21.04.2014 18:06

Према Закону о сумама та средства се морају утросити за развој неразвијених дијелова опстина у којима је сума посјецена, тј. ако је сума посјецена у неком селу нпр. око 15 км од града,то знаци да тих 10% треба да буде утросено да се становницима тог села омогуци бољи зивот и опстанак у том селу (изградња пута, водовод и сл.). Назалост, сумска рента није за то корисцена вец за плате уског круга странацких послусника у опстинској администрацији, а то це сада бити и озваницено.

ОДГОВОРИТЕ