На сабору вјерници из више општина Старе Херцеговине

аскршњи сабор окупио је данас испред храма Светог Саве у Фочи православне вјернике из више општина Старе Херцеговине.

 

Република Српска 25.04.2012 | 09:38
На сабору вјерници из више општина Старе Херцеговине

Сабор је почео културно-умјетничким програмом у коме су учествовале изворне пјевачке групе, гуслари, здравичари и фрулаши из Фоче, Калиновика и Новог Горажда, након чега је прослава највећег хришћанског празника настављена уз традиционално коло и музику.

Старјешина храма Светог Саве, јереј Ненад Тупеша рекао је да Фочаци данас обиљежавају годишњицу од отварања највећег православног храма у БиХ.

"На Васкрс прошле године почели смо да богослужимо у новоизграђеном храму и ове године за нас је Васкрс још већи доживљај. Вијековна тежња нашег народа да има цркву у центру Фоче испунила се и од прошле године се употпунила, јер је храм Светог Саве добио коначно свој изглед и богослужбену функцију", истакао је Тупеша.

Он је рекао да на данашњи дан људска уста треба да ћуте, а срце да говори, управо као што говори срце православних Срба у Фочи, што показује данашњи сабор. Васкршњи сабор у Фочи раније се одржавао испред храма Светог Николе, а ново мјесто окупљања од 2006. године, када је почела његова градња, постао је простор испред храма Светог Саве.

Васкршњи сабор организовали су Црквена општина фочанска, општина Фоча и Изворна група "Плави невени".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СвАка

20.04.2014 19:18

Свака цаст! Да се најезис кад Херцеговци запјевасе! Стета сто се висе не улазе у оцување старих српских обицаја, пјесме, гусала

ОДГОВОРИТЕ