Снабдјевање Европе гасом није угрожено

Комесар ЕУ за енергетику Гинтер Етингер изјавио је данас да приступ Европе руском гасу није угрожен због могућих увођења економских санкција због спора ЕУ и Русије око Украјине.

Свијет 25.04.2012 | 09:38
Снабдјевање Европе гасом није угрожено

"Много пута сам разговарао са Гаспромом и стекао сам утисак да ће наши руски партнери испунити уговорене обавезе и да желе да нас и даље снабдјевају гасом", рекао је Етингер за лист "Велт ам Зонтаг".

"Ми смо се договорили да, у случају увођења економских санкција -било са европске било са руске стране, сектор гаса не би требало да има приоритет", додао је комесар.

Он је истакао да Гаспром снабдјева око 25 одсто европског тржишта гаса, преноси АФП.

"Ја сам против слабљења или чак прекидања наших веза са Русијом у области гаса наредних година. Али ми морамо спроводити стратегију диверсификације", објаснио је Етингер.

Норвешка и Алжир су, такође, важни снабдјевачи гаса, рекао је комесар, истичући да 30 одсто гаса долази из саме Европе, превасходно Велике Британије и Холандије.

"Ја бих, такође, хитно извршио притисак на Њемачку почне да користи гас из шкриљаца и дозволи пројекте хидрауличног разбијања шкриљаца", закључио је Етингер.

Коментари / 0

Оставите коментар