Због нуспојава лијекова умрло 32 људи

Због нуспојава лијекова у Хрватској су прошле године умрла 32 лица, подаци су Агенције за лијекове и медицинске производе.

 

Свијет 25.04.2012 | 09:38
Због нуспојава лијекова умрло 32 људи

У два случаја била је ријеч о самоубиству, а у два о предозирању лијеком млађих лица, док су остало биле тешко обољеле особе.

Хрватска Агенција за лијекове и медицинске производе прошле године запримила је укупно 2.491 пријаву сумње на нуспојаву неког лијека, а већином је била ријеч о неугодним, али неопасним нуспојавама, док је свака трећа пријава укључивала озбиљне нуспојаве које могу узроковати трајне посљедице по здравље, па чак и смрт, преносе хрватски медији.

На листи потенцијално ризичних нашло се 2.837 лијекова, а предњачили су лијекови за кардиоваскуларни систем, антибиотици и вакцине, те лијекови за нервни систем и цитостатици.

Хрватска се по квалитету и броју пријава нуспојава на милион становника попела за два мјеста на скали, те заузела високо 14. мјесто међу 115 држава свијета које учествују у програму праћења безбједности лијекова Свјетске здравствене организације.

 

Коментари / 0

Оставите коментар