Десет особина безбрижних људи

Лоше ствари ће се увек дешавати, али у људској је природи да увек размишљају о њима и пре него што се десе. Знајте да је брига ретко корисна и лоша за здравље. Људи који имају позитиван став према животу и не брину око ситница ово знају. Прочитајте које су њихове карактеристике...

Здравље 25.04.2012 | 09:38
Десет особина безбрижних људи

Фоксуирани су на садашњост

Највећа разлика између оних који се превише и брину и ових других јесте то што људи који се не брину превише имају невероватну моћ остајања у садашњости, односно не размишљају о ономе што би могло да се деси. У њиховом говору ретко можете чути „Шта ако...“. Такви људи обично сагледају проблем и одмах налазе решење, а научно је доказано да им мозак брзо ради, док неко ко се брине није у стању да сагледа проблем с дистанце.

ПРИМЕР: Ваше дете се враћа кући с лошим оценама. Превише брижне мајке ће одмах размишљати да ће због тога имати лош просек што доводи до тога да ће теже уписати средњу школу – „Обично боље учи, паметан је, ово је само период“, брижни ће рећи себи. С друге стране, безбрижни ће одмах препознати проблем и подстаћи дете да више учи.

Мозак им ради другачије

Недавна студија је показала да мозгови безбрижних и брижних потпуно другачије функционишу у стресној ситуацији. Истраживање је обухватило 71 жену које су гледале слике узнемирујућег садржаја, а за то време се мерила њихова мождана активност. Мозгови оних који су позитивније размишљали били су мање активни од брижних. Ово показује да они који се превише брину имају проблем да позитивно размишљају у тешким ситуацијама и заправо испољавају негативне емоције.

Више ризикују у животу

Брижни људи теже доносе одлуке, што је логично ако узмемо у обзир њихове страхове. Безбрижни немају страх од неуспеха, чак иако имају страхове у глави они раде на томе да их што пре реше и стално иду даље.

Перспективни су

Безбрижни немају најгори сценарио у глави чак и када се лоше ствари дешавају. На пример: Брижна особа се брине да ће изгубити посао. Таква особа ће одмах имати најпесимистичнији сценарио у глави да ће остати без крова над главом и живети испод моста. Безбрижни ће се већ фокусирати на тражење новог посла.

Улазе у срж проблема

Бриге вас као вир увлаче и одузимају вам контролу. Док се ви бринете, безбрижни ће већ бити десет корака испред вас у решавању проблема. Не дозволите да будете увучени у вир брига и проблема јер тек онда нећете знати како да помогнете сами себи.

И безбрижни брину, али у одређено време

Психолози саветују стратегију звану „столица брига“, која функционише на следећи начин: одвојите 15 минута током дана када ћете саом размишљати и изнети своје бриге. Изван тих 15 минута не дозволите себи да се превише бринете и будете песимистични. Потрудите се да ових 15 минута увек проводите на истом месту. Тако ако вас обузме осећај бриге увек себи можете рећи „Мислићу о томе касније“.

Имају више самопоуздања

Песимистима увек фали самопоуздање да неће моћи да се ухвате у коштац са стварима које би могле да пођу по злу. Безбрижни поседују самопоуздање да лоше ствари прихватају као изазове са којима се у животу морају сусрести.

Они увек виде светло на крају тунела

Није као да безбрижни људи јашу једнороге или су непоправљиви оптимисти, али једноставно знају (јер је и на милион примера потврђено) да после кише увек долази сунце коме се они радују.

Себи постављају увек права питања

„Да ли је то мој проблем и како да га решим“; „Да ли имам контролу над њиме?“; „Да ли радим све што могу како бих решила ту ситуацију“; „Ако је ова ситуација неизбежна онда нема разлога да се бринем превише“

Прихватају негативне емоције као симптом

Превише брижни људи нису у складу са својим емоцијама, па оне негативне често одбијају да прихвате, сматрајући да не треба да буду део нас. Безбрижни и психолошки здрави људи негативне емоције посматрају као знак и желе да знају шта узрокује те емоције, да ли је то посао, љубав, неплаћени рачуни, неважно али томе ће посветити своју пажњу.

Коментари / 0

Оставите коментар