Српска се задужује код руске банке

 

 

Разговори о наставку кредитног аранжамана са ММФ-ом су у току. Република Српска, како тврди актуелна власт, неће попустити условљавањима ове финансијске институције, а алтернатива биће кредит једне руске банке.

 

Република Српска 25.04.2012 | 09:38
Српска се задужује код руске банке

 

Засада није познато ко је, као ни под којим условима ће се обезбједити ново кредитно задужење. Власт каже нема разлога за бригу, док опозиција изражава сумњу да се иза тог кредита крију, за Српску,неповољни услови.

 

Са ММФ-ом се још разговара, али то није разлог да се Република Српска не задужи и код других финансијских институција. У јавности се причало о руском кредиту, који и није од Владе Русије, него од комерцијалне банке, што је потврдио предсједник Републике Српске.

 

Дакле, ново кредитно задужење стиже из трезора једне руске банке. И то је све што је предсједник Српске открио јавности током посљедње конференције за медије. Ипак, петнаест дана раније био је нешто рјечитији, па је открио и износ кредита.

 

О условима, осим да су добри, ни ријечи. Као да тај кредит неће враћати грађани Српске. Помало је смјешно да грађани, уопште о томе и брину, јер познато је да сада Српска припада само једном човјеку – иронични су у највећој опозиционој партији.

 

Како иза овог кредита стоји комерцијална банка, за очекивати је и комерцијалне услове”, рекао је предсједник НДП-а Драган Чавић.

 

Енигми нема краја. Да ли је прва транша кредита већ повучена? Да ли се кредит већ реализује и у које сврхе? Да ли је кредит повољан, хоће ли помоћи и коме?

 

Свако ново кредитно задужење мора потврдити Народна скупштина Републике Српске.
Чавић претпоставља да детаљи кредита руске комерцијалне банке неће бити познати, јер ће се они, како каже, сакрити иза Оквирне одлуке о задужењу од 254 милиона марака за покривање буџетског дефицита ове године, па ће се, како сада ствари стоје, у изборној години и понајмање бринути о условима кредита на које је власт пристала, а које ће грађани враћати.

Коментари / 0

Оставите коментар