Празна складишта Црвеног крста

Грађани БиХ све рјеђе доносе добровољне прилоге у организације Црвеног крста/крижа па су складишта ових организација често потпуно празна, а храну, како кажу, већ годинама нико не донира.

Република Српска 23.07.2013 | 08:00
Празна складишта Црвеног крста

Грађани БиХ све рјеђе доносе добровољне прилоге у организације Црвеног крста/крижа па су складишта ових организација често потпуно празна, а храну, како кажу, већ годинама нико не донира.Ако узмемо у обзир податке да чак 48 одсто становништва живи на граници сиромаштва, 18 одсто их је испод те границе, а незапослено је 43,3 одсто, и не чуди чињеница да су се добровољни прилози грађана свели на стару одјећу и обућу.

У овим организацијама кажу да пакети помоћи које доносе грађани углавном садрже половну одјећу и обућу, старе кућанске апарате или санитарне производе, а храну и пиће, намирнице које социјално угрожено становништво свакодневно тражи од ових организације, нико више не доноси.

Посебно их, како кажу, забрињава, како би се са празним складиштима снашли у случају неке природне катастрофе.

Веселинка Тробук, стручни сарадник у Црвеном крсту РС, потврдила је да генерално све мање људи доноси донације Црвеном крсту и да је то посебно изражено посљедњих неколико година.

"С обзиром на лошу материјалну ситуацију у којој се налази читаво друштво, већина грађана ствари које им не требају даје рођацима, пријатељима и комшијама тако да то остаје у кругу породице. Ако неко нешто и донесе у наше организације, то је углавном одјећа", навела је Тробукова.

Она је истакла да храну, пиће или лијекове више нико не доноси и да је таква врста прилога врло ријетка.

Перица Глигић, из Градске организације Црвеног крста из Бијељине казао је да посљедње три године донацију прехрамбених намиреница нису уопште имали.

"Углавном добијамо половну одјећу, а сваки дан нам дође бар по 15 лица, која су на ивици глади и немају шта да једу па траже храну. Сваки дан у Бијељини буде подијељено 250 бесплатних оброка, а потребе су бар 500 оброка. Ситуација је сваки дан све тежа и тежа", истакао је Глигић, додајући да, исто тако, новчане прилоге више нико и не даје.

Сенка Вуковић, секретар у Црвеном крсту у Бихаћу, казала је да је смањен број прилога грађана, а посебно да ријетко донирају храну.

"Ми смо јуче имали акцију сакупљања прехрамбених намирница у тржним центрима и од тих производа ћемо направити пакете хране, које ћемо подијелити најугроженијим породицама. Иначе, када нема оваквих акција, ријетко добијамо прилоге, а када их неко донесе, то су најчешће одјећа, кућански апарати или грађевински материјал", казала је Вуковићева.

Из Црвеног крижа ФБиХ кажу да грађани најчешће прилоге доносе у општинске организације, а да стање на терену показује да је у овим љетним мјесецима више грађана који доносе пакете помоћи, који се углавном састоје од одјеће која им више не треба.

"Људи углавном праве велика чишћења куће и оно што оцијене да им не треба, а што је штета бацити, доносе у Црвени криж. Храну, пиће и средства за хигијену ријетко доносе, а ове намирнице све чешће се траже од нас", кажу у Црвеном крижу ФБиХ.

Овако лошу ситуацију потврђују и најновији подаци, према којима се број људи који се хране у јавним кухињама повећава и углавном се ради о старим и немоћним лицима или људима који су остали без посла.

Нови подаци Завода за статистику РС показују да у РС чак 73.066 грађана треће животне доби нема прихода ни за голи живот и да се овај број у посљедње четири године повећава за 3.000 годишње.

Коментари / 0

Оставите коментар