Firme sankcionisane zbog veza sa Dodikom na tenderima uzele 500 miliona KM

Kompanije koje su SAD stavile na listu sankcija zbog povezanosti sa porodicom Dodik dobile su od domaćih institucija tendere u vrijednosti većoj od pola milijarde maraka, pokazuje Detektorova analiza više od hiljadu pojedinačnih tendera.

Republika Srpska 25.06.2024 | 08:35
Firme sankcionisane zbog veza sa Dodikom na tenderima uzele 500 miliona KM

Uz “Prointer”, koji je sam dobio tendere vrijedne više od 280 miliona, i “Kalderu” sa 180 miliona, komapanija “Sirius 2010” pobijedila je na nabavkama vrijednim 50 miliona, od čega je polovina ugovor iz januara ove godine za digitalizaciju TV signala.

Tri od ukupno sedam kompanija koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) stavile na novu listu sankcija zbog povezanosti s porodicom Milorada Dodika, na tenderima su od svog osnivanja dobile poslove vrednije od 512 miliona maraka, pokazuju podaci Portala javnih nabavki koje je analizirao Detektor.

Ove tri kompanije dobile su više od 1.400 tendera, najviše njih od institucija u Republici Srpskoj. Među tim institucijama izdvajaju se Poreska uprava Republike Srpske i entitetska “Elektroprivreda”, ali i državna kompanija “Elektroprenos”.

Američki Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija je u svom saopštenju objasnio da sedam kompanija donosi glavne izvore prihoda predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kao i njegovoj porodici. Dodik je iskoristio svoj položaj za lično bogaćenje kroz kompanije povezane s njim i njegovim sinom Igorom, navodi OFAC.

Spomenuli su i konkretan primjer u kojem su Milorad i Igor kontrolu koju imaju nad visokim zvaničnicima u vlasti Bosne i Hercegovine iskoristili za manipulisanje izradom državnog budžeta BiH kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti kompaniji “Prointer ITSS” mimo natjecateljskog procesa.

OFAC nije naveo o kojem ugovoru se radi. Prema podacima zvaničnog državnog Portala javnih nabavki, ova kompanija je u 2024. godini sklopila najmanje četiri ugovora s državnim kompanijama ili institucijama.

Kancelarija za veterinarstvo BiH je u februaru dodijelila posao kupovine računara i monitora za 34.000 maraka kroz konkurentski zahtjev koji je manje transparentna procedura u odnosu na otvorene pozive.

“Elektroprenos” je u aprilu “Prointeru”, kao jedinom ponuđaču, dao ugovor od 250.000 maraka za SAP podršku. Portal Capital je ranije objavio da je “Prointer” zbog prethodnih sankcija izgubio SAP licencu, ali da su pronašli način da dobijaju poslove podrške.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH je takođe u februaru posao održavanja mreže, vrijedan gotovo 30.000 maraka, kroz otvoreni postupak dodijelila “Prointer ITSS-u” sa sjedištem u Banjaluci.

Najveći posao kompanija je na državnom nivou dobila u januaru od Nezavisnog operatora sistema (NOS). Za novi data centar NOS je izdvojio više od pola miliona maraka u otvorenom postupku.

Za tri od sedam sankcionisanih kompanija nema zvaničnih podataka da su dobijale tendere, dok je jedna kompanija dobila tek jedan tender. Ali kompanije “Prointer ITSS”, “Sirius 2010” te “Kaldera” zajedno su na više od 1.400 tendera dobile poslove vrijedne više od pola milijarde maraka, pokazuju zvanični podaci.

OFAC smatra da je Dodik iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore s Vladom Republike Srpske usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadziru.

“Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s tim kompanijama oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore”, navodi se u saopšenju, gdje se objašnjava da je “Infinity International Group” holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje, ili je većinski vlasnik, još najmanje pet kompanija sa sjedištem u BiH – “Prointer ITSS” Banja Luka, član “Infinity International Groupa”, “Kaldera Company EI PGP”, “Infinity Media”, “K-2 Audio Services” Banja Luka te “Una World Network”.

Osim ove grupacije, kompanija OFAC je posebno istakla firmu “Sirius 2010” iz Banje Luke, za koju su naveli da posluje unutar mreže porodice Dodik.

“Uz ‘Prointer’ i ‘Kalderu’, ‘Sirius’ je u BiH dobro poznat po unosnim ugovorima s vladom”, navodi se u saopštenju.

Ova firma je od svog osnivanja pobijedila na skoro 200 tendera, vrijednih više od 50 miliona maraka. Polovinu od ovog iznosa čini ugovor iz ove godine koji je potpisao državni ministar prometa i komunikacija Edin Forto za digitalizaciju TV signala.

U odgovoru porukom Forto je rekao da se već oglasio saopštenjem, u kome je naveo da je već zatražio da se od “Siriusa” zahtijeva izjašnjenje da li će moći ispoštovati ugovor.

Druge najvrednije nabavke “Siriusu” su dodijelili Poreska uprava Republike Srpske te Ministarstvo unutrašnjih poslova i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, gdje je direktor Vlado Đajić, visoki funkcioner SNSD-a.

Američki OFAC je opisao kako je u sankcionisanim kompanijama Igor često iz sjene uključen u poslovanje. Naveli su primjer iz aprila 2024. godine, kada je tadašnji direktor “Siriusa” podnio ostavku, a Igor je, prema saopštenju, učestvovao u zapošljavanju zamjene.

“Igor je bio u konačnici odgovoran za osiguravanje da svaka kompanija – uključujući ‘Prointer’, ‘Sirius’ i ‘Kalderu’ – izvrši plaćanja kako bi ispunila svoje finansijske obveze”, opisuje OFAC i dodaje kako je Igor takođe učestvovao u organizaciji sastanka na kojem je razgovarao o novim ugovorima sa svojim saradnicima i generalnim direktorom ‘Prointera’”.

Ova kompanija dobila je javne poslove vrijedne stotine miliona maraka. Samo je Poreska uprava Republike Srpske dodijelila “Prointeru” više od 30 tendera, vrijednih 56 miliona, među kojima je najvredniji tender od 31 miliona, za usluge pravljenja sistema za fiskalizaciju.

Poreska uprava, “Elektroprenos” i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dodijelili su “Prointeru” trećinu ukupno zarađenog novca putem tendera.

OFAC smatra Igora Dodika ključnim čovjekom unutar “Prointera”, ali i kompanije “Kaldera”.

“Igor u konačnici usmjerava finansijske odluke za kompanije unutar mreže, uključujući ‘Prointer’ i ‘Kalderu’, a za poslovne odluke potrebno je Igorovo odobrenje”, navodi se u sankcijama.

“Kaldera” je kroz sistem javnih nabavki dobila poslove vrijedne više od 180 miliona maraka. Najviše ugovora sklopljeno je sa “Elektroprenosom BiH”, “Elektroprivredom Republike Srpske” i Olimpijskim centrom “Jahorina”, gotovo 100 miliona maraka samo sa ove tri javne kompanije.

Osim Ministarstva prometa i komunikacija, druge institucije i kompanije koje imaju ugovore sa sankcionisanim firmama nisu se oglašavale o odluci OFAC-a i kako bi ona mogla uticati na saradnju sa sedam kompanija.

Detektor je pokušao kontaktirati više njih koji su dodijelili velike ugovore, ali u njima niko nije odgovarao na zahtjeve za razgovor.

“Prointer”, “Kaldera” i “Sirius 2010” trenutno su u procesima nabavki, gdje, prema zvaničnom portalu, očekuju potpisivanje ugovora u 16 nabavki, vrijednih oko 1,5 miliona maraka.

(Detektor.ba) Foto: Tviter 

Komentari / 134

Ostavite komentar
Name

Boban

25.06.2024 08:37

A što ste ljubomorni, zaradite i vi ako znate i umijete..

ODGOVORITE
Name

Sanja Vulic-Prpljesic

25.06.2024 10:20

Bravo! Ko to kaze, ko to laze, da Burlo ne razvija privredu?

Name

Djuka bobanu

25.06.2024 10:22

Hoćeš reći, ukradite, ako umijete, botu sektaški. Jedi mrvice mišu i pati se.

Name

Brane

25.06.2024 10:23

Ne lupetaj gluposti eto ti Dodok ..

Name

Re

25.06.2024 10:24

Bas si smijesan, B kao biserko

Name

Re

25.06.2024 10:25

A jesi glupan!

Name

Realno

25.06.2024 10:29

I neko kaze RS je siromasna , sacica zlotvora se dobacuje sa milonima ma milijardama bam,,, ko na utakmici, a 70% naroda na rubu prezivljavanja,,,, sta kaze narod???????? sve sta misli kaze na izborima.Zato mladi odlaze pa i stari.... Ja se razmisljam vratiti na rad u mrsku EU,,,

Name

j

25.06.2024 10:33

Taman toliki i kredit treba da se zaduže pa da privrednici idu dalje u pobjede, narod zadužen a privrednici na vlasti sve bogatiji. Zlatni državni rudnik oni bi upropastili a ne RS.

Name

Za Boban

25.06.2024 10:34

Sigurno si njihova svita.otimat od druge djece .bruke najvece fuj.

Name

Idealno

25.06.2024 10:41

Predstavljas se kao Boban a trebalo bi kao Glupan!!!

Name

Re Boban

25.06.2024 11:06

Ne moze se zaraditi je ne postoji slobodno trziste .Svi poslovi sa drzavom su namjesteni i u rukama politicke i tender mafije koja izvlaci milijarde. Kad bi bilo ko osnovao kompaniju i aplicirao za tender a da nije dio politcke mafije i tender mafijaske organizovane grupe nema nikakve sanse da bi takav posao dobio cak i ako bi ponudio jeftinije i kvalitetnije

Name

OLI

25.06.2024 11:13

ÐAVO UVJEK DOĐE PO SVOJE,OTETO PROKLETO.DO 7 KOLJENA🤮

Name

Re Boban

25.06.2024 11:13

Da je drževe, zarađivao bi on u Zenici, Foči ili Tunjicama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Name

Goran

25.06.2024 11:24

Pogledajte seljackih faca, posebno tebe od Milorada, je.....m svaki dan moje borbe u rovu od 4 godine , za sta smo krv lili da papci uzimaju milijarde a moji saborci gladni, stidim se sto sam srbin ko nas predstavlja, napravit ce nam tragediju kao sto je Milan Martić kninskoj krajini, gora nas sudbina čeka, sve cemo izgubiti, a bolje ne zaslužujemo. Nema goreg naroda od nas srba, opet ce glasati u oktobru za SNSD , a samim time i gašenje RS a nama novi egzodus, kasno ce za suze biti, oni u vile u Beograd, N.sad, Moskvu a među pod satore, ne pada mi na pamet da opet pusku uzmem, neka vlada ko hoce ovdje

Name

Suki

25.06.2024 12:08

Ovdje nije rijec o zaradi nego o pljacki.Razlika je velika.

Name

Fixus

25.06.2024 12:25

svaki komentar je suvišan

Name

Celo

25.06.2024 12:41

Jeli SE zato onda uzimaju krediti za svoj dzep ili za narod glup si do bola

Name

Daca

25.06.2024 12:56

Koje debilne face! Ali svi u familiji.

Name

re

25.06.2024 13:17

Nije isto zaraditi radeći,ili "zaraditi" uzimajući iz budžeta ,otimajući narodno.

Name

Re

25.06.2024 13:17

Koji si ti idiot? Podržavaš lopova koji pjeva na stratištu srpskih žrtava, probijanje koridora. Biti ljubomoran na lopova??? Džaba mu sve pokradeno kad nema miran san. Sve državne resurse podredio je svojoj porodici, bez mjere, stida i morala. Koja pohlepa....

Name

Za Bobana

25.06.2024 14:02

Ti di bobane dobio mrvice bijedniče debilni da braniš neodbranjivo sjeme vam se zamelo!

Name

Da da

25.06.2024 14:38

I pivopije po selima shvatile da im onaj lik treba samo kad je glasanje,počeli da se trijezne..

Name

Re Boban

25.06.2024 15:09

Kakav si ti čovjek vjerujrm da si usićario nešto s naše grbače pa odobravaš sve ovo.Ako je sposobnost i znanje to sto se iz budzeta prebacuju milioni u sopstvene džepove onda bi ti morao kod psihijatra.....

Name

Xy

25.06.2024 15:42

KOJA SILA.NAZALIST SILA BOGU NIJE MILA.NISTA STECENO RADOM.KAKO DOSLO TAKO CE I OTICI.OSTACE SAMO SENDVICARIMA NJIHOVO BIJEDNO SLEDOVANJE.

Name

Vesna

25.06.2024 08:37

Koliko znam , sva carstva su padala na vrhuncu svoje moći.

ODGOVORITE
Name

Re Vesna

25.06.2024 12:49

Da ali ovo je sve pljačkom stečeno i mora se odgovarati za to!

Name

Ehhh

25.06.2024 12:59

Ne znaš mnogo, carstva padaju kada su- jbg u padu! Al pasulj skuvat' znaš, valjda?!

Name

Neko ko zna

25.06.2024 08:40

Samoživost i pohlepa na entu.

ODGOVORITE
Name

re

25.06.2024 11:49

Samo jedno znam - NISMO ZA OVO RATOVALI!!!!!!

Name

BOLEST !

25.06.2024 12:50

Postoji i naučno objašnjenje za ovu vrstu bolesti. Problem je što je zbog bolesti jedne porodice 25 godina zarobljen cijeli jedan narod koji samo želi da normalno živi.

Name

Dragan

25.06.2024 08:41

Pa opet rade kao da nista bilo nije

ODGOVORITE
Name

Zole

25.06.2024 08:42

Da su drugi na vlasti bile bi to firme njima bliskih tajkuna

ODGOVORITE
Name

Re

25.06.2024 10:28

Možda bi a možda i ne bi ali sigurno ne bi bilo ovoliko bezakonje i kriminal. Zato postoji demokracija da se vlast mijenja pa možda i naleti neka koja će neko dobro donijet narodu a ovako idemo u sigurnu propast i nestanak.

Name

Korupcija

25.06.2024 10:44

I u tom hipotetickom scenariju bi opet bila rijec o ogromnoj koruptivnoj aktivnosti. I tada bih kao i sada bio za to da se i ti drugi kazne na pravicnom sudjenju. Ali pozitivno u tvom komentaru je sto si kao simpatizer SNSDa indirektno priznao da ove kompanije jesu bliske Dodiku. A zastrasujce je sto takvo ponasanje opravdavas i sto su ti Ustav i zakoni Republike Srpske i BiH manje bitni od statuta stranke.

Name

Miloš

25.06.2024 10:56

Svako radi prema samom sebi. Lopov misli da su svi lopovu, pošten da su svi pošteni, itd.

Name

🖕

25.06.2024 08:43

Fuj, smradovi!

ODGOVORITE
Name

Re

25.06.2024 12:50

Sjeme se smradovima Dodicima zamelo! Dabogda!

Name

OPERACIJA

25.06.2024 08:44

DABOGDA POTROSILI NA OPERACIJU VAS I VAŠIH NAJ MILIJIH ..DZABA VAM JE GLADNE OCI GLADNA DUSA PROKLETO CE VAM BITI OD SIROTINJE I BJEDE STE UZIMALI PROKLE CE VAS I PRAUNICI ..PROKLETO DO GROBA..FUKARINSKA PORODICIO ..PIJACARSKA GLADNA USTA..OPERACIJE STIZU..

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

25.06.2024 08:46

Ljudi rade kakve sankcije

ODGOVORITE
Name

Ehhh

25.06.2024 13:00

Polako...Nisu to momci kpji mogu da žive na relaciji Gacko- Romanija...Na kraju neće nkći da dišu! Sljedeća je ova ekipa oko Stojanovića...

Name

Pliz

25.06.2024 08:49

Prokletnici napravili od Republike Srpske svoje Privatno vlasnistvo oteli sve Sebi.Samo oni imaju pravo na Zivot mi ostali nemamo pravo da zivimo ali samo polako svako Zlo koje radite drugima svjesno ili nesvjesno ima da vam se vrati sve samo od sile jake niste toga svijesni.Milorade pod tvojom vlascu ubijeni su : Milan Vukelic Mirjana Trbojevic David Dragicevic Slavisa Krunic Radenko Basic Nenad Markovic I mnogi Drugi Milorade jel Dosta Bilo Ubijanja

ODGOVORITE
Name

BL

25.06.2024 12:45

Glup si

Name

Mišo

25.06.2024 08:50

Jedan moj bivši drug, sticajem okolnosti došao je do velikog novca. Kada se vidimo uvijek mi se požali da nije ni malo sretan. Da se ne zna radovati. Da ga ništa ne čini sretnim. Da žali za starim vremenima.

ODGOVORITE
Name

re mišo

25.06.2024 12:26

Mišo druže, mogu učiniti sretnim tvoga bivšeg druga, sa prijedlogom da imovinu prebaci do moje malenkosti...neću mu naplatiti ništa, stvarno. A može i sam donirati okolo sebe ili gdje već...da čoveka spasimo tuge

Name

Ehhh

25.06.2024 13:03

,,Sticaj okolnostu" je u stvari kradja u sticaju?! I sta sad, sad ti mislis da je on nesrećan? Pa što ne vrati odakle je uzeo! Kako smo glup narod! Kradu oni, krafu im žene, djeca...A mi mislimo da su nesrecni...

Name

Simo

25.06.2024 14:17

I Nikola Djurovic ,on i cadjo odgovorni

Name

EU SANKCIJE

25.06.2024 08:53

EU CE ISTO UVESTI SANKCIJE ZA FIRME I PROKLETU FAMILIJU ..SANKCIJEEEEE DA NEMOGU BJEZATI ..SANKCIJEEEE EU ..ISTO KAO I USA

ODGOVORITE
Name

Xl

25.06.2024 08:58

Kakve seljačine ovi Duduci

ODGOVORITE
Name

Bogdan

25.06.2024 09:00

Samo kradu, bjedni narod

ODGOVORITE
Name

Драгутин

25.06.2024 09:02

Дон Вито Корлеоне је мала маца у односу на овог

ODGOVORITE
Name

PLATA I PENZIJA

25.06.2024 09:03

TO SU ZLOČINCI U MIRU...UHVATILA IH JE STRAH ..SAD IH TREBA STISNUTI ..BURLE HODA KO IZGUBLJEN OVAN..KRAJ VAM JE SEKTO BOLESNICKA DABOGDA SE RASPADALI OD BOLESTI...KRAJ

ODGOVORITE
Name

Lopovski intelekt

25.06.2024 09:03

I opet im nije dosta. Hajde da zaradjuju na posten nacin, pa i nekako, jer to treba postovati.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

25.06.2024 09:07

"Bravo "za porodicu Dodik. A I za Srpski narod koji mu je to omogucio. "Bravo " I za tuziteljstvo I sudstvo. "Bravo" za opoziciju, za sve institucije u RS...

ODGOVORITE
Name

Dr

25.06.2024 09:17

Tako im Bog pomagao...

ODGOVORITE
Name

Verica

25.06.2024 09:17

Neka su.

ODGOVORITE
Name

S.V.

25.06.2024 09:19

Ja sad ust’o… Pa dobro to ste vi navikli u RS… Nego šta ka’e…?! Jel’ se o’cjepiJo..?! 😂😂😂😂

ODGOVORITE
Name

Re S.V.

25.06.2024 11:44

Kazu nije jos samo se Gorica cijepa vec sa cetvrtim muzem.

Name

Xy

25.06.2024 09:21

NEKA IH NEKA ZARADJUJU,JADNICI MORAJU I ONI KUPITI SBOJOJ DJECI NEKI TELEFON ILI MOZDA NEKI AUTIC STAR 20 GODINA,KAD U REPUBLICI SRPSKOJ MOGU SVI GRADJANI TO DA IMAJU,PA TREBA I NJIHOVOJ DJECI,DA SE TAJO VISE NE ZALI NA HAVNIM SKUPOVIMA,KAKO TO SVI IMAJU U REPUBLICI SRPSKOJ,A ON NIJE TO ISTO OBEZBIJEDIO SVOJIM NASLJEDNICIMA !

ODGOVORITE
Name

Cvv

25.06.2024 10:26

Da uskoro....razduzivanje od BIh.Haha

Name

Božo

25.06.2024 09:29

Sposobna familija . Bravo ....

ODGOVORITE
Name

Србо

25.06.2024 09:30

Могу радити шта хоће, они сусе удружили и подјелили гдје ко добија тендере и гдје пљачка, зато већином исти људи буду министри да држе све под контролом, тако и у Србији, еве сад гледао видео гдје полиција зауставља синоћ човјека кои прави буку и штрајкује испред пресједништва Србије да не би стигао док се пресједник обраћа, од алкотеста, дроге па до вандредног техничког прегледа аута и воде га негдје на периферију гдј треба да чека слободан термин, стварно срамота а и за државу ,гдје показују своју неспособнист.

ODGOVORITE
Name

borac

25.06.2024 09:33

Ubjedljivo smo najgluplji narod na kontinentu.

ODGOVORITE
Name

Re

25.06.2024 11:19

Prije bi rekao najplasljiviji, ako nije nesto jos gore, a spada u domen medicine. Svugdje na zapadu, narod koji ne zeli da se njime poigravaju, i potkradaju, izlazi na ulice i trazi nacin da na miran nacin dodju do pravde i rjesenja. A nas narod sa crtama mazohizma voli da uziva u maltretiranju i nepravdi.

Name

Xl

25.06.2024 12:01

Oni sposobni a mi glupi

Name

Marža

25.06.2024 09:33

Ako je marža na svakom poslu samo 20%, a sigurno je puno veća, onda je to preko 100 milionaKM iz budzeta. Nema izgleda boljeg zanimanja od profesionalnih patriota. Pitam se samo da li glasači sekte mogu svojima komšijama pogledati u oči da ne kažem da su svojim glasanjem saučesnici u njihovoj pljački...i tako i treba da se osjećaju i oni a bogami i sledeća njihova generacija potomaka...o egzodusu ljudi iz RS koji su svojim glasanjem izvršili neću ni pominjati...sram ih bilo i zlo činiti a dobru se nadati, ne ide...

ODGOVORITE
Name

055

25.06.2024 09:36

Prvi milioni su upitni,kao kod svakog biznismena ("samo me ne piotaj za prvi milion"),a ostao je uredu,po procedurama itd.

ODGOVORITE
Name

Borac

25.06.2024 09:37

Dopustite i namjestite da ja i moja porodica zaradimo 30% od te cifre pa nas sankcionišite do kraja života gladnici jed i nikada vam dosta stici ce vas kletva naroda prvo ide šecer a onda sve po redu

ODGOVORITE
Name

Pod hitno

25.06.2024 09:38

Oduzeti sav prljavi kapital svimaa redom i u fondove za oporavak drzave i naroda opljackanog od kriminslnopoliticke hibotnice ! Sa pipcima do rusije srbije hrvatske itd! Evropske tuzioce i sudije i po reduuuuu!! Ovo je zlo 21 vijeka!

ODGOVORITE
Name

borac rs

25.06.2024 09:40

Jadan ne bio,koje si zlo navukao na svoju djecu.

ODGOVORITE
Name

Udri Đuđa!

25.06.2024 09:42

Mile samo rokaj ovu krezubu bagru! Ništa bolje nisu ni zaslužili. Kažu " ne valja Dodik, stranci ga doveli na vlast"! Ako ne valja, zašto glasajte za njega? Čekate da stranci umjesto njega, dovedu drugog? Pa zašto izlazite na birališta kada se ništa ne pita naroda?!

ODGOVORITE
Name

Re

25.06.2024 13:22

Ne glasa narod za njega. Nekoliko izbornih procesa krade izbore uz pomoć međunarodne zajednice i CIK. Zadnje izbore je brutalno pokrao

Name

Todor

25.06.2024 09:47

Ma bravo. Gurajte do 2 milijarde. Uz vas smo do razdruzenjs (satiricno).

ODGOVORITE
Name

rugipp

25.06.2024 09:49

desetine miliona KM je dir. Republičke geodetsko-pravne uprave kumče Dodigovo Dragan Stanković (na crnoj je listi SAD) na tzv. softvere i druge nabavke dodijelio Prointeru. Njega treba Smit smjeniti sa te funkcije jer nemilosrdno pljačka RUGIPP, a zakonski poslovi se minorno obavljaju.

ODGOVORITE
Name

Realno

25.06.2024 10:02

Ipak je Sarajevo najveci neprijatelj srpskog naroda. Dodik ce zaradeno podijeliti svom narodu. Milane, sad ce povisice plata.

Name

Xl

25.06.2024 12:02

Nije ni u Sarajevu bolje, isto

Name

Pero

25.06.2024 09:59

I sta sad ,kao pojela maca. Imaju li sudovi ili kakve institucije da se vrati opljackani novac. Ovi iz opozicije samo daju neke bezvezne izjave, umjesto da nesto konkretno urade

ODGOVORITE
Name

Re Pero

25.06.2024 10:36

A šta urade ovi iz opozicije? Na koliko si protesta bio, šta si javno podržao, kada je neko ko je član SNSD odbio da ide na mitinge podrške ovim lopovičinama koji su uzurpirali budžet, medije, ...naše živote. Neobrazovan narod dobija neistinite informacije i vjeruje da je sve ovo napad na borca za našu budućnost...Toliko je propusta, gluposti i nerazumnih stvari napravio u posljednjoj godini da se nećemo oporaviti nikad. I još mamuran zapjevao na parastosu

Name

Cetitamo

25.06.2024 10:02

Ovo je zaista srecna porodica! Svaka vam cast!

ODGOVORITE
Name

O ooooo

25.06.2024 10:07

Sacuvaj me Boze

ODGOVORITE
Name

JPS SUME RS

25.06.2024 10:10

KATASTROFA

ODGOVORITE
Name

Zdravko

25.06.2024 10:11

BAGRA LOPOVSKA!!!!!

ODGOVORITE
Name

Ris

25.06.2024 10:12

Sretno vam u crni vilajet

ODGOVORITE
Name

Re boban

25.06.2024 10:19

Jesi i ti ovako odvratan kao i ovi na slici

ODGOVORITE
Name

gastarbeiter

25.06.2024 10:22

NISU ONI ZARADILI " oni su DOBILI, DAL SAMI SEBI =UKRALI OD SVOG NARODA!

ODGOVORITE
Name

Niko nije lud

25.06.2024 12:59

Zaraditi he posebno misao I značenje ovo su oteli:ukrali nezakonito uzeli prisvojili nešto što I'm ne pripada navukli na sebe božiji gnev I nesreću.

Name

Miki

25.06.2024 10:22

Milosevic je uzeo milijarde i poslao u Moskvu. To je bio vrhunski patriotizam istog coveka koji je nazvan Balkanski kasapin. Ovaj je slabiji ekonomski ali ce ishod biti isti, Moskva i smejace se budalama ovamo. RS ce se prepoloviti pa ce ostati da zive oni sa sedam osam zuba koji ce naci novog Dodika.

ODGOVORITE
Name

Re Miki

25.06.2024 11:24

Imas li dokaze za Milosevica i milijarde? Ili si mozda cuo od baba kako lupaju praznu slamu.

Name

Alo

25.06.2024 12:16

Ne rodili se takvi..Elcapovci,Sicilija im nije ravna...

Name

Miki

25.06.2024 12:24

Dodikovci ce vjecno vladati RS i BiH, znali su kako ce pustate korijene u sve pore drustva, sad to nemoze niko uskorijeniti, kom se svidja neka ostane, ko nemoze trpiti neka pakuje kofere

Name

Zoran Banja Luka

25.06.2024 12:53

Bas su ova gospoda pametna elokventna radna, i zamisli te sve za REPUBLIKU SRPSKU al.nek se nek.drogira dobro je..

Name

Saggitarius

25.06.2024 10:43

Ministarstvo finansija SAD, odnosno OFAC je u potpunosti ogolilo "biznis" u ovoj "državi", i dalo javnosti na uvid, izvještaj o tome koliki je stepen korupcije, u RS, i ko se najviše obogatijo u koruptivnim mahinacijama, i kako ta koruptivna mreža funkcioniše i u vladi RS. Tek sada nakon uvođenja sankcija SAD narod može da shvati da je RS, ustvari privatna država nekoliko pojedinaca, koja apsolutno sve politićke i ekonomske procese drži pod svojom kontrolom, i enormno se bogati.!!

ODGOVORITE
Name

majku yebO

25.06.2024 10:50

zato mrzi američkog amasadora...otrio mu kriminalnu hobotnicu tešku milijarde...a ne zbog patriotizma...devastiro je RS, priznali mi to ili ne...a pošto je uništava svaki dan, ima podršku iz sarajeva, svi mu šute, pustili ga...a pjeva na parastosu, prića viceve i nebuloze.....DOKLE VIŠE

ODGOVORITE
Name

Muhamed Mustafić

25.06.2024 10:51

PUNA PODRŠKA DODIKU OD KOMŠIJA IZ BUŽIMA, CAZINA, SANSKOG MOSTA I BIHAĆA....zaslužujete ga drage komšije

ODGOVORITE
Name

FISKALIZACIJA?!

25.06.2024 11:00

Šta će biti sa fiskalizacijom? I nju radi Sirius 2010?

ODGOVORITE
Name

Hek

25.06.2024 11:02

Na kraju će biti sankcionisana i RS, i Bog te veselio.

ODGOVORITE
Name

Suština

25.06.2024 11:06

Bobane Dipusi ga zaradili bi da nije njih jer od njih te nemoze zapasti apsolutno nista :sve su uzurpirali I upropastili ...to je problem na sceni čisto idelopoklonizam....farisejstvo?!

ODGOVORITE
Name

Rajko

25.06.2024 11:06

A kako je lijepa, ljubi je taajo...

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

25.06.2024 11:08

Evo blize se Godišnji Odmori pa da pitam smijemo li doći iz Njemačke sa iznajmljenim Autima da se najedemo Mesa ?

ODGOVORITE
Name

Božo

25.06.2024 11:21

Samo napred porodica Dodik dušmani neka pocrkaju a posebno Re.

ODGOVORITE
Name

Precednik

25.06.2024 11:25

Sve vase pare su moje ali ne mogu vam bas sve uzeti, imam i ja dusu.

ODGOVORITE
Name

Mali

25.06.2024 11:33

Gubitak ...

ODGOVORITE
Name

Boban x

25.06.2024 11:37

Što ti Bobane nezaradiš 500 miliona kad si tako pametan. Najlakše je zaraditi preko grbače običnog naroda. Kad ga tako voliš vođu uplati mu koju još markicu.

ODGOVORITE
Name

Jovana

25.06.2024 11:40

Prokletinja,fujjjj!

ODGOVORITE
Name

Stice kad tad

25.06.2024 11:45

Dabo g da za kruha ne imali pa malo li vam je toliko milioni a narod umpire gladan..

ODGOVORITE
Name

Lajte kere Jakobsfelda

25.06.2024 11:47

Sad mu mozete samo pljunuti pod prozor! Covjek vas ufatio ko levate na prazne parole, uzeo milijarde dok stoka mase zastavama. Eno procitah da nam Stevandic obeca vratiti grb na zastavu...o majko moja....

ODGOVORITE
Name

Srb

25.06.2024 11:48

Ako su problem automobili i telefoni koji imaju građani, onda ikoni internet pa nas vrati u 19 vijek. Samo kad si tako pametan kako će tvoja firma Promoter da radi??? Čovjek je pukao!

ODGOVORITE
Name

Ja

25.06.2024 11:51

Bagra lopovska!

ODGOVORITE
Name

Zoki

25.06.2024 12:12

Ova dudukova zena ili nema veze s lopovlukom ili je sef svima.

ODGOVORITE
Name

Miloja

25.06.2024 12:13

Dodik,ima poreklo Hrvatcko,njegovi koreni su se preživeli DODIG ali su nekad u to neko vreme lišili života neku porodicu,onda su se preselili u kralju da nebi došlo do odmazde,ali nakon nekog vremena ti koji su ga tražili saznali su gde su onda je Dodik koreni... preselili u C.Goru i tamo menjaju prezime sa Dodig u Dodik,onda su živeli u cg 30 godina i kad se sve stisalo vratili se u Laktase... "I TAKO JE PATRIOTA POSTO PATRIOTA"!!!

ODGOVORITE
Name

Ma, kakav ljubomorni..

25.06.2024 12:27

Mi se samo čudimo kako i pored toliko para, ne možeš napraviti od seljačke face gospodu! Ono kad te sramota tudje sramote, al jbg tako je..

ODGOVORITE
Name

Da

25.06.2024 12:43

Ovi amerikanci nisu normalni ruše nam državu pa oni što više kradu mi sve bogatiji.

ODGOVORITE
Name

Jovan

25.06.2024 12:47

GLADNI SU KAO NIKAD NIKO,SJEME IM SE ZAMELO!

ODGOVORITE
Name

фујфујфуј,

25.06.2024 12:48

дабогда завршили све четворо унзатвору и жељели једни друге,као пто ми желимо своју дјецу која су због вашег уништавања РС мораламотићи у свијет.

ODGOVORITE
Name

Upamet

25.06.2024 13:02

Zato su i usmjerili sve snage protiv zajednicke drzave, odgovara im bezakonje. Narod ko narod, pali se na nacionalizam i ugrozenost.

ODGOVORITE
Name

Grada

25.06.2024 13:05

Jeste ali ukupno te firme imaju nekoliko hljada radnika jel i oni nevaljaju za kriticara ovo nije napad na njih nego na Republiku

ODGOVORITE
Name

disident

25.06.2024 13:11

Fotogravija srećne porodice sa žetve. Ovako smo se mi prošle subote uslikali, pedeset vreća, kombajn, balirka, komšija Slavo, vrućin, znoj kipti al’ svi se smijemooo!!

ODGOVORITE
Name

Pendrekolog

25.06.2024 13:27

Masala.

ODGOVORITE
Name

Debeli

25.06.2024 14:09

Sve pošeno stekao, nađite mu neku grešku.

ODGOVORITE
Name

Borac

25.06.2024 14:09

Samo glasajte za SNSD BAGRO

ODGOVORITE
Name

Re Boban

25.06.2024 14:20

Zaraditi i ukrasti nije isto.

ODGOVORITE
Name

Branci

25.06.2024 14:28

Jesu proždrljivi. Pravi termiti.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

25.06.2024 14:33

Zemlja im kosti izbacila sve su opljackali

ODGOVORITE
Name

HAHAHA....

25.06.2024 14:36

ROMANOVI...KOPRENEDRI!!!

ODGOVORITE
Name

Simo

25.06.2024 14:43

Amerikanci da hoce da kazne diltatorai i njegovog nasljednika ugasiili bi racun snsd -u a ne sds-u. Oni kad su uveli sankcije sds-u i veliki broj clanova su bukvalno otjerali i ugasili im racune. Sarovic je bio u zatvoru, cist i prav. Amerikanci su ga doveli na vlast i oni ga mogu skloniti kad hoce. Ovo meni sve izgleda kao njihova dogovorena igra. Oni su se napljackali i njima ovo nista ne znaci. I jednima i drugima je u cilju da se unisti RS tako da njima to odgovara. Bas njih briga za radna mjesta, a za ovu pljacku nece niko odgovarati kao za sve do sad. Oni imaju scenario, da ga sud nesto kao osudi i da on napravi od toga cirkus kao od svega. Kao da ga politicki progone i moze pobjeci, sto bi bio poraz za ovaj narod. Cuj on ide toliko kod Putina i kao amerikanci to ne vide. Smijesno i jadno, za malu djecu. Njega treba samo ovaj narod smijeniti i kazniti. Ali narod kao da je omadjijan kao da su svi na bensedinima

ODGOVORITE
Name

nebitno

25.06.2024 15:09

Nema veze. Nek se djeca (njegova) ne drogiraju ostali mogu ili nek se sele na mrski zapad. U Rusiju nece ni rusi, pa sto bi mi.

ODGOVORITE
Name

W

25.06.2024 15:23

Što jes' jes' nakro je ali je Laki u zadnje vrijeme nerovozan.

ODGOVORITE
Name

Ja

25.06.2024 16:16

JADNA SNJEZA.NADAM SE DA JE BAR U NJOJ OSTALO MALO LJUDSKOSTI ALI KO NJU STA PITA UOPSTE.A MILOKRADE GDJE SU TI ONA NEPRIZNATA DJECA JESI IH NEGDJE SMJESTIO PO AUSTRIJI I OBEZBJEDIO

ODGOVORITE
Name

Tajo

25.06.2024 16:22

Ljubi tako svoje naslednike. Mora ih obezbediti kao roditelj. Kome će dati ako svojoj djeci nece. I Vi bi ali ne možete. Opet glasajte za njega. Malo im je dao, treba još.

ODGOVORITE
Name

Vesna

25.06.2024 17:47

Kako se ne.boje Boga al sve ide na sirotinju , moj muž RVI iBorac prve kategorije 144km primanja

ODGOVORITE
Name

Биља

26.06.2024 14:24

Ха ха ха, бацање луга у очи , глупердама.

ODGOVORITE
Name

SOFISTICIRANI

27.06.2024 00:39

Kako je lepo videti ovako sofisticiranu i dostojanstvenu, skolovanu i postenu porodicu. Gest svakog lica kao i fizionomija, govori da su plemickog ili kraljevskog porekla. Retko se vidi ovakva lepota, plemenska.

ODGOVORITE
Name

Ali Tonas

27.06.2024 09:29

Bas nas briga.

ODGOVORITE
Name

hahaha

27.06.2024 09:42

Ova grupa gore ima zavrsene a i savrsene skole o lopovluku i pljacki republike srpske.

ODGOVORITE
Name

dak

27.06.2024 19:42

Americki ambasador preuzima posao ,demokracki.

ODGOVORITE