Tuži kompaniju za diskriminaciju jer 20 godina nije radila a primala je platu!

Jedna Francuskinja tuži telekom giganta “Orange” optužujući kompaniju da joj je plaćala 20 godina, a da nije radila ništa odnosno gore pomenuta kompanija joj nije dala nikakve radne zadatke Laurence Van Vassenhove se zaposlila kao državni službenik od strane Frans Telekoma 1993. pre nego što je kompaniju preuzeo Orange.

Zanimljivosti 19.06.2024 | 16:14
Tuži kompaniju za diskriminaciju jer 20 godina nije radila a primala je platu!

Njen prvobitni poslodavac je znao da je od rođenja hemiplegična da ima delimičnu paralizu lica i udova da pati od epilepsije, i ponudio joj je položaj prilagođen njenim zdravstvenim uslovima.

Radila je kao sekretarica i u HR odeljenju sve do 2002. godine kada je zatražila premeštaj u drugi region Francuske. Njen zahtev je odobren, ali njeno novo radno mesto nije prilagođeno njenim potrebama, a izveštaj medicine rada je potvrdio da joj to radno mesto ne odgovara.

Uprkos tome, Orange kompanija navodno nije uspela da izvrši nikakva prilagođavanja njenom poslu,pa joj je radije da isplaćivala punu platu narednih 20 godina, a da joj ništa nije dala da radi odnosno dodelila neki radni zadatak na novom poslu.

Prema francuskom listu La Depeš (La Depeche) ona je nekoliko puta pokušala da reši problem kontaktirajući vladine zvaničnike i Visoki organ za borbu protiv diskriminacije. Njen pravni tim je tvrdio da su postupci njenog poslodavca bili namerna strategija da je primora da podnese ostavku.

Tužba takođe tereti njenu kompaniju za moralno uznemiravanje i diskriminaciju na poslu zbog njenog zdravstvenog stanja.

Godine 2015., posrednik kojeg je imenovao Orange dobio je mandat da reši situaciju, ali stvari se uopšte nisu popravile, jer je kompanija nastavila da je plaća a da joj nije dodelila nikakve zadatke. Njeni advokati tvrde da je telekomunikacioni gigant na taj način pokušavao da je natera da napusti posao.

“Više vole da je plate nego da je nateraju da radi“, rekao je Lorensov advokat, dodajući da je žena podnela tužbu protiv kompanije i četvorice njenih menadžera zbog „moralnog uznemiravanja i diskriminacije na poslu u vezi sa njenim zdravstvenim stanjem“.

„Raditi za osobu sa invaliditetom znači imati mesto u društvu, priznanje, društvene veze koje se stvaraju“, rekao je advokat žene. U ovom slučaju, Laurence Van Vassenhove je sve ovo uskraćeno tako što je „stavljena na policu“ 20 godina u nadi da će odustati.

Kompanija je u saopštenju navela da su pokušali da zadovolje potrebe Van Vasenhove i osigurali da ona radi u optimalnim uslovima.

Ova komnanija je takođe priznala da joj kontinuirano isplaćuje ukupne plate i dodatne bespovratne pomoći. Uprkos planovima kompanije da učini radno mesto prilagodljivijim, planovi nikada nisu realizovani jer je navodno često odlazila na bolovanje.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar