Mogu li stranke opozicije ujedinjene izaći na crtu vlasti?

Kuda plovi brod zvani opozicija u Republici Srpskoj? Iako dogovor kuću gradi, jasno je već odavno da se upravo zbog neslaganja u stavovima, opozicija raskućila. Da li stranke iz opozicionog bloka mogle stati u jednu kolonu i izaći stabilne na crtu Miloradu Dodiku?

Republika Srpska 13.06.2024 | 19:56
Mogu li stranke opozicije ujedinjene izaći na crtu vlasti?

Iako sada bježe od zajedničkog nastupa na izborima, opozicija je, bez sumnje, najbolje rezultate ostvarila kada su formirali Savez za promjene, prije tačno 10 godina. Tada je na scenu stupila po prvi put otvorena kupovina poslanika, javnosti poznato kao afera Dva papka, koja nikad nije procesuirana. Od tada do danas, trgovina političkim mandatima je postala praksa.

A upravo to je najviše koštalo opoziciju eventualne pobjede na izborima i preuzimanja vlasti, tokom prethodnih nekoliko godina.

„Pa opozicija se u Srpskoj bavi sama sobom, po starom dobrom običaju. Kod njih ima toliko ega, da je nemoguće podmiriti sav taj ego u jednom bloku. Samo ujedinjena opozicija može da našteti Dodiku, ali razjedinjena, na kom fonu sada igra, ne može ništa.“, smatra Aleksandar Trifunović, novinar i urednik portala Buka.

Javnost je mjesecima svjedočila otrovnim strelicama među članovima PDP – a, do konačnog odabira Draška Stanivukovića za kandidata za gradonačelnika Banjaluke. Ali to je bio samo nastavak sage koja je uslijedila nakon izlaska Jelene Trivić i formiranja Narodnog fronta. Iako je dio članstva SDS – a i PDP – a otišao upravo u Trivićkinu stranku, na šta je najburnije reagovao Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red pomirljivim tonom priznaje da bez jednistva nema pobjede.

„Situacija nije sjajna, ali mislim da mi moramo da budemo složni. Tu mislim na PDP sa Igorom Crnatkom, ne na Draška Stanivuković, na SDS i Narodni Front, i da prevaziđemo neke razlike koje postoje zbog viših interesa.“, poručuje Nebojša Vukanović.

„Krajnje je vrijeme za sveobuhvatan dogovor opozicije. Narod od nas očekuje da izađemo pred njih i da kažemo konačno smo se dogovorili, i idemo da srušimo ovaj režim. Ja ne mislim da nam je neophodan lider. Ali mislim da nam je potreban dogovor. Najbolji primjer nam je Milo Đukanović koji je srušen bez nekog jakog lidera. Ali zato je opozicija bila snažna i nepokolebljiva i pokazalo se da svako ko je kalkulisao ustvari nije bio opozicija.“, saglasan je Igor Crnadak.

Milan Miličević je nastojao da pomiri sve strane okupljanjem za zajedničkim stolom. I dok se bavio pomirenjem nemirnih duhova u opoziciji, SDS – u se radilo o glavi s krajnjim rezulatom zabrane izlaska na izbore.

„Mislim da se ne može očekivati da se napravi jedan blok. Naša iskustva sa nekim savezima govore da to nije dobro. I svaka partija, sadašnja i buduća, treba da nastupa samostalno ka zajedničkom cilju, to nam povećava obuhvat među biračima u Srpskoj.“, poručuje Milan Miličević.

 „Možda je samostalni nastup obuhvatniji, ali uz jedinstveni stav po nekim pitanjima po kojima u suštini i već jesmo, a to je odnos prema režimu i svemu što je on uradio Srpskoj, samo to treba malo bolje iskomunicirati s javnosti.“, kaže Jelena Trivić.

Koliko je stabilna opozicija u Republici Srpskoj i može li ugroziti vlast Milorada Dodika?

„Sve velike partije se raspadnu u nekom momentu, to će se desiti i SNSD – u. Možda ne ove, ne ni sledeće izbore, ali hoće jednom. Ali šta želi opozicija. Tri mjeseca pred izbore oni nama nisu rekli šta oni žele.“, poručuje Aleksandar Trifunović.

„Mislim da je glavni problem što smo godinama i decenijama imali defanzivnu poziciju opozicije koja se stalno branila od stigme da su izdajnici. A propustili su unutrašnje reforme, rad na terenu. Idu lokalni izbori, gdje su teme vodovod, kanalizacija, infrastruktura, nema ih niti će ih biti u javnom diskursu.“, smatra Tanja Topić, politička analitičarka.

Ruže u opoziciji odavno ne cvjetaju. Očigledno je da je reorganizacija stranaka uz drugačiji odabir kandidata potrebna kao vazduh koji udišu. A priliku za to imaju, na predstojećim lokalnim izborima.

(BN) 

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

ipe

13.06.2024 20:18

Ima li plan,za finansisko restruktuiranje,MMF,povoljan kredit,težak rad u budućnosti da se vrate pare što je Burle i Burlići opljačkali?Možda mislite u opoziciji da je samo bitno "zajahati",ali RS je u kolapsu,bez ozbiljnog pristupa,zapadnih para,i reprogama,ko god da vlada,nije važno.

ODGOVORITE
Name

Ako ćemo pravo

13.06.2024 21:50

Pljačka se mora zaustaviti. Vlast se mora osvojiti, ove sada srušiti. Pa onda krenuti u obnovu, spašavanje, krivični progon lopovluka, popraviti odnose sa međunarodnom zajednicom, drugim zemljama, sarađivati sa svima dobronamjernima. I u BiH naravno i prije svega.

Name

Reeee

13.06.2024 22:57

Predlazem da procitate sta je rekao MILOS VELIKI...njegov komentar bi bio danas veoma umesan...

Name

Odgovor na pitanje

14.06.2024 09:13

Ne mogu! Evo u Laktasima, gdje se nalazi glava zmije nece ni imati kandidata, a ovi sto su do sada bili su bili teska smijurija i za opstenarodnu zalost.

Name

ekonomista

14.06.2024 09:54

BiH je brod koji tone. Zato se na palubi u cilju uspjesnijeg spasavanja trebaju federalne jedinice BiH razvdvojiti, pa ko prezivi prezivi! RS i Federacija su strane u sukobu koje svaka za sebe vuce na svoju stranu. Izlaz iz ovog Gordijevog cvora moze biti samo razdruzivanje mirnim putem! Podrska Dodiku u na ovom putu!

Name

Mile nezamjenljivi

14.06.2024 12:04

Tu sam sa parama a bogami i sa raznim podvalama, dokazano ih razbijam na beznačajne grupice

Name

Koviljka Šokčević

13.06.2024 20:23

Samo sloga svih zajedno, može nešto da učini. Tome svi treba da težite!

ODGOVORITE
Name

Zv

13.06.2024 20:33

Ako se i ujedine samo ce poslati poruku da se od vlasti i ne razlikuju... Sta ima Vukan da trazi sa Draskom, Trivickom i slicnima posle svega. Da nece sa njima da menja drzavu na bolje? Sds bolje i da ne komentarisem, oni bi i Dodika primili u stranku samo da on hoce...

ODGOVORITE
Name

Gde su pare

13.06.2024 21:06

'De su pare, gde su moje genge 'De su pare kurvo, gde su naše genge

ODGOVORITE
Name

Radovan

13.06.2024 21:15

Jedini istinski opozicionar je Nebojša Vukanović i njegova ekipa.Ovi iz drugih opozicionih stranaka da su pametni svi da podrže Vukanovića,i njegovu ekipu.

ODGOVORITE
Name

Mira

13.06.2024 21:17

Ma svi ste vi isti. Nemate vi ni kao pozicija nikakve programe za bolju budućnost i život naroda. I vama je jedini cilj da se dograbite fotelja i to koja će stranka imati više. Ne možete se ni o kandidatima dogovoriti a kako ćete za nešto drugo. Prema tome narod nema ništa ni od vas ni od pozicije. Samo jedni druge optuzujete i batine. Niko od vas nema ništa konkretno.

ODGOVORITE
Name

Veljo

13.06.2024 21:35

Na crtu možda i mogu ali na liniju nene mogu. Točka

ODGOVORITE
Name

Valter

13.06.2024 21:58

På bas ta opozicija je bila naj veci rasadnik papaka i preletaca, a SDS posebno se ističe, da i dobiju vlast nista se neće promijeniti, davno je vrag odnio šalu

ODGOVORITE
Name

Zac

13.06.2024 22:35

Opozicija treba biti ujedinjena, trebaju napraviti vladu iz sjenke koja će korigovati i ukazivati na greške vladajuće vlade. Na taj način će pokazati gradjanima da imaju kadrove i znanje i da mogu donijeti promjene i izaći iz sadašnjeg teškog stanja. Povesti gradjane RS u bolji život. Licna, dnevna , skupštinska i tračerske politika ne pravi rezultat promjena!

ODGOVORITE
Name

Asdolfo

13.06.2024 22:38

Sve seljacki supci i miline seljacine i ova mihajloviceva opozicija. Stvarno ste svi 4c stoka!

ODGOVORITE
Name

Narod

14.06.2024 04:29

Vkast se mora promijenuti ovako nemoze, pa isledeca vlast ako nevalja mijenjati

Name

O p o z I c I j o

13.06.2024 23:17

M O R A J U --- B I T I---- J E D I N S T V E N I------ZADNJI MINUTI OTKUCAVAJU!

ODGOVORITE
Name

Dragan MD

14.06.2024 05:43

Sve su to stare face, nema niko da bih prstom upro i da kažem evo ovaj će povesti u bolje sutra , ako izuzmem gradonačelnika Bijeljine, Vukotu i Vukana. Trivićka ne previše naklonjena Vučiću ona ne bih dolazila iz Beograda.

ODGOVORITE
Name

Dan nakon

14.06.2024 06:03

Dan nakon kupovine dva papka i objavljenog snimka tadašnji takozvani direktor policije Gojko Vasić je iznio neviđenu laž da je snimak glasa Željke Cvijanović montiran.

ODGOVORITE
Name

Www

14.06.2024 06:30

Svi su oni isti. Ne mogu se ujediniti-opozicija jer svi hoće što jače pozicije u vlasti zbog ličnih interesa, a toliko pozicija nema. Biće sjaši Kurta da zajaši Murta. Čak i da pobijedi nazovi opozicija, samo bi optuživali bivšu vlast-sektu za loše stanje. Čast Vukanu i njegovoj ekipi, ostalo sve isto.

ODGOVORITE
Name

Neno

14.06.2024 07:45

Ne mogu posto nemaju taj kapacitet a i ne razlikuju se od vlasti

ODGOVORITE
Name

Božo

14.06.2024 09:49

Sve ista banda .Trebaju mnogo sacekat kada će na vlast doći.

Name

Maro

14.06.2024 08:22

Opozicija treba izači glasno pred građane i reči da je za rad u BiH institucijama kako bi gradjani bili živjeli bolje. Kako će gradonačelnici koji budu pobijedili na svojim lokalnim izbornim jedinicama, dati sve od sebe da što bolje spoje gradove (Bijeljinu - Tuzlu), Banja Luku - Bihač - Zagreb, Istočno sarajevo -Sarajevo i glasno zagovarati za što bolji ekonomski i društveni život u Republici srbskoj..

ODGOVORITE
Name

Hm

14.06.2024 08:28

Могле, не могле али користи од тога нема. Једноставно они су у огромној мањини у односу на владајући блок и сав проблем је у томе. Ову половину нас који не гласамо једноставно ни опозиција ни владајући не могу нити имају су чим покренути и опет да кажем то је то. Значи 50% нас не гласа, друга половина 2/3 је за власт и 1/3 је опозиција. Тако је како је, ал добро није

ODGOVORITE
Name

Semberijaman

14.06.2024 10:57

Ne mogu.(odgovor na naslov teksta)

ODGOVORITE
Name

Miroslav

14.06.2024 20:35

I kad se udruze oni i njihovi clanovi, taman svi mogu stati pod jednu sljivu.

ODGOVORITE
Name

Pesimista sa razlogom

14.06.2024 21:12

Glasao sam za njih na prethodnim izborima, bez ikakve dileme. A sada sam u trilemi..??!! Nije dobro niti će biti. Nisu izgledi.

ODGOVORITE