Svjetski trend: Kupovina zlata najbolji način štednje u krizama

- Zbog ekonomski nepovoljne situacije u svijetu i sve češćih problema sa inflacijom, svjetski ekonomisti smatraju da je investiciono zlato najbolje rješenje za štednju.

Bosna i Hercegovina 13.06.2024 | 07:18
Svjetski trend: Kupovina zlata najbolji način štednje u krizama

Geopolitičke tenzije koje konstantno rastu i sukobi, posebno u Evropi (rat u Ukrajini), zabrinjavaju ekonomske stručnjake jer kriza posebno utiče na ulagače koji se oslanjaju na rast vrijednosti opcija poput nekretnina ili dionica.

Inače, investiciono zlato je uglavnom u fizičkom obliku, kao što su zlatne poluge i zlatnici, te je namijenjeno dugoročnom ulaganju i štednji koja je otporna na inflaciju i druge nepovoljne ekonomske pojave, pa mu je godišnji prinos veći od 8,5 odsto.

Centralne banke širom svijeta ubrzano nabavljaju zlatne poluge jer u njima vide osiguranje domaće valute.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, ona praktično nema razvijeno tržište zbog visokih poreza.

Naime, cijena zlata u BiH je u startu viša nego u zemljama Evropske unije, jer se na svaki investicioni proizvod od zlata i srebra plaća PDV.

Pri uvozu zlata jedino je Centralna banka BiH oslobođena plaćanja PDV-a.

Analitičari najveće švajcarske banke UBS smatraju da se u narednih godinu dana očekuje dvocifren rast cijena zlata.

"Investiciono zlato u fizičkom obliku privlačno je građanima i zato što se radi o jednom od rijetkih oblika ulaganja koji je u potpunosti oslobođen svih poreza - kako PDV-a prilikom kupovanja, tako i poreza na dobit prilikom prodaje. Sva zarada od ulaganja ostaje vlasniku zlata, bez ikakvih obaveza prema državi", navodi se u analizi UBS-a.

Da je ovo problem za BiH, odnosno da bi se ovo trebalo zakonski urediti, saglasan je i Admir Čavalić, ekonomista i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku u Parlamentu FBiH.

"Pitanje investicionog zlata nije uopšte regulisano na prostoru BiH, što stavlja građane Bosne i Hercegovine u diskriminaciju u odnosu na zemlje regiona. Većina građana kupuje zlato iz susjedne Hrvatske, gdje postoje čak i agencije koje nude formalno ili neformalno uvoz tog zlata na način da se možda izbjegnu plaćanja nekih dodatnih nameta, obaveza i slično.

Kada odete u zlataru, možete kupiti zlato u formi nakita, i to je nešto što smo naslijedili od bivšeg sistema, ali ne može se u formi investicionog zlata, kao što su na primjer kovanice, novčići, poluge, kocke i slično", objašnjava Čavalić za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, investiciono zlato je na neki način siva zona u BiH, i nisu se razvile industrije koje bi se temeljile na prodaji investicionog zlata.

"Prodaja investicionog zlata uglavnom raste kada su krize na globalnom nivou, koje izazivaju i ekonomske krize. Zlato, srebro i drugi plemeniti metali su bitni kao oblik i forma štednje, odnosno čuvanje sadašnje vrijednosti za budući period.

Postoje i drugi oblici štednje kao što su kriptovalute, vinski podrumi, sirevi i slično, ali tradicionalno, historijski, zlato je najinteresantnije zbog niza nekih karakteristika koje ima. Vjerovatno u budućnosti neće doći do mijenjanja tog formata štednje i zbog toga je bitno da se što prije otvorimo prema navedenom", kazao je Čavalić i dodao da on već sa pravnicima radi na tome da uputi inicijativu za regulisanje investicionog zlata u BiH.

Ekonomista Radmila Grbić ističe da je postojanje razvijenog tržišta investicionog zlata važno za svaku privredu i državu, naročito u vrijeme stalnih neizvjesnosti u svjetskoj privredi, kada se zlato smatra sigurnom lukom za ulagače, kako sa stanovišta sigurnosti, tako i sa stanovišta prinosa, s obzirom na godišnji rast cijena.

"Bosna i Hercegovina nema razvijeno tržište investicionog zlata. Najveći razlozi za to su mala potražnja i porezi. Građani BiH mogu povoljnije trgovati zlatom u zemljama okruženja, uglavnom Srbiji i Hrvatskoj, koja kao članica Evropske unije nudi povoljnije uslove.

Naime, u zemljama Evropske unije investiciono zlato je oslobođeno plaćanja poreza na dodatu vrijednost. Srbija je takođe ukinula porez na dodatu vrijednost na investiciono zlato, zbog čega je kupovina investicionih zlatnih poluga i zlatnika puno povoljnija nego ranije", navela je Grbićeva.

(Nezavisne) Foto: Arhiva

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ivan

13.06.2024 07:59

Da, samo se zaboravlja da u slučaju većeg ekonomskog sloma zlato gubi vrijednost, odnosno postaje neutrživo.

ODGOVORITE
Name

Eh da mi jeeee

13.06.2024 09:15

Znaci dedov "poklon unuku" /zlatna poluga/ nabavljena u Rusiji gubi vrijednost, kako rece ovaj filozof Ivan. Dedova rakija zna sta je zlato vrjednost koja uvjek ima kupca

Name

Direkt

13.06.2024 11:58

Zlato prije 20 godina koštalo je oko 10000 evra po kilogramu, dok danas oko 70000 evra po kilogramu. Svijet svako malo nešto krizira i lomi se, dok zlato ide svojim tokom.

Name

Крипто

13.06.2024 08:27

Не, биткоин је најбољи начин штедње у кризама. Захвалите ми се за 10 година. поз

ODGOVORITE
Name

Re:

13.06.2024 09:31

Ne vjerujem. Iza svake vrijednosti, stoje ljudi koji vec imaju veliku vrijednost. Kripto je kao izraz samo magla. Primjer: Nema struje, nema interneta, kripto pada po vrijednosti, a neko je vec uzeo realni novac ili energiju za to. Nije taj kripto bas toliko slobodan i nezavisan kao sto se protura po nekim tezama. Nisu globalni bankari/institucije bas tako glupi, pa da kao nemaju svoje prste u tom fazonu ;-)

Name

Manager Pero

13.06.2024 09:02

Precednik vec posjeduje jednu kilu, vrijeme je da se i gradjani obskrbe zlatom!

ODGOVORITE
Name

Kako Kome

13.06.2024 09:28

Ja u krizama navučem brašna,riže, ulja šećera ,konzervi ,rakije ... !

ODGOVORITE
Name

ТГ

13.06.2024 10:07

Цијена злата тренутно је +-2300$. За анализу инфлације која се званично приказује требало би да буде 3500$, у односу на реалну инфлацију требало би да буде 22800$ а у односу на монетарну масу која је наштампана 100к за унцу.

ODGOVORITE
Name

W

13.06.2024 17:37

Šta napriča?

Name

Imenko

13.06.2024 10:14

Ne znam samo kome je ova priča namijenjena? Obespravljenom narodu i polovini nezaposlenih gradjana ove zemlje, nezaposlenoj omladini sto gleda kako da pobjegne odavde, penzionerima...sigurno nije!

ODGOVORITE
Name

Direkt

13.06.2024 11:48

Ulaganje u zlato je dobra stvar, pogotovo u posljednje vrijeme, samo što kod nas ne isplati se štedjeti u zlatu, jer naša država ima visoke dažbine na uvoz zlata, dok druge zemlje u Evropi, uključujući i Srbiju, su ukinule takse na uvoz zlata, jer to je investicioni instrument, ne klasična roba, dok naša država još uvijek zlato tretira kao robu sa npr. Aliexpressa, te stoga, na cijenu zlata naplaćuje carinu i PDV, tako da kod nas ne isplati se štedjeti u zlato zbog toga. Bilo bi dobro kada bi i naša država ukinula takse na investiciono zlato, da bi bilo isplativo držati zlato.

ODGOVORITE
Name

Jedno je

13.06.2024 12:09

Drzava a sasvim drugo protektorat, kolonija....