Poslovi teški 200 miliona KM firmama bliskim SNSD i HDZ?!

Poslovi homologacije i sertifikacije vozila u BiH vrijedni više od 200 miliona KM, prije 15 godina su u spornom konkursu Ministarstva komunikacija i transporta povjereni privatnim firmama, koje opozicija povezuje sa vladajućim strankama...

Republika Srpska 03.06.2024 | 20:34
Poslovi teški 200 miliona KM firmama bliskim SNSD i HDZ?!

O načinu izbora ovih firmi, nadzoru nad njima i o tome kako ove poslove uvesti u zakonske okvire, danas je pred Komisijom za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamenta BiH govorio ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Edin Forto.

2009. godine ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Rudo Vidović iz HDZ-a 1990, zahvaljujući širokim ovlaštenjima koja mu je dao zakon, dodjelio je poslove homologacije i sertifikacije vozila konzorcijumu od tri firme, koji je bio drugorangirani na javnom konkursu. 2012.

Sud BiH je naredio poništavanje ovog konkursa, novi nikada nije raspisan, ali su tri firme, narednih 10 godina bez problema i za vrijeme svih ministara nakon Vidovića, nastavile da obavljaju ove poslove. Inače, radi se uglavnom o poslovima tehničkih pregleda vozila i provjere da li su karakteristike vozila, dijelova i opreme usklađene sa važećim propisima u BiH.

Ministarstvo nije vršilo nadzor nad privatnim firmama koje su provjeravale na desetine hiljada vozila godišnje, niti su im te firme dostavljale podatke o prihodima...

Tako postoji samo jedna procjena sudskog vještaka da su privatnici samo u jednoj, 2021. godini zaradili više od 16 miliona maraka na homologaciji i sertifikaciji vozila dijelova i uređaja na vozilima..

"Čuli smo navode da je dovoljno da se pošalje fotografija vozila koje se uveze iz EU i da se za to naplati 500-600KM. Te stvari moraju da se nadziru i ispitaju", naglasio je Predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije Branislav Borenović.

"To su firme koje su jako bliske vladajućim strankama, SNSD-u i HDZ-u i to su firme koje su i finansirale ove stranke", rekao je član ove Komisije Nenad Grković.

Konzorcijum koji je dobio ove poslove od Ministarstva komunikacija i transporta 2009. čine EIB Centar za motorna vozila iz Banjaluke, Institut za promet i komunikacije iz Sarajeva i Centar-motor iz Širokog Brijega.

Oni su na konkursu imali skoro 30 bodova manje od preduzeća Atomotiv centar, ali je ministar Vidović izabrao slabije ocjenjeni konzorcijum. Ministar Forto koji je saslušan pred Komisijom, kaže da je sve to urađeno u skladu sa lošim propisima iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja BiH, usvojenog davne 2005.

"Zašto za ovih 18 godina niko nije izmjenio zakon koji je dozvolio ministru da izabere drugoplasiranog ponuđača?", pitao je Forto i dodao da nema političke volje da se izmjeni Zakon o bezbjednosti saobraćaja i da se tako ukinu ovlaštenja ministru da bez kriterijuma bira kome se povjerava obavljanje javnih poslova, pa tako i poslova homologacije i sertifikacije vozila.

Međutim, ministar nije otkrio ko to koči izmjene koje predlaže, već samo da mu odbijaju i daju negativno mišljenje na već spreman i usaglašen zakon.

Predsjedavajući Borenović je istakao činjenicu da se promjenilo sedam ministara, a da nijedan nije mijenjao Zakon o bezbjednosti saobraćaja, pa je  prema procjenama koje je iznio Borenović, isti konzorcijum od 2009. zaradio više od 200 miliona maraka na poslovima homologacije i sertifikacije vozila. 

Forto naglašava da nije do njega i da je ministar svega 15 mjeseci...

"Ako tražite krivca podnesite krivičnu prijavu", istakao je Forto i rekao kako on i Ministarstvo kojim rukovodi, nadležnima stoje na raspolaganju za saradnju i informacije. Obećao je da će provjeriti rad svojih prethodnika i da će se kroz Akcioni plan koji je Ministarstvo donijelo i planira sprovesti, otkrtiri više informacija o postojanju i razmjerama kriminala u povjerenim javnim poslovima homologacije i sertifikacije vozila u BiH.

(BN) Foto: BN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Драгутин

03.06.2024 20:53

И све по слову закона.Тужилаштво не реагује.Мафијашка република направљена у Дејтону

ODGOVORITE
Name

Republika Prointer

03.06.2024 22:32

Fisikalne kase koje fiktivno radi Sirijus su vlasništvo firme Prointer tj. IGOR DODIK. Istražite vi istraživački novinari kako su ove fisikalne kase prije godinu i po uvezene preko sarajevskog aerodroma za firmu Prointer. I sada će svaki mjesec svaki privrednik u RS plaćati 36 KM Prointeru (Siriusu). Koliko je to para mjesečno ? Glad, ogromna glad. Nikada dosta ! Sve će za lijekove dati.

Name

Benito

04.06.2024 13:36

Pa kakav narod takvi i ministri! Zalozio bih se za otcjepljenje FBH od RS jer zbog RS ni mi u Federaciji ne možemo naprijed!

Name

Umrezeni torovodje

03.06.2024 20:57

U hobotnicu trgovina ja tebi ti meni uhodani scenarij!!! Od rata do danas trajee!

ODGOVORITE
Name

Re

03.06.2024 22:02

Zato i dižu tenzije da narod zabave sporednim stvarima dok ga zajedno pljačkaju. Pod okriljem rezolucije ode Alumina i ko zna šta još. Samo jedni drugima lopticu nabavku. Narode u pamet se.

Name

Ali

04.06.2024 06:52

Sve su kritike tacne, znamo da je kriminsl i korupcija obavio RS i federaciju, sli te kritike nista neznaci sem sto medoji popune prostor, politicari ocu reci vladajuci rezom radi sta hoce, njima nece nista ni sud ni tuzilastvo zato ce ovsko bezakonje trajati ko zna do kad

Name

??????????????

04.06.2024 07:22

Cije su kockarnice i u RSu i u Federaciji koje odoru kožu gladnih gradjana ??? Posljednje mnogi dadose za kocku a vlasnici uživaju u raskoši i čerupanju običnog naroda .

Name

Realno

04.06.2024 05:07

Branislav Borenović ispituje nekoga u vezi korupcije… Kraj vica

ODGOVORITE
Name

Čaruga

04.06.2024 07:15

Prođe vam ispod radara dekan Masinskog fakulteta u Banjoj Luci i njegove firme koje su dio ovih konzorcija od prvog dana. A projekti koje je sa svog fakulteta prenio u svoje firme.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

04.06.2024 07:25

A kome će da daju te poslove već sebi i svojima? Da neće možda nama gologuzanima? Za takve stvari države,entiteteti,kantoni i ne znam koji nivoi vlasti i postoje.

ODGOVORITE
Name

Sramota!

04.06.2024 23:41

Umjesto da narod svesrdno podržava sve što srpska vlast radi, mi pljujemo! Pa neka kradu! Tako slabe BiH! Uništavaju je! Svaki način slabljenja I uništenja BiH treba da se podrži!

ODGOVORITE
Name

Licemjerstvo

05.06.2024 15:13

Borenovicu tvoj usranko je Dao Kaji MG mindu milionske poslove ima li I jedna druga firma I kaže uspješan biznismen ajte molim vas nakačio se na dudu I samo uzima narodne pare a kao vjernici..fuj

ODGOVORITE