Prva manifestacija sira i krompira kod Nevesinja

- Turistička organizacija Republike Srpske u saradnji sa hercegovačkim Udruženjem "Slou fud" organizovaće danas u selu Bratač kod Nevesinja prvu manifestaciju "Dan sira i krompira".

Republika Srpska 30.05.2024 | 07:49
Prva manifestacija sira i krompira kod Nevesinja

Manifestacija će biti održana na inicijativu mještana Bratača na jednoj od najatraktivnijih lokacija - Ovčijem brodu.

"Kako je 30. maj proglašen za svjetski dan krompira, a Bratač je jedno od sela poznatih po tradicionalnoj proizvodnji nevesinjskog krompira, mještani su pokrenuli incijativu da obilježe ovaj dan u svom selu", naveli su iz Turističke organizacije.

Osim krompira, selo Bratač je poznato i po proizvodnji masnog sira iz mijeha koji je uvršten na preliminarnu Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine BiH.

Iz Turističke organizacije Srpske istakli su da je ovaj događaj u pilot-području istočne Hercegovine /Nevesinje, Gacko, Kalinovik, Bileća, Ljubinje, Istočni Mostar, Berkovići i Trebinje/ dio projekta "Smart era" na kojem učestvuju u programu "Horajzon" zajedno sa Udruženjem građana "Slou fud" Trebinje-Hercegovina.

Podršku realizaciji događaja dalo je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i druge institucije i projekti.

UN su 2023. godine usvojile rezoluciju kojom je 30. maj proglašen Međunarodnim danom krompira, s ciljem podizanja svijesti o značaju krompira za globalnu poljoprivredu, ekonomski razvoj i prehrambenu sigurnost.

(Srna) Foto: Ilustracija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Anas

30.05.2024 10:27

Bravo...al' samo ako nije predizborno zamazivanje ociju biracima ...kao nesto se radi...Bilo bi lijepo da se nastavi

ODGOVORITE
Name

Napred BejHa!

01.06.2024 15:25

Konacno promocija domaceg znanja i proizvoda!

ODGOVORITE