Amerika upozorila evropske banke na moguće sankcije

- Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da se evropske banke suočavaju sa "rastućim rizicima" zbog poslovanja u Rusiji i da SAD razmatraju jačanje svojih sekundarnih sankcija ako se utvrdi da te banke svojim transakcijama pomažu ruske ratne napore.

Svijet 27.05.2024 | 10:54
Amerika upozorila evropske banke na moguće sankcije

"Razmatramo potencijalno strože sankcije bankama koje posluju u Rusiji", rekla je Jelen za Rojters ne navodeći detalje i ne identifikujući nijednu konkretnu banku protiv koje bi sankcije mogle da budu usmerene.

Jelen je na marginama sastanka finansijskih lidera Grupe sedam (G7) u severnoj Italiji rekla da će sankcije vezane za poslovanje banaka u Rusiji biti uvedene samo "ako postoji razlog za to", dodavši da poslovanje u Rusiji stvara ogroman rizik. 

Kako prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC), kreator politike Evropske centralne banke (ECB) Fabio Paneta je na istom skupu naglasio da italijanske banke moraju da napuste Rusiju pošto sam ostanak u toj zemlji ugrožava njihovu reputaciju.

Austrijska Rajfajzen banka je najveći evropski zajmodavac koji posluje u Rusiji, iza nje je po obimu poslovanja italijanski Unikredit, dok je na ruskom tržištu prisutna i druga italijanska banka Inteza Sanpaolo.

Ministarstvo finansija SAD ima ovlašćenje da isključi banke iz američkog finansijskog sistema ako se utvrdi da te institucije pomažu u zaobilaženju sankcija protiv Rusije i drugih entiteta zbog rata u Ukrajini.

(Tanjug) Foto: Tanjug/AP

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Miroslav

27.05.2024 11:11

Sankcije nego sta, za sve one sto nece da slusaju. Sankcije svima sto izbegavaju kupovati njihovu robu, po tri puta visoj ceni. A oni i dalje trguju sa Rusima, npr uranijum. Oni mogu, ali svi drugi ne.

ODGOVORITE
Name

Za nih su EU prcija

27.05.2024 11:14

Amerikanci drže cijelu Evropu pod ključem pa ako im zatreba ima da je kažnjavaju za sve i svašta. Niko nesmije da se suprotstavi njihovoj moći osim malo Madjari i Sovaci. Drugi su svi zavisni od USA. I to je tako bilo i tako ostaje a nije iskljuceno da gurnu Evropljane i u rat sa Rusima a oni kauboji da se na kraju uključe i uzmu lovorike. Mrtve će brojati a i kriti Evropljani kao i u dva posljednja velika rata.

ODGOVORITE
Name

Gargamel

27.05.2024 12:23

Prpa, a? Stize BRIKS valuta.

ODGOVORITE
Name

aćim

27.05.2024 12:26

Treba Evropa odjebat SAD pa da vide kako će dalje a u Evropi bi bilo med i mlijeko.Ne bi bilo ni rata svijet bi radio i bilo bi super po sve.Ovako ameri i najveće zlo Englezi samo izmišljaju gluposti i drže evropu na uzdici.

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

27.05.2024 13:28

Od korone pa sve na ovamo sve je ociglednije da su napredni evropski narodi vece ovce nego mi ovde a da su njihovi politicari i diplomate veci tulci od ovih nasih

ODGOVORITE
Name

Američko!

27.05.2024 13:40

Nauči bar nešto novo,osim sankcija,nisi toliko jaka,koliko si umislila.Vaše sankcije su se pokazale kontraproduktivne,u slučaju Rusije,kao što će se pokazati i u slučaju EU,koju želite uništiti!Sklanjaju šape,dok ne budu uništene za sva vremena!!!

ODGOVORITE
Name

A sta ce

28.05.2024 12:46

I koga ce drugig kada su izgubili trgovinski, vojni, politicki rat protiv Rusije i njenih partnera.

ODGOVORITE