Drugi simpozijum kardiologa okupio vrhunske stručnjake

U organizaciji Udruženja kardiologa Republike Srpske i bolnice “Sveti Vračevi”, te podršku Ministarstva zdravllja Republike Srpske, u Bijeljini se održava drugi po redu simpozijum kardiologa o aritmijama, koji je okupio vrsne stručnjake iz BiH i zemalja regiona, kako bi razmjenili znanja i iskustva i upoznali javnost sa trendovima u liječenju ove vrste bolesti.

Republika Srpska 24.05.2024 | 14:16
Drugi simpozijum kardiologa okupio vrhunske stručnjake

Simpozijum kardiologa dolazi u vrijeme kada se bilježi rast broja ljudi koji imaju tegobe izazvane aritmijom, koja je u velikom broju slučajeva posledica preležanog “koroma” virusa. S’ toga će ovaj skup omogućiti specijalistima da kroz razmjenu iskustava stručno napreduju i usavrše svoj rad, a pacijentima da dobiju adekvatan tretman. 

“Na ovom skupu će se prezentovati dijagnostički koraci kod srčanih aritmija koje srećemo neposredno u kliničkoj praksi, zatim načini liječenja, gdje pored konzervativnog liječenja imamo i invazivne procedure, koje podrazumjevaju ablaciju srčanih aritmija, a praktično se sve aritmije mogu ablatirati i podrazumjeva primjenu različitih implatibilnih uređaja.

Akcenat je upravo na novoj tehnologiji i novim smjernicama kako bismo dali veći doprinos u liječenju naših pacijenata, kojih je sve više u poslednjih nekoliko godina”, rekla je prilikom otvaranja skupa prim. dr Milica Lovrić, predsjednica Udruženja kardiologa Republike Srpske.

Sa aspekta kardiologije, mora više da se radi na saradnji strukovnih i udruženja sa nivoa primarne zaštite, prije svega u okviru primarne prevencije, jer su angio sale veoma važne u okviru mreže u Srpskoj, rekao je Ministar zdravlja Alen Šeranić.

“Kada govorimo o aritmijama, bijeljinska bolnica je učinila iskorak, u skladu sa planom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, koju smo skupa sa predsjednikom republike i podržali, a to podrazumjeva da smo u okviru same bolnice sufinansirali aktivnosti oko instaliranja još jedne angio sale, koja će prvenstveno biti namjenjena za elektrofiziologiju srca i olakšavanje lijačenja svih oboljenja koja se vežu za ovakvu vrstu sale.

 Profesor Angelkov, uz svoj entuzijazam, uz podršku bolnice i naravno uz rad doktorke Lovrić, predstavlja okosnicu tog rada u Bolnici “Sveti Vračevi” i to je nešto što je važno ne samo za regiju Semberija, već i za cijelu Republiku Srpsku“, rekao je ministar Šeranić.

“Bijeljina je postala prepoznatljiv kardiološki centar, kada je riječ o interventnoj kardiologiji, ali i elektrofiziologiji i elektrostimulaciji, koji su u našoj ustanovi doživjeli veliki razvoj zahvaljujući dolasku profesora Angelkova 2021. godine, kada se običnih procedura ugradnje pejsmejkera došlo do nivoa kada sve procedure iz elektrofiziologije koje se rade, možemo da odradimo u Bijeljini”, rekao je prim. dr Mikajlo Lazić, V.D. direktora JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina.

Aritmija je bolest srca koja se često javlja, ali sa novim tehnološkim uređajima koriguje se spori srčani ritam, dok se ablativnim zahvatima liječi ubrzan srčani ritam. Danas imamo alate kojima se veoma uspješno rješavaju ovakvi poremećaji, rečeno je između ostaloh na ovom skupu.

(BN) Foto: BN

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Bozo

24.05.2024 15:12

Seranicu dal se stidis sto nema kalcijuma za onkoloske bolesnike u toj bolnici? Vec mjesecima pacijenti kupuju dok vi po skupovima zderete i pijete.

ODGOVORITE
Name

Soko

24.05.2024 15:53

Milica Lovric iskusni kardiolog voli i cijeni sboje pacijente do posljednje marke, kao ona autoritet, ljigavka

ODGOVORITE
Name

Blagoje

24.05.2024 22:04

Hvala im kad su ostali da liječe ovaj nezahvalni narod. Do neba hvala. Bijeljina je mnogo napredovala u ovoj oblasti. Zahvaljujući i ovoj dami.

Name

Glas naroda

25.05.2024 09:47

Mnogi teško podnose kad je neka žena uspješna. Posebno kad iza nje stoje rezultati, rad i znanje.

Name

InfRAkt

24.05.2024 16:16

Pa na toj slici pola njih nisu kardiolozi!!! U čemu je fazon?

ODGOVORITE
Name

gastarbeiter

24.05.2024 18:19

Operacija uspjela pacijent umro! Zasto i kome placamo ispite i ko mora da kupi diplomu da obuce bjelo?

ODGOVORITE
Name

Vasko

24.05.2024 22:09

Koliko ti imaš od škole? 500 metara!

Name

Empirija

25.05.2024 16:16

Nema tu ni 'k' od kardiologije, a pogotovo od kardiohirurgije. Hvale se kardiologijom, a kad koji od njih samo malo kahne, stegne u prsima, trsaže Tuzlu, kardiologiju tuzlansku, pomagajte drugovi, braćo, kolege, ako za boga znate...

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

25.05.2024 20:17

Prije nekih desetak godina načelnik kardiohirurgije KC Srbije ide na operacinu srca u Beč i to gotovo sigurno na račun fonda. Toliko o povjerenju kolegama i zdravstvenim ustanovama kao Dedinje i Sremska Kamenica. Nije teško provjeriti a istina je u svakom slučaju.

ODGOVORITE