Planirana Rezolucija o Srebrenici nasilje nad poveljom UN

Najnovija najava da će ponovo biti odloženi rasprava i glasanje u Generalnoj skupštini UN o prijedlogu rezolucije o Srebrenici, iznova govori o potrebi da se javnosti objasni zašto će biti nasilje nad Poveljom UN ako Generalna skupština UN uopšte bude raspravljala o navedenom prijedlogu, a kamoli da ga usvoji.

Republika Srpska 14.05.2024 | 15:51
Planirana Rezolucija o Srebrenici nasilje nad poveljom UN

Piše: Dr Milan Blagojević 

Sve ono što u lapidarnom obliku slijedi u nastavku ima za premisu poštovanje prava, to jest da se u UN-u drži do onoga što propisuje Povelja UN, a ne do onoga što se želi nametnuti nasiljem nad pravom.

Ključna činjenica za pravilno postupanje u UN-u jeste ono što je propisano Poveljom UN. Taj najviši pravni akt međunarodnog prava, njegov svojevrsni ustav, zabranjuje Generalnoj skupštini UN da daje bilo kakve preporuke, a to uključuje i rezolucije, u vezi sa bilo kojim sporom ili situacijom u svijetu, sve dok Savjet bezbjednosti UN u pogledu tog spora ili situacije obavlja zadatke koji su mu povjereni Poveljom UN.

Ova zabrana Generalnoj skupštini UN je propisana ne samo članom 12, nego i članovima 10 i 11. Povelje UN.

Naime, propisujući u članu 10 Povelje UN pravo Generalne skupštine da raspravlja o svim pitanjima i predmetima, odmah zatim taj isti član Povelje propisuje i izuzetak od toga, jer kaže da Generalna skupština ne može davati preporuke, a to znači ni donositi rezolucije, o bilo kojem pitanju ili predmetu o kojem Savjet bezbjednosti UN obavlja zadatke na osnovu Povelje.

I u članu 11 Povelja UN zabranjuje Generalnoj skupštini da o pitanjima održavanja mira i sigurnosti u svijetu koja pred nju iznese bilo koji član UN ne može odlučivati sve dok Savjet bezbjednosti o tim pitanjima raspravlja i odlučuje na osnovu člana 12 Povelje UN.

Savjet bezbjednosti se preko 30 godina u kontinuitetu bavi situacijom u BiH i o tome donosi odgovarajuće rezolucije.

Za protekle tri decenije Savjet bezbjednosti donio je više od 45 rezolucija o BiH, dakle najmanje po jednu rezoluciju svake godine, što već samo po sebi dokazuje da taj organ UN obavlja svoje zadatke u smislu člana 12 Povelje UN, usljed čega prema tom, a i prema ostalim prethodno navedenim članovima Povelje, Generalna skupština UN nema pravo da donosi bilo kakve odluke i rezolucije vezane za BiH.

Ta zabrana svakako uključuje i odlučivanje od strane Generalne skupštine o bilo kojem pitanju vezanom za Srebrenicu i događaje u njoj iz jula 1995. godine.

Međutim, pored svega rečenog, postoje i dva ključna detalja, sadržana u svakoj od preko 45 rezolucija Savjeta bezbjednosti o situaciji u BiH, o kojim detaljima se nedovoljno govori javnosti, iako upravo oni neumoljivo potvrđuju i dokazuju sve prethodno rečeno, to jest da Generalna skupština UN nema pravo da raspravlja niti da donosi bilo kakav akt, a kamoli rezoluciju u Srebrenici.

S obzirom na to da se radi o desetinama rezolucija Savjeta bezbjednosti o BiH,  da bih izbjegao ponavljanja navešću samo dva primjera, iz dvije posljednje rezolucije u kojima se Savjet bezbjednosti bavio situacijom u BiH.

Ta dva primjera su sasvim dovoljna, jer sve ono što ću prenijeti u nastavku napisano je i u svim ostalim rezolucijama koje je prije toga o situaciji u BiH, i preduzimanju određenih mjera u njoj, donosio Savjet bezbjednosti.

Dakle, u Rezoluciji Savjeta bezbjednosti, broj 2658 od 2.11.2022. godine, Savjet je odmah na njenom početku odredio da "situacija u regionu bivše Jugoslavije nastavlja da bude prijetnja međunarodnom miru i bezbjednosti i da Savjet stoga djeluje na osnovu Poglavlja VII Povelje UN" i donosi tu Rezoluciju o stanju u BiH i mjerama koje multinacionalne oružane snage imaju pravo preduzeti u BiH radi očuvanja mira i bezbjednosti.

Dakle, to je prvi ključni detalj koji dokazuje da Savjet bezbjednosti na osnovu ovlašćenja iz već pomenutog člana 12 i Poglavlja VII Povelje UN, obavlja svoje zadatke u BiH  na osnovu Povelje UN.  Zbog toga, sve dok je tako, to jest sve dok Savjet bezbjednosti ne prestane obavljati te zadatke u BiH, Generalna skupština UN, saglasno članovima 10, 11 i 12 Povelje, nema pravo da odlučuje o bilo kojem pitanju vezanom za BiH.

Drugi ključni detalj je završni stav Rezolucije Savjeta bezbjednosti broj 2658 od 2.11.2022. godine. Naime, u tom stavu Rezolucije Savjeta bezbjednosti je određeno da Savjet: "Decides to remain seized of the matter", to jest da Savjet bezbjednosti odlučuje da on, a ne Generalna skupština, i dalje ostaje da razmatra i odlučuje o predmetnoj materiji vezanoj za BiH.

Sve ovo je na isti način napisano i odlučeno i u Rezoluciji Savjeta bezbjednosti, broj 2706 od 2.11.2023. godine, kao i u desetinama svih ostalih rezolucija koje je prije toga Savjet bezbjednosti donosio o situaciji u BiH.

Time je Savjet bezbjednosti nekoliko desetina puta potvrdio tri ključne činjenice. Prvo, da on u pogledu situacije u BiH u kontinuitetu svake godine obavlja zadatke koji su mu povjereni Poveljom UN.

Drugo, da upravo zbog toga, sve dok Savjet bezbjednosti bude obavljao te zadatke, Generalna skupština UN nema pravo da odlučuje o bilo čemu što se odnosi na situaciju u BiH. I treće, mada ne i manje bitno, svaka odluka koju bi Generalna skupština UN donijela, a kojom bi se išlo ka usvajanju bilo kakve rezolucije o Srebrenici, bila bi flagrantno i teško kršenje Povelje UN, njenih članova 10, 11 i 12, kao i navedenih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

(BN) Foto: AP

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Ekonomista

14.05.2024 16:17

Čestitam g.Blagojeviću na kompetentnim izlaganju , tako rade legalisti sa znanjem.Živjeli

ODGOVORITE
Name

Daaaa

14.05.2024 17:31

Da, sve doktori , samo pišu kako kome odgovara...

Name

Nilo

14.05.2024 16:36

Ocigledno da svjetskim mocnicima povelja UN i njeni clanovi 10,11i12 neznce nista kad zele nesto da urade po svojoj volji,,odavno UN nisu vise ono sto su bile najbolje bi bilo sa ih nema

ODGOVORITE
Name

Neznam

14.05.2024 16:40

Zasto im odma nisi pojasnio da ne gube vrijeme.

ODGOVORITE
Name

😂😂😂

14.05.2024 17:28

Bolje da su im prodali koju diplomu sa nasih fakulteta, sigurno bi bolje razumjeli medjunarodni pravni poredak

Name

???

14.05.2024 19:13

Samo se vi smijte a nemate vjerovatno skupa ni 8 razreda osnovne skole. Covjek je u pravu i sve je istinito i tacno obrazlosio. Samo je zaboravio da kaze da su UN vec krsile svoje vlastite propise, pa ne vidim zasto bi im bio problem da to ponovo urade.

Name

ПРОФЕСОР СРПСКОГ ЈЕЗИКА

14.05.2024 20:48

Барем си искрен, пошто видим да ''незнаш''.

Name

ho

14.05.2024 17:01

Srbi samo prijete i uslovljavaju. Bože sačuvaj

ODGOVORITE
Name

Goci

14.05.2024 17:32

Skrati to malo Blagojevicu ne pises knjigu.

ODGOVORITE
Name

Derventa

14.05.2024 17:35

Na kraju će biti:Lagumdžija-Dangubdžija!

ODGOVORITE
Name

za derventu

14.05.2024 18:50

lagumdjija se ponovo poturcijo misli daje kadija ili nedo bog kakav sultan

Name

Ana

14.05.2024 17:49

Injac je tako hladnokrvna svo vrijeme dok je trajao sudski spor, što samo govori da nije trebalo da se brine jer će biti oslobiđena kao nedužna. To samo govori koliki kriminal vlada u društvu i koliko je pravosuđe korumpirano od postojeće klike. I na kraju banka je propala, štediše neće biti obeštećene i naravno niko nije kriv.

ODGOVORITE
Name

analiticar

14.05.2024 18:05

Gospodine Blagojevic danas je Lagumdzija lijepo objasnio zasto se odgadja odluka o rezoluciji,lijepo covjek kaze ne moze biti nesto odgodjeno ako nije ni zakazano.Ubit ce vas mrznja.

ODGOVORITE
Name

Jasin

14.05.2024 18:36

Bravo, bas tako.

Name

Milan

14.05.2024 18:49

Upravo je obrnuto! Vi umjesto da kažete nedamo da nas drugi zavađaju sa našim komšijsma srbima, vi ste još zaspijeljeni mržnjom koje sljepilo vam je nabacio još Alija Izetbegović da su vam srbi najveći problem!

Name

Legalista

14.05.2024 19:24

Ne vrijedi ovim bukvama objašnjavati.Komentarišu Rezoluciju koju nisu ni pročitali.Ponašaju se ko fudbalski navijači.

Name

Bozo za Milana

14.05.2024 22:39

Pa biserka je dal glas za lagumdziju.

Name

Denzel

14.05.2024 19:21

Cemu tolika nervoza?

ODGOVORITE
Name

Pametni

14.05.2024 20:18

Eto ti pametniji od tolikih svjetskih stručnjaka za međunarodno pravo, i ti si nešto novo izmislio.Reci to sve Vućiću nek im obori rezoluciju s tvojim argumentima.

ODGOVORITE
Name

Re

14.05.2024 21:27

Ако тужилаштво БиХ не покрене кривичну пријаву против Златка Лагумџије због самовоље с припремом текста и подношења резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН-а без одобрења Предсједништва БиХ,онда се поставља питање оправданости суђења Додику због неспровођења одлуке Шмита.

Name

Joja

14.05.2024 22:29

Sve sami fasista i nacista i ove nase komsije cvece hrvatsko sa njima . Doci ce vam Rus kad-tad

ODGOVORITE
Name

Pravnik

14.05.2024 22:32

Blagojević je ili nedovoljno upućen ili namjerno neupućen. Članovi povelje UN-a, interpretacija i njena primjena se mogu mijenjati kroz međunarodno običajno pravo. Primjer: Član 27 stav 3 je izmijenjen utoliko, da stalne članice Savjeta bezbjednosti, koje imaju veto poput Rusije, Kine, Amerike, Francuske i Velika Britanije, moraju glasati protiv ako žele spriječiti donošenje rezolucije tog organa. Ukoliko ima dovoljno glasova ostalih članica i nijedna članica, čiji glas ima moć veta, nije glasala protiv tj. ostala je suzdržana, ta rezolucija prolazi. Što se tiče navedenih članova u tekstu, preporučujem Blagojeviću da pročita presudu Međunarodnog suda pravde u slučaju gradnje zida od strane Izraela, gdje je taj sud, koji je jedan od glavnih šest organa UN-a i jedini sud u sklopu UN, presudio da je paralelna nadležnost Generalne skupštine i Savjeta bezbjednosti u skladu sa Poveljom UN-a. Osim toga, preporučujem također da pročita rezoluciju Generalne skupštine "Uniting for Peace". Na osnovu ove rezolucije je moguće glasati u Generalnoj skupštini, ako je Savjet bezbjednosti blokiran od strane veta njegove stalne članice. U zadnjem slučaju 2022. je bilo glasanje za osudu napada Rusije na Ukrajinu, iako je ovaj slučaj, kao prijetnja svjetskom miru, bio u isključivoj nadležnosti Savjeta bezbjednosti. Nije bilo sukoba jer odluke Generalne skupštine UN-a su neobavezujuće, dok Savjet bezbjednosti donosi i obavezujuće odluke. "Uniting for Peace" rezolucija i navedena presuda Međunarodnog suda pravde upravo potvđuju, da je paralelna nadležnost u skladu sa Poveljom UN-a. Molim kolegu Blagojevića, da nakon što utvrdi svoje grešku, napravi korekciju. Dovoljno se narod sluđuje od strane političara.

ODGOVORITE
Name

Re Pravnik

14.05.2024 23:44

Međunarodni običaj je izvor međunarodnog prava samo ako o istom pitanju ne postoji pisani izvor međunarodnog prava, u vidu Povelje UN, konvencije, ugovora, pakta ili drugog pisanog izvora. Ako postoji pisani izvor, a pogotovo ako je to pisani izvor u vidu Povelje UN, onda se umjesto nje nikako ne može primjenjivati običaj niti se običajem može mijenjati bilo koji član Povelje UN. Povelja UN se može mijenjati samo pisanim putem, pisanim aktom istog ranga i procedurom koju Povelja propisuje, a nikako običajem Što se tiče gradnje Zida u Izraelu, Pravnik tu namjerno iznosi neistinu i obmanjuje javnost. U slučaju gradnje tog zida nije Generalna skupština UN donijela rezoluciju kao u slučaju o kojem piše Blagojević, već je Generalna skupština rezolucijom samo zatražila od Međunarodnog suda pravde da taj sud da savjetodavno mišljenje o tome da li je gradnja zida od strane Izraela u skladu sa međunarodnim pravom. Što se tiče Ukrajine, Pravnik i tu obmanjuje javnost upoređujući dva potpuno različita slučaja. Situacijom u Ukrajini nije se bavio Savjet bezbjednosti niti je o tome donosio bilo kakvu rezoluciju jer u pogledu Ukrajine Savjet nijednog trenutka nije imao mandat da obavlja zadatke u toj zemlji po osnovu člana 12 i Poglavlja 7 Povelje UN. Zato je u odsutnosti takvog mandata Savjeta bezbjednosti djelovala Generalna skupština u vezi sa situacijom u Ukrajini. Za razliku od Ukrajine, Savjet bezbjednosti decenijama obavlja svoje zadatke u BiH, o čemu je usvojio desetine rezolucija pa zato Generalna skupština UN nema pravo da donosi bilo kakve odluke o pitanjima vezanim za BiH, što joj zabranjuje član 12 Povelje UN.

Name

Milan za Pravnik

15.05.2024 07:22

Ti si upravo primjer jednog običnog manipulatora! Profesor Blagojević je upravo citirao sve onako kako piše u Povelji UN-a, i tu je napisano da je glavni Savjet bezbijednisti! A ti se zalažeš da bude istina ono što su zapadnje zemlje izmišljale kao nova pravila gazeći izvornu Povelju UN-a! Koriguj se i govori iz ugla prava a ne nasilja!

Name

Milan za Re Pravnkk

15.05.2024 07:27

Bravo legendo! Pravo profesorski! Njihov "Pravnik" je očito diplomu stekao negdje u Travniku, a nebi čudilo i da je u Sarajevu, jer kod njih je deviza za uspjeh samo ako mrziš srbina! Još ako kažeš na fakultetu da su srbi agresori, genocidaši, odmah dobijaš sve 10-tke, odmah magistiraš i doktoriraš!

Name

Pravnik

15.05.2024 07:57

To nije istina. Međunarodno običajno pravo kao i praksa u međunarodnom pravu mogu itekako izmijeniti primjenu određenih članova. Tako da držati se slijepo slova Povelje UN-a, bez uzimanja u obzir praksu nije u skladu sa pravnom naukom. Ako se bude glasalo o navedenoj rezoluciji, onda će se pokazati da sam ja u pravu, a Vi i gospodin Blagojević u krivu.

Name

Re Pravnik

14.05.2024 23:15

Pravniče, međunarodni običaj je izvor međunarodnog prava koji se primjenjuje samo ako nema pisanog pravnog akta kao izvora tog prava kojim bi bilo uređeno određeno polje odnosa. Međutim, ako postoji pisani pravni akt, u tom slučaju se ne postupa po običaju niti se običajem može izmijeniti pisani pravni akt. U takvom slučaju se primjenjuje samo pisani pravni akt, dok se njegove izmjene mogu vršiti samo pisanim aktom iste pravne snage, a nikako običajem. U konkretnom slučaju na koji se odnosi Blagojevićev tekst radi se o pitanjima koja su uređena Poveljom UN koja je pisani akt pa se samo ona mora primijeniti. Kako ćeš Pravniče Povelju UN mijenjati običajem. Ne ide to Pravniče, ako si dobro naučio pravo. Slučaj Zida u Izraelu nije se odnosio na rezoluciju o kakvoj je riječ u Blagojevićevom tekstu, već se radilo o rezoluciji kojom je Generalna skupština UN samo zatražila od Međunarodnog suda pravde da taj sud da svoje savjetodavno mišljenje o gradnji tog zida. Što se tiče Ukrajine, situacijom u toj državi nije se bavio Savjet bezbjednosti koji zato o tome nije donosio nikakve rezolucije, pa je zato Generalna skupština odlučivala. Za razliku od Ukrajine, Savjet bezbjednosti obavlja decenijama svoje zadatke u vezi sa BiH i o tome je usvojio desetine rezolucija, pa zato Pravniče ne može Generalna skupština da se bavi Bosnom i Hercegovinom sve dok to radi Savjet bezbjednosti.

ODGOVORITE
Name

Pravnik

15.05.2024 07:51

To nije istina. Međunarodno običajno pravo kao i praksa u međunarodnom pravu mogu itekako izmijeniti primjenu određenih članova. Tako da držati se slijepo slova Povelje UN-a, bez uzimanja u obzir praksu nije u skladu sa pravnom naukom. Ako se bude glasalo o navedenoj rezoluciji, onda će se pokazati da sam ja u pravu, a Vi i gospodin Blagojević u krivu.

Name

Miroslav

14.05.2024 23:46

Neko je hteo isiliti propisane norme UN. U pokusaju, su se probali rugati normama, nametnuti nesto sto nemaju pravo. Dakle treba verovato da je namera i pokusaj podvale, zavrsen. Ali tu vreba velika sila, i nasi dragi "prijatelji" iz "dragog" nam Berlina i "dragog" nam Londona, mozda zaprete bombardovanjem, onih sto bi da se drze pravila UN?

ODGOVORITE