Odlučeno koliko će iznositi školarina za studente u Srpskoj

​​Vlada Republike Srpske donijela je danas, na 68. sjednici u Banjaluci, Odluku o visini školarine za redovne studente na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2024/25. godinu, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Republika Srpska 10.05.2024 | 11:58
Odlučeno koliko će iznositi školarina za studente u Srpskoj

Kako se kaže u saopštenju, Zakonom o visokom obrazovanju (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 67/20) propisano je da, na prijedlog javnih visokoškolskih ustanova, Vlada donosi odluku o visini školarine za redovne studente koji sufinansiraju svoje školovanje, za studijske programe prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za svaku akademsku godinu.

Visine školarina su shodno prijedlozima javnih visokoškolskih ustanova – na nivou prethodne akademske 2023/24. godine, imajući u vidu značaj školarina na standard najšireg sloja studentske populacije, navodi se u saopštenju.

Odlukom se utvrđuje visina školarine u akademskoj 2024/25. godini, za:

1) redovne studente koji sufinansiraju svoje školovanje na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija, na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, koji su upisani u skladu sa ranije važećim Zakonom o visokom obrazovanju (Službeni glasnik Republike Srpske, br. 73/10, 104/11, 84/12, 108/13, 44/15, 90/16, 31/18, 26/19 i 40/20);

2) redovne studente na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija koji obnavljaju godinu u kojoj su finansirani iz budžeta Republike Srpske, koji su upisani u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 67/20).

Visina školarine za redovne studente, na studijskim programima prvog ciklusa studija, određuje se u sljedećim iznosima:

- za studijske programe na medicinskim fakultetima, studijske programe muzičke umjetnosti, likovne umjetnosti i dramske umjetnosti (osim smjerova: animirani film; FTV i produkcija) - 660 KM,

- za studijske programe dramske umjetnosti – animirani film; FTV (režija, kamera, montaža) i produkcija - 1.500 KM,

- za studijski program dramske umjetnosti – smjer produkcije - 1.000 KM,

- za sve ostale studijske programe - 440 KM.

Visina školarine za redovne studente na studijskim programima drugog ciklusa studija, određuje se u sljedećim iznosima:

- za studijske programe likovne umjetnosti - 1.500 KM,

- za studijske programe muzičke umjetnosti - 1.500 KM,

- za studijske programe dramske umjetnosti – 3.000 KM,

- za sve ostale studijske programe – 880 KM.

Ovom odlukom, a u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju je predviđeno da plaćanja školarine budu oslobođeni redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija koji su prvi put upisali prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama u akademskoj 2020/21. godini.

Plaćanja su oslobođeni i:

- studenti - djeca poginulih i nestalih boraca VRS,

- studenti - djeca ratnih vojnih invalida VRS I i II kategorije,

- studenti - invalidi VRS od I do V kategorije,

- studenti sa invaliditetom i

- studenti - djeca bez oba roditelja.

(BN)  Foto: Vlada RS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Xxxl

10.05.2024 14:02

Kako ce biti redovni student ,a dijete poginulog i nestalog borca? Takva lica moraju imati najmanje 30 godina!!!

ODGOVORITE
Name

Xy

10.05.2024 15:36

RE.JEL TI MUSLIS DA OVI STO PREDLAZU ZAKON NESTO RAZMISLJAJU.NE RACUNAJU ONI NI KOLIKO GODINA IMA ID TAVRSETKA IDBRAMBENOG RATA,NI SA KOLIKO GODINA JE STUDENT NA REDOVNOM STUDIRANJU,SVE SE RADI OFRLJE,SAMO DA SE IZBACI IZ RUKU.