Šta će biti od mađarskih investicija u RS?

Velike najave o investicijama Mađarske na području Republike Srpske ponovo su se čule nakon nedavne posjete Banjaluci mađarske delegacije koju je predvodio premijer Viktor Orban. Međutim, u danima nakon posjete, o najavljenim projektima se gotovo i ne govori.

Republika Srpska 19.04.2024 | 19:52
Šta će biti od mađarskih investicija u RS?

Zato smo provjerili koliko su realna ova obećanja i ukoliko do realizacije dođe, pod kojim uslovima će Mađarska ulagati svoj novac?

Srdačan doček u Banjaluci, najviše odlikovanje Republike Srpske za Mađarskog premijera, a nakon toga Premijer Srpske sa mađarskim ministrom ekonomskog razvoja na sastanku dogovara saradnju na realizaciji i finansiranju tri projekta: izgradnja vjetroelektrane Hrgud, prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci i solarnog parka Trebinje, međutim bez saopštavanja detalja.

"Zbog toga ulažemo značajna sredstva i napore u izgradnju obnovljivih izvora energije u kojima aktivno učestvuju i naši mađarski partneri", rekao je Radovan Višković.

Projekte je ranije je trebalo da sufinansira Njemačka razvojna banka. Međutim zbog ponašanja vlasti Republike Srpske, došlo je do prekida realizacije tri projekta ukupne vrijednosti 105,3 miliona evra.

Njemačka je prvo privremeno zaustavila, a onda prošle godine trajno obustavila četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj. Radi se o izgradnji vjetroelektrane Hrgud kod Berkovića, dvije faze obnove hidroelektrane kod Trebinja i projektu zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci. Odmah nakon objavljivanja informacija o blokiranim projektima, vlast je krenula sa najavama da će novac za iste naći na drugim stranama. 02.03)

Kao glavne alternative za obustavljena njemačka sredstva, zvaničnici Republike Srpske ranije su navodili Mađarsku i Kinu. Novac iz Kine za ove namjene međutim nije došao, pa se od prošle godine najavljuje da isti stiže iz Mađarske.

"Imali smo i prije takvo obećanje i bilo je rečeno da će svi ti projekti biti nastavljeni sredstvima Mađarske ili nekog drugog i do toga nije došlo", kaže predsjednik SDS-a Milan Miličević. 

Ono što situaciju čini dodatno neobičnom, kažu u opoziciji, je i najava premijera Viškovića neposredno prije dolaska mađarske delegacije da će u narednom periodu Republika Srpska zajedno sa Mađarskom krenuti u kopanje rudnih odnosno mineralnih sirovina.

"Vidjeli ste i sami da je Višković rekao kako će se rudnik litijuma, kako je to dobro. Teška je finansijska situacija, Dodiku nedostaju novci. On je dobio novac od Mađara, a zazvrat mora da im da naše prirodne resurse", kaže Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.

Sve i da stigne novac iz Mađarske, pitanje je da li će Republika Srpska dobiti uslove kakve je nudila Njemačka?

"Da li će to biti privatni investitori koji bi se uključili u tu energetsku priču jer vjetroelektrane su svugdje isplativ biznis samo je šteta što mi nismo imali sredstva da to radimo, pa da razvijamo Elektroprivredu koja je inače u problemima a veliki je potencijal Republike Srpske", smatra ekonomista Zoran Pavlović. 

Tokom nedavne posjete mađarske delegacije u prvi plan su stavljane teze o prijateljskim odnosima i da Orban razumije probleme srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Ipak, kada se uzme u obzir sve teže finansijsko stanje u Republici Srpskoj, u potpunosti nije jasno da li je u pitanju geopolitika ili traganje za novcem koji Republici Srpskoj u sve većoj mjeri nedostaje?

(BN) Foto: BN

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

SNSD

19.04.2024 20:12

Republika Srpska, samostalna Država. Kralj Milorad Dodik, pa zar nam treba više od toga. Narode otvori oći I glasaj za SNSD.

ODGOVORITE
Name

Rade

19.04.2024 22:07

Ja bih prije za Bakira glasao neg za SNSD i tvoju tu Drzavu opljackanu i punu Kriminala!

Name

Nenad-Nostradamus

20.04.2024 09:40

Pa zar mi kao drzava ili entitet nismo u stanju nista da napravimo i da ulozimo u neki projekat.Prodje 30 godina od rata sve smo rasprodali,a napravili nismo nista sem ono malo autoputa i loseg asfaltiranja nekih mjesnih zajednica.

Name

Ре

20.04.2024 09:44

Толико смо способни да неможемо произвести бјели лук, већ га увозимо из Кине, док год Петар Ђокић и слични могу бити министри за све нама никад неће бити добро.

Name

kk

19.04.2024 20:15

Nema ni on,djeca,zetovi pokupiše

ODGOVORITE
Name

jaaa

19.04.2024 20:17

Nema od tih projekata ništa,Orban se uplašio da ne prođe kao Erdogan u Turskoj,drma mu se presto,dovoljno što je obećao!

ODGOVORITE
Name

Re

20.04.2024 08:44

Pa Mađarska da investira a ovisna o EU pomoci. Ovdje je samo u pitanju resursi kako izvuci sta

Name

Duducenje po kukuruzima

19.04.2024 20:43

Od, tvz. reko coek, investicija, kao i uvijek, ni prdac. Para za duduka NEMA!

ODGOVORITE
Name

Trn

19.04.2024 22:02

Nategnut ce vas madar kako i svako put

ODGOVORITE
Name

Wwr

20.04.2024 07:58

Stara ali istinita narodna kako posiješ tako češ i žeti i još jedna nema ti veceg prijatelja od tvoih ukucana ,a kod naše vlasti sve supeotno

Name

Rade

19.04.2024 22:05

Zna se bice za Sina Igora i Tajkune a za Narod Budjav lebac....... Nosite ga vise svaki dan u svim Vjestima aman Covjece mi cemo pobudaliti vise ako nismo o tvojih Gluposti i Kriminal!

ODGOVORITE
Name

Raso

20.04.2024 05:28

Nista!😂😂😂

ODGOVORITE
Name

Србо

20.04.2024 07:01

Кристална ноћ је чудо.

ODGOVORITE
Name

Stari Kamen

20.04.2024 07:14

Pa jel mi moze neko reci sta je RS dobila osim obecanja zadnjih 20 god ? MADJARSKA da pomogne :) Siroce EU..

ODGOVORITE
Name

Kiki

20.04.2024 07:20

Šta će biti? Pa biće jedan veliki, kao i iz Rusije!

ODGOVORITE
Name

Cipela

20.04.2024 07:50

Industrija tekstila, kože i obuće u RS-u u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve to dovelo je do otpuštanja radnika. Iz Vlade RS-a najavljuju pomoć, ali kakvu konkretno . nisu željeli da otkriju ...nemože Vlada RS ni sebi pomoći jer da bi organizirali miting podrške uzmu kredit

ODGOVORITE
Name

Xxx

20.04.2024 07:57

Predstava za javnost

ODGOVORITE
Name

ODROGOZSIT

20.04.2024 08:02

Moze vlast da prica sta im je volja jer je njima dobro, svako vidi da su nesposobni i lopuze koje su narod dovele do gladi.Love jos na osjecaje patriotizam i slicne fore, nema proizvodnje , doveli su nas na nivo africkih plemena.E to vam je braco rezultat rodjackih veza i podobnih, umjesto pameti i znanja koji su jedini garant napretka.Od inata i prkosa se ne zivi, postigni rezultate pa se onda dici kad imas cime a ne suplja i nidje nista.

ODGOVORITE
Name

hahaha

20.04.2024 09:18

Zavrsice u Dodikovim firmama njemu nikad dosta investicija.

ODGOVORITE
Name

Djuro

20.04.2024 09:37

Nista. Sta ce biti. Dodik je dobar za EPP. Treba ga pod hitno smijeniti i oduzeti sav svima njegovim do 9 koljenakapital sto ima. Jel sve je pokrao. Bandit i oni sto ga podrzavaju

ODGOVORITE
Name

Idealno

20.04.2024 10:11

Bice isto ko i sa trebinjskim aerodrumom...

ODGOVORITE
Name

Jovica

20.04.2024 12:01

Masjari ce isto sa NATO Bombaderima roknit stotinjak komada na Srpsku. Tako ce izmirit dugove sa Dodikom. Sve je vec izplanirano posle Rezolucije o Srebrenici. Bit ce gadjani svi vazni objekti i kasarne u Srpskoj. To misli cijeli Zapad samo nasa stoka suti

ODGOVORITE
Name

Tito

21.04.2024 04:54

Narode Srpske Republike jeste li toliko Slijepi il ste toliko Glupi zar Ne znate Stvarno il. Necete da Znate Davam Bude lakse pogledajte YOUTUB 2012 Kako Vas Dragi Milorad Dodik Prodaje RS kako prodaje Citavo Rukovodstvo RS Radovana Ratka Kraisnika Biljanu sve redom Pa fino bez sile Priznaje Genocid u Srebrenici jeste toliko glupi Pa nijednog Srpskog po vama Heroja nisu Hapsili Kako kaze Milorad Muslimani nego Vi Srbi Od Sloba Milosevica do Martic prodali ste i SAO SKrainu nisu vam krivi ni Zapad ni Federacija Nego vi sami Vidite sta vam Radi i dalje ga Podrzavajte al dokad Cast postenim narodu

ODGOVORITE
Name

Šeki

21.04.2024 13:15

Da su ponovo govorili onda bi vi rekli eno ih samo pričaju a ništa ne rade. Pustite te fore. To je dogovoreno i sad se realizuje kao i do sada. Samo se vi bavite tračevima a pustite da rade oni koji znaju.

ODGOVORITE