Milanović oštro: Ovo je priprema za državni udar

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas, nakon odluke Ustavnog suda kojom mu se brani da bude mandatar, da mora da se poštuje volja većine biračkog tijela u Hrvatskoj i istakao da je odluka suda “priprema za državni udar”.

Region 19.04.2024 | 18:21
Milanović oštro: Ovo je priprema za državni udar

"Želeo bih da umirim građane koji su ljuti. Ovo danas je ono što Ustavni sud može reći, ali ne može ništa da uradi. Izbori su održani, volja građana će određivati, a ne ustavne sudije. Gotovo je. Ne mogu ništa. Većina može odrediti za mandatara bilo koga", poručio je Milanović na konferenciji za medije.

Dodao je da protiv volje građana "nema pravnog leka".

"Ovo je priprema za državni udar. Ovo su predradnje da sutra kum korupcije Plenković kaže da ima odluku Ustavnog suda. Ta priča da je ustav iznad hrvatskih ljudi, to može smisliti čudan um, ako je uopšte um. Nemojte se bojati. Ovo je samo priprema Ustavnog suda da Plenković odbije Sabor", rekao je Milanović.

Istakao je da je za njega "implicitno glasalo mnogo ljudi".

"Ovde se ne radi o meni, ovo je samo prikaz paničnog straha Plenkovića. Ja ne moram da budem mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promene, to bi moralo da se poštuje. Ko će biti mandatar, odlučuje samo saborska većina. Ovo neće proći", naveo je hrvatski predsednik.

Ustavni sud Hrvatske ranije danas odlučio je da Milanović, kao predsednik zemlje i "zbog svojih izjava i ponašanja", ne može da bude mandatar za sastav buduće vlade.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da je Milanović, za razliku od Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. marta i ponavljao da je u kampanji kao budući predsednik vlade.

Milanović se takvim izjavama i postupanjem stavio u položaj učesnika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsednik Hrvatske ne može da bude, zaključio je Ustavni sud. 

Milanović, kako se ističe, ne može da bude mandatar, ni premijer čak i ako podnese ostavku na mesto predsednika.

Za odluku glasalo je devet sudija, troje je bilo protiv, a jedna članica Ustavnog suda bila je odsutna.

(Tanjug) 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Ddavid

19.04.2024 18:42

Kako sada ovo? Nema Srba,protjerali ste ih.Slavite pobjedu nad građanima Hrvatske,konstitutivnim građanima zajedničke nam države.. U čemu je sda problem ?

ODGOVORITE
Name

Ocigledno

19.04.2024 20:30

Ih je puno ostalo nisu zavrsili hrvati posao do kraja kako treba… ali bitno da pupi nece vise u vlast 😉

Name

Vladimir.PV

19.04.2024 18:44

Moras Milanovicu da se pomiris sa tim da si ogrezao u Hrvackoj kao i Dodik u R.Srpskoj ,uzalud vam borba vasi zadnji casovi vladavine otkucavaju.Moras da svatis da te vise nece ni narod ni drzava jer si mafijas i olos.

ODGOVORITE
Name

Nenad-Nostradamus

20.04.2024 09:49

Pa po osvojenim glasovima on je drugi sto mu po zakonu pripada jedna od najvecih funkcija u Hrvatskoj.Tako moze biti i sa Dodikom,ako ne dobije najvise glasova moze biti drugi i opet njima ne moze nista.Pa kada obicni odbornik je zasticen kao mecka sa 100 glasova i moze da radi sta hoce .Samo su glasaci u problemu jer uvijek kako god glasaju budu samo ovce za sisanje.

Name

Vajo

19.04.2024 18:47

Svako onaj ko drzavu vodi nakaradno mora jednom da svati da mora da za to polozi racune.

ODGOVORITE
Name

Nebitno

19.04.2024 18:55

Nije mu dzaba Dodik kucni prijatelj. E moj Milanovicu, ni dodik ne priznaje Ustavni sud, ali kad ga pozovu, cak i ranije na par sati dodje, da slucajno ne bi zakasnio 😉

ODGOVORITE
Name

Re

19.04.2024 19:24

Kad su posteni stace na sudu, sud je za lopove a on i dodik su lopovi prve klase

Name

Alf

19.04.2024 18:59

Kako ce doda podnijeti tvoj pad! Mislim da on najvise place!

ODGOVORITE
Name

Horvat

19.04.2024 19:44

Idi u Srbiju Milakoviču.

ODGOVORITE
Name

jaaa

19.04.2024 20:14

Milanoviću,počeo si se družit sa Dodikom,nemožeš ti biti bolji od njega po načinu vođenja politike,stavite mu lisice na ruke ,čovjek ne poštuje ustavni sud u EU,imate li muda uhapsit ga Hrvati ili će te gledati kako vam prlja obraz svima i prijeti državnim udarom?!

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

19.04.2024 20:52

Milanović u pravu,većina se pita u parlamentu,dečki,dajte malo propuha i promjene...

Name

Budala kao i ti

19.04.2024 20:29

Svak svoga Dodika imade.

ODGOVORITE
Name

Franja Krivousti

19.04.2024 21:01

Zoranu ,preporučam da popiješ još koju Djedovu rakiju u Bakincima u duštvu svog kompe Mileta ,pozovite i Dragana .Ja sam uvijek imal pri ruci Matu kad sam se z Slobom spominjal ,svi znamo kak je to prešlo.Prešlo je tak da danas praktički ni Srblja u Hrvatskoj.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

19.04.2024 22:17

OTCIJEPI SE ODMA, PITAJ DRUGA KAKO TO IDE

ODGOVORITE