Nastavak suđenja Petroviću: Saslušani svjedoci odbrane

Suđenje bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i bivšem šefu Civilne zaštite Milku Vidakoviću, nastavljeno je izlaganjem materijalnih dokaza tužilaštva, nakon čega je započeto saslušanje svjedoka odbrane optuženih.

Republika Srpska 16.04.2024 | 15:48
Nastavak suđenja Petroviću: Saslušani svjedoci odbrane

Nakon što su saslušani svi svjedoci tužilaštva, sem jednog koji je u inostranstvu, započeto je sa saslušavanjem svjedoka odbrane.

Na današnjem ročištu svoja iskustva u poplavi ispričala su četiri svjedoka, svi su pripadnici MUP-a. Siniša Jović u toku poplave 2014. radio je noćnu smjenu.

„Po dolasku na posao 14. maja upućeni smo u mjesto Vila pored potoka Liješanj. Mi smo preusmjeravali saobraćaj da bi omogućili što brži prolazak kamiona sa materijalom za izgradnju nasipa. Oko 18 časova već se radilo na izgradnji nasipa oko potoka Liješanj i sa desne strane magistralnog puta. Petrovića i Vidovića zatekao sam na mjestu gdje se gradio nasip“, kazao je Jović.

Dragan Marić, penzionisani policijski službenik 15. maja upućen je da obavijesti stanovništvo u naselju Usora o mogućnosti poplave. Isto je radio i njegov kolega Ljubiša Đukanović.

„Oko 7 časova ujutru išli smo kroz naselje Usora i putem rotacije i megafona obavještavali stanovništvo o mogućnosti poplave, one koje smo sretali takođe smo obavijestili. Bosna se tada još uvijek nije bila izlila. Oko 8 časova naređena je evakuacija stanovništva, mi smo po naredbi obavještavali stanovništvo da idu prema kasarni i da sklone materijalne stvari, ali neki nas nisu poslušali. Nije nas bilo mnogo u policiji, koliko nas je bilo svi smo raspoređeni“, rekao je Marić.

„Imali smo problema sa okupljanjem građana, nismo ih mogli spriječiti da idu na željezni most. Na mostu je već bilo dosta iščupanih stabala, krupnog otpada i balvana, koji su došli iz pravca Federacije“, istakao je Đukanović.

Penzionisani policijski službenik Željko Živković tako đe je obavještavao stanovništvo da se evakuiše, kada je izdata ta naredba. 

"Ja sam išao od vrata do vrata i govorio gražanima da idu prema kasarni. U toku obilaska sreo sam i Marka Čakarevića, kome sam rekao da postoji mogućnost poplave i da ide prema kasarni. On nije bio mentalno zdrav. Kasnije sam saznao da je pronadjeno njegovo tijelo. Organizovane evakuacije nije bilo“, kazao je Živković.

Naredno ročište zakazano je 23. aprila sa početkom u 9:30 časova, kada će biti saslušano pet svjedoka odbrane.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ovaj

16.04.2024 16:15

sad laže da je sreo Marka Čakarevića! Mrtva usta nemogu reći da ga je sreo! MRŠ!!!

ODGOVORITE
Name

ŠPRDAČINA

16.04.2024 19:00

Koji lažovi. U 8 sati Bosna je popunila polje do magistralnog puta. Čuj nije bila izlila?

Name

Doboj

16.04.2024 16:16

Dali sluzbena lica u svojstvu svjedoka smiju lagati????

ODGOVORITE
Name

Re

16.04.2024 16:39

Čuj išli od kuće do kuće. Trojica.

Name

Arsa

16.04.2024 17:32

Sve drotove uzeli za svedoke kako bi lagali u njegovu korist.

ODGOVORITE
Name

Mašala

16.04.2024 18:58

Sad drotovima slijede unapređenja. Jedan kaze da ce biti čak nacelnik.

Name

Idealno

16.04.2024 20:44

A za neke od njih znamo da dok progovore ,,pricaju istinu"...

Name

Zataškavanje

17.04.2024 07:29

Nadam se da će optuženima i lažnim svjedocima do kraja života u snove dolaziti nesrećni ljudi koji su nastradali, ni krivi ni dužni! Da je prava i pravde, ovi bi svjedoci, koliko danas, sjedili pored Petrovića! Cijeli Doboj vidi o čemu se ovdje radi, a ovaj proces predstavlja spregu poitike i pravosuđa u svom najgorem obliku. Svima je jasno zašto se ovoliko godina čekalo sa suđenjem. Nije im bilo u interesu da se ono održi odmah poslije poplave iz razloga što je narod tražio da Petrovića javno objese u gradskom parku!

ODGOVORITE