Izraelska vojska povlači trupe iz južne Gaze

Izrael je povukao kopnene trupe iz južne Gaze, grada Khan Younis, iz "taktičkih razloga" saopštila je vojska te zemlje, postavljajući tako pitanje kako će smjer rata ići u narednom periodu.

Svijet 08.04.2024 | 07:36
Izraelska vojska povlači trupe iz južne Gaze

U isto vrijeme, Hamas i delegacija Izraela putuju u Egipat na novu rundu pregovora.

Dvije brigade ostaće u sjevernom djelu Gaze i novom koridoru koji sada razdvaja palestinsku teritoriju, saopštile su u nedjelju Izraelske odbrambene snage (IDF), kako bi "očuvale snagu djelovanja IDF-a i njegovu sposobnost da provodi precizno operacie zasnovane na obavještajnim podacima".

Vjeruje se da je povlačenje napravljeno prvenstveno zbog oslobađanja rezervista nakon skoro četiri mjeseca intenzivnih borbi u desetkovanom južnom gradu Khan Younis, a ne bilo kakve značajnije promjene u strategiji, piše Guardian.

Vojni zvaničnik koji je razgovarao za izraelski dnevnik Haaretz rekao je kako se vojska povlači jer je tamo uradila sve što je mogla.

(Klix)  Foto: EPA/EFE

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BL

08.04.2024 08:20

Da da,mislim da se Izrael povlači jer je Iran rekao da će direktno udariti na Izrael ukoliko se ne povuče.

ODGOVORITE
Name

A

08.04.2024 12:58

Iran je sila hahahaha

Name

vrco

08.04.2024 14:23

To je ono hinjski kao povlače se pa nema više što srušit genocid je učinjen i kad tad natanjić će odgovarati a sa druge strane SAD vrši pritisak na Iran da ne djeluje a Iran im neće oprostit onaj masakr na ambasadu

ODGOVORITE
Name

Nina

08.04.2024 14:37

Iran kad bi poslao.odjednom sve svoje dronove i rakete Izreael bi malo sutra se odbranijo .Iran je sila .Sad su i Iran i Turska zajedno protiv Izraela.Amerika kad bi se raspala Izrael bi nestao dok reknes keks .A Izrael sad hebe i Rusiju pa nece ni Rusi šćeti da ih zastite .

ODGOVORITE