Gurmani uživali u "Kobasicijadi" u Kukuljama kod Srpca

Za samo tri minute i četiri sekude mladi mesar iz Razboja Stefan Mirjanić istranžirao je svinjsku polutku tešku 110 kilograma, čime je osvojio prvu nagradu na drugoj Kobasicijadi koja je proteklog vikenda održana u lijevčanskom selu Kukulje kod Srpca. 

Republika Srpska 01.04.2024 | 17:27
Gurmani uživali u "Kobasicijadi" u Kukuljama kod Srpca

Brzinom i gotovo virtuoznim znanjem Stefan je oduševio brojne posjetioce ove sve popularnije manifestacije u plodnom Lijevče polju. Uz to i njegov kulen je osvojio drugo mjesto u veoma jakoj konkurenciji učesnika iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske i Federacije BiH.

Pored kulena, izlagači su se takmičili u suhoj i sirovoj kobasici, a najviša priznanja i nagrade osvojili su ranko Golubović, Ranč „Čaušić“ i Petar Kerez.

Gurmane Lijevča polja obradovali su članovi Udruženja „Šidska kobasicijada“ koji ovu tradiciju, naročito kada je kulen u pitanju, gaje već 27 godina i po tome su, po riječima predsjednika Udruženja  Stevana Farkaša,  na daleko čuveni.

“Radi se o sremskoj kobasici i kulenu karakterističnom po kvalitetu mesa, ruži vjetrova, i ljubavi prema ovom proizvodu“, s ponosom kaže  Farkaš.

U Centrru pažnje bili su i članovi Udruženja kobasičara iz Rogolja, koji su u poslednjih nekoliko godina svojom aktivnošću doprinjeli ssve većoj popularnosti proizvodnje i razvoju poljoprivrede organizacijom ovakvih manifestacija, tvrdi predsjednik Slavko Vasiljević.  

Predsjednik Mjesne zajednice Kukulje, Radojica Vidović koji je uz mještanina Branislava Kokana najzaslužniji za pokretanje i organizaciju ove manifestacije, kaže da je osnovni cilj „Kobasicijade“ okupljanje proizvođača, unapredjenje proizvodnje i očuvanje tradicije proizvodnje zdrave hrane.

U tom cilju  je i Udruženje žena ovoga sela priredilo sajam domaće kuhinje, a program je upotpunjen i nastupom članova folklornog ansambla mjesnog KUD-a „Đerdan“, dodaje Vidović.

Ovdje se sve više ističe potreba   otvaranja  i jednog  preradjivačkog kapaciteta u oblasti poljoprivrede, kako bi se  osiguralo zapošljavanje mladih i siguran plasman poljoprivrednih proizvoda. 

(BN/ S. K. – Foto: S. K.) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

A

01.04.2024 18:02

Gde vam je Mile i Mali Baja

ODGOVORITE
Name

Rade

01.04.2024 18:59

Bezbožnički kraj.Neće biti nikakvo čudo ako im se desi nešto poput oluje,stradanja idr. Pa post je Srbine Pravoslavni

ODGOVORITE
Name

Re Rade

01.04.2024 19:43

Ma dragi Rade sta oni znaju kad je post, oni se ne znaju i pravilno prekrsti.

Name

Dragan Gradiska

01.04.2024 20:45

Grijeh ne ulazi na usta dame i gospodo..Posti ti koliko hoćeš ako si loš čovek kao vi koji koji dajete sebi za pravo da komentarisete i uopšte pričate o postu...Posti u tišini , i gledaj svoja posla..

Name

Јефрем

01.04.2024 21:44

Ммммм….! И Драгане, ниси у праву - гријех улази и излази из уста!

Name

Snjezana

01.04.2024 19:30

Divno!!! U sred Casnog Velikog Posta kobasicijada ?????? Sramota da ne moze veca! O grijehu ne bih !!! Ooooo Srbi stidite se!

ODGOVORITE
Name

Sl

01.04.2024 20:32

Nevidim ove crvene oni vole pojesti svi su jedinstveni bucmasti prosjedi i nose ista odjela i visoki metar i zilet

ODGOVORITE
Name

Ih

02.04.2024 07:29

Ovo su sve od Jelke Trivic,sve njeni što ih ima u lijevce polju

Name

Dr

02.04.2024 00:15

Radomire Kojiću,govno jedno,sram te bilo srpskih kostiju...

ODGOVORITE
Name

Muzicar

02.04.2024 00:57

A bas iz tog kraja dolaze naj vece srbende! Tu se na svadbama srbuje, te kosovo je srbija, te se krsti uz svaki gutljaj rakije!..sto se tice posta i vjere! Mi srbi neznamo dalje od gajbe piva, pecenog praseta i baje malog knindže!

ODGOVORITE
Name

Kakav post

02.04.2024 07:41

...kada se opet jede cijeli dan? Od čeka postite?

ODGOVORITE
Name

jaaa

02.04.2024 11:53

Nisu svi Srbi takvi,ovo su oni Milini,oni poste uz đedovu rakiju i kobasicu,Mile je davno opsovao Boga u centru Banjaluke,pa mogu i ovi njegovi kobasicu pojest u sred posta,bitni su glasovi u oktobru i pbjeda sadašnjeg gradonačelnika,traktorijada pa kobasicijada,gledaj Bože i povjeruj sada...🤣

ODGOVORITE