Novalić iza rešetaka, Jelki Milićević nova funkcija

Vlada FBiH je, prema objavi u Službenim novinama FBiH, 13. marta ove godine imenovala Komisiju za provođenje posutpka izbora kandidata za izbor i nominovanje za imenovanje zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH.

Bosna i Hercegovina 23.03.2024 | 14:18
Novalić iza rešetaka, Jelki Milićević nova funkcija

Jelka Milićević, bivša federalna ministarka finansija koja je jedina oslobođena u slučaju Repiratori, biće nova zamjenica direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Ona bi, trebala biti imenovana iz kvote HDZ-a BiH.

“Direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, po prethodno provedenom postupku javnog konkursa u skladu sa zakonom, na prijedlog Vlade Federacije Bosne i Hercegovine imenuje Parlament Federacije BiH na period četiri godine, uz mogućnost imenovanja na dva uzastopna mandata”, navedeno je u članu 22. stav (2) Zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Ova Komisija, kako saznajemo, ima obevezu da sačini listu kandidata prema kojoj će bivša HDZ-ova ministarka finansija Jelka Milićević biti najbolje rangirana, nakon čega će Vlada FBiH uputiti prijedlog Parlamentu FBiH da upravo ona bude imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH.

Podsjetimo, Jelka Milićević je bila jedna od optuženih u slučaju Respiratori. Tužilatvo BiH je tada saopštilo da je Jelka Milićević optužena da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Osim Jelke Milićević zbog nabavke respiratora Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv tadašnjeg premijera FBiH Fadila Novalića, tadašnjeg direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika Srebrne maline Fikreta Hodžića.

Međutim, Sud BiH je oslobodio HDZ-ovu ministarku, dok su Novalić, Hodžić i Solak osuđeni na po četiri, pet, odnosno šest godina zatvora. I dok se Novalić, Hodžić i Solak već nalaze na izdržavanju kazne, Jelka Milićević se sprema za preuzimanje nove funkcije.

(Istraga.ba) Foto: Raport

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Slovenac

23.03.2024 15:23

Koliko je fadil kriv ova je više kriva i čuj ide na funkciju umjesto u zatvor cudnog li sudstva

ODGOVORITE
Name

r.juga

23.03.2024 17:55

E moj fadile kako nisi nesto ucino sa bakirom iako je nepismen.Znao si da je sud pod kontrolom HDZ i SNSDa pa sad ti u prdekani broji dane a miliceviceva koja je krva kao i ti dobiva jos vecu funkciju.I trba ti tako kad ste svi glupi u SDA sranci.

Name

Re

23.03.2024 19:06

Jedini razlog za oslobađanje može biti da ih je ona tužila.

Name

re r.juga

24.03.2024 08:00

Kako to da je sud BiH pod kontrolom HDZ i SNSD a predsjednik suda BiH Debevec sarađivo i dogovaro se sa Osmanom Mehmedagićem osmicom.Za šta već postoje tomovi dokaza.Ti ili si budala ili si toliko pokvaren.A Debevec toliko proveo u pritvoru.

Name

Oli

23.03.2024 15:31

Sta je sa Zeljkovićem jeli i tu čekate zastaru kao i z Davida,bagro pokvarena🤮

ODGOVORITE
Name

Prolaznik

23.03.2024 16:09

Napokon bar jednog da strpaju u zatvor, uz Boziju pomoc doce i ostali kriminalci iz politike na red.

ODGOVORITE
Name

oky

24.03.2024 20:49

Pa svak bi otisao iza brave 4 godine za deset miliona maraka i onda si bogat za sva vremena.

Name

Iskreni

23.03.2024 16:22

Žalosno do bola...

ODGOVORITE
Name

Iskreno

23.03.2024 17:38

Ako je sretan što je u ćuzi... Najljepše 4 god života, prićaće kad izadjes, i pisaćem knjigu, pola sranke mu već od juče zavide

ODGOVORITE