IDDEEA traži da poskupe naknade za građane i firme

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) predložila je na usvajanje Savjetu ministara BiH poskupljenje naknade za pristup podacima iz evidencije ove agencije i to za fizičke i pravne osobe, saznaje Fokus.ba.

Bosna i Hercegovina 20.03.2024 | 22:22
IDDEEA traži da poskupe naknade za građane i firme

U prijedlogu odluke visina naknade za povremeni pristup podacima povećana je sa 5 na 10 KM. Posljednja odluka o visini naknada donesena je 29. aprila 2010.

U njoj tada nisu propisane naknade za povremeni pristup podacima osobama i firmama iz inostranstva. U novoj odluci ovim kategorijama se propisuje naknada od 50 KM.

Inače, IDDEEA tehnički održava i elektronski arihivira podatke širokog spektra isprava koje su bitne građanima BiH u svakodnevnom životu.

To su podaci o ličnim kartama, pasošima, putnim listovima, vozačkim dozvolama, pograničnim propusnicama, prebivalištima, jedinstvenim matičnim brojevima, registracijama vozila, registru novčanih kazni i prekršajnih evidencija.

(Fokus.ba)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Banja luka

20.03.2024 23:36

Narod treba da istane i da vam sudi svakom ponaosob bagro lopovska.

ODGOVORITE
Name

Baza podataka

21.03.2024 05:34

Traže poskupljenje a 10 godina nisu uveli niti jednu novu tehnologoju za lična dokumenta koja bi građanima olakšali zamjenu dokumenata.Svaki put od šaltera do šaltera dok pola svjeta za zamjenu dokumenata aplicira online samo se ide na šalter preuzeti.U Kanadi je lična karta i vozačka jedan dokument.Vozacku nema pravo niko da ti oduzme jer si izdavanje platio i licno je tvoja.Zabrana se unese u bazu podataka pa nek policija te provjerava kad te zaustave.

ODGOVORITE
Name

Vječni luzeri

21.03.2024 11:43

Mora da im Dodikovi Prointer piše i održava aplikacije. Milioni koje daju za Software odlaze bez povratka. Od online aplikaciju za vađenje ili zamjenu ličnih i drugih dokumenata, ni traga. Niti ce skoro biti.