Akcija SIPA u više gradova u BiH, ima uhapšenih

Pripadnici SIPA od jutros sprovode operativnu akciju "Index" u više gradova u BiH.

Bosna i Hercegovina 18.03.2024 | 15:13
Akcija SIPA u više gradova u BiH, ima uhapšenih

Prema nezvaničnim informacijama u Sarajevu je uhapšena Edina Brutus.

SIPA u Goraždu pretresa objekte u vlasništvu Damira Žuge, bivšeg ministra obrazovanja u ovom kantonu i zastupnika stranke Narod i Pravda u Skupštini Bosansko Podrinjskog kantona Goražde.

U Sarajevu je, jedna od meta policije – Hajriz Bećirović.

Osnivač Internacionalnog goraždanskog univerziteta bila je Edina Brutus, dok je u upravljačkim strukturama bila njena snaha Elma Brutus.

Pripadnici SIPA su jutros obavili pretres u njihovim kućama. Osim toga, SIPA pretresa i objekte u vlasništvu Melvedina Jašarevića, generalnog sekretara Internacionalnog univerziteta Goražde, a u Zenici su obavljeni pretresi objekta u vlasništvu Kaje Imširović.

Podsjetimo, inspektori SIPA sprovode akciju zbog prijava o načinu funkcionisanja Internacionalnog univerziteta u Goraždu i izdavanja diploma. Mjesecima su trajale optužbe za kriminal i neslaganje nekadašnjeg rektora prof. dr Hajriza Bećirovića i generalne menadžerice univerziteta Edine Brutus.

Internacionalni univerzitet iz Goražda je navodno štampao diplome štampariji na Grbavici u Sarajevu, a iza svega stoji Italijan Salvatore Messina.

Ova visokoškolska ustanova došla je u fokus kada je više od 80 Italijana završilo Fakultet zdravstvenih studija – smjer fizioterapija na Internacionalnom Univerzitetu Goražde, ali im je Komora zdravstvenih tehničara svih profila (KZTFBiH) odbila izdati licence za rad na području Federacije BiH zbog sumnje u regularnost studija i niza utvrđenih nepravilnosti.

(Klix) Foto: Klix

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ŠEKI,SREBRENIK

18.03.2024 15:23

uHAPSITE SUDIJU OSNOVNOG SUDA U BRČKOM NEBOJŠU SAVIĆA,I TAJ LJIGAVAC SARAĐUJE SA KRIMINALCIMA

ODGOVORITE
Name

Re Šeki

18.03.2024 15:37

SIPA je u Brčko distriktu dosta toga uradila , hapšenja ,suspenzije sa posla ali gotovo svi su oslobodjeni i vraćeni na posao.Dakle SIPA se ne uvažava od suda u Brčkom kao da u SIPI rade zidari a. ne pravnici i ekonomisti.

Name

Marko,Njemacka

18.03.2024 18:44

oni hapse samo jadnike,sitne lopovcice i uzivaoce marihuane,koja je na zapadu legalizirana,a prave lopove,kriminalce,koji su privatizovali i opljackali rep srpsku i gradjane,njih ne smiju ni pogledati,a kamoli hapsiti....

Name

Šeki,Srebrenik

18.03.2024 17:39

Zato sam pomenuo tog tzv sudiju ljigavca,a isti takav je i glavni tužioc Mujkanović,smeće tužilačko

ODGOVORITE
Name

Zakon

18.03.2024 19:42

Kada ce sipa doći u šumarstvo u Čajniču , tu ima mnogo radnika sa kupljenih diplomama o završenoj skoli

ODGOVORITE
Name

Smeh

18.03.2024 21:08

Kad ce sipa pratiti trzisne i sanirarne inspektore na gp karakaju da vide sta se yu radi i za koje pare se pustaju kamioni da se ne salju na analizu.

ODGOVORITE
Name

Ред

19.03.2024 09:20

Поздрављам ове акције и ако знам да ће се Суд “попишати” на њих, нарочито у РС јер тонемо у корупцију и тоталитаризам!

ODGOVORITE