Bošnjaci napustili sjednicu Doma naroda Parlamenta

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH danas je prekinuta nakon što su je napustili delegati iz bošnjačkog naroda BiH.

Bosna i Hercegovina 18.03.2024 | 14:37
Bošnjaci napustili sjednicu Doma naroda Parlamenta

Do napuštanja bošnjačkih delegata je došlo nakon što je dnevni red današnje sjednice uvršten prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH srpskog delegata Želimira Neškovića (SDS).

Iako su ranije kao i bošnjački delegati protiv uvrštavanja prijedloga Zakona o Ustavnom sudu BIH SDS-ovog delegata bili protiv, danas su delegati SNSD-a u Klubu Srba to podržali kao i delegati HDZ u Klubu Hrvata.

Na današnjoj sjednici Doma naroda trebalo je da se glasa i o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje su podržane u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kojima se uvode moderne tehnologije u izborni sistem.

SDS prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH očito je došao kao kap spasa za SNSD i HDZ koji su ranije najavili da neće podržati izmjene Izbornog zakona BiH.

Podsjetimo da je NSRS u prošlogodišnjim zaključcima zadužila srpske predstavnike da na nivou BiH ne učestvuju u donošenju zakona i odluka sve dok se prvo ne riješi pitanje odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Zakonsko rješenje o Ustavnom sudu BiH podnosio je SDS-ov delegat,  a što nije nailazilo na razumijevaje ni kod kolega iz SNSD-a sve do posljednjih sjednica Doma naroda Parlamenta BiH.

(BN) Foto: Arhiva/AA 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Veliki štrumf

18.03.2024 15:14

J..e lud zbunjenog

ODGOVORITE
Name

Mudrsci

18.03.2024 15:40

Sve je to dogovor da se ne mjenja izborni zakon.

ODGOVORITE
Name

Re

18.03.2024 17:35

A da ga schmidt donese koji ga je i pripremio.

Name

Srbo

18.03.2024 16:41

To smo mi isto radili prije rata.

ODGOVORITE
Name

Haha

19.03.2024 09:29

Све саме патриоте тамо сједе па од силног патриотизма и родољубља не знају ко ће више да зајебе овај народ и народности! Све је то шарада за гласачко тијело

ODGOVORITE