Bankari u strahu: Traže dodatno objašnjenje od američkog Ministarstva finansija (VIDEO)

Na upozorenja SAD da bi se na američkoj crnoj listi mogle naći banke iz BiH koje obavljaju transakcije za osobe ili privredne subjekte pod sankcijama, natjeralo je bankare iz BiH da, kako saznajemo, traže dodatno objašnjenje od Ministarsva finansija SAD–a o ovim najavama.

Republika Srpska 15.03.2024 | 20:00
Bankari u strahu: Traže dodatno objašnjenje od američkog Ministarstva finansija (VIDEO)

Politička kriza mogla bi da uzdrma i veoma profitabilan bankarski sektor u Republici Srpskoj.

Na upozorenja SAD da bi se na američkoj crnoj listi mogle naći banke iz BiH koje obavljaju transakcije za osobe ili privredne subjekte pod sankcijama, natjeralo je bankare iz BiH da, kako saznajemo, traže dodatno objašnjenje od Ministarsva finansija SAD–a o ovim najavama.

Jer, ako sankcije budu uvedene u punom značenju te riječi, slijede finansijski slom i kolaps na tržištu.

Pitali smo stručnjake šta to tačno znači.

Nakon najava američke administracije da bi sankcijama mogle da podlegnu i banke u Republici Srpskoj, ali i one sa sjedištem u FBiH, zbog saradnje sa osobama sa crne liste, u bankarskom sektoru u BiH nastao bi kolaps.

Sankcije su za njih opasan teren po kojem ne žele da hodaju, a s druge strane mnoge banke imaju značajne transakcije sa državom.

Pored toga, zakonski ne mogu ni tek tako ni ugasiti račun bilo kom fizičkom licu, jer ne postoji nikakva presuda domaćeg Suda. Zbog toga su bankari u BiH krajem prošle sedmice održali sastanak na kojem su dogovorili da preko Ambasade u BiH traže pojašnjenje od Amerikanaca.

"Trebalo bi da postoji propis u BiH, na osnovu kog bi se mogla uraditi mjera protiv tih lica pod sankcijama, a takav propis ne postoji. Dok se to ne uradi, banke su u nezgodnoj poziciji da nepreduzimanjem mjera trpe posljedice koje bi mogla da im uvede američka administracija, a s druge strane, ako bi uvele mjere, činile bi nezakonite radnje protiv građana i pravnih lica BiH“, poručuje ekonomista Slaviša Raković.

Američki divovi, “Viza” i “Masterkard”, koji dominiraju evropskim platnim prometom, prije dvije godine obustavili su, zbog početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, svoje poslovanje u Rusiji. Tamošnje banke izgubile su i međunarodni SWIFT kod.

Ako bi došlo do takvog scenarija u Bosni i Hercegovini, bankarskom sektoru bi bilo onemogućeno međunarodno i uopšte kartično poslovanje. To znači da klijenti tih banaka ne bi u njima mogli dizati platu ili sa karticom otići na more i tamo plaćati nešto.

"Biće vrlo opasno po Republiku Srpsku ukoliko bi se neke kompletne bankarske institucije, domaće banke posebno one najveće, našle pod takvim udarom, jer bi to onda bio signal njihovim klijentima, depozitarima da s njihovom bankom nešto ne funkcioniše, i to bi mogla biti ogromna opasnost po privredu Republike Srpske, jer bi se izazvao domino efekat i stampedo na šalterima banaka“, objašnjava novinar Siniša Vukelić.

Banke su u strahu i zbog konstantne kupovine trezorskih zapisa i obveznica Republike Srpske, s obzirom da je limit zaduživanja na domaćem tržištu za prvo tromjesječje već dostignut.

Republika Srpska mora da nađe strane kreditore, s obzirom da budžet za ovu godinu predviđa zaduženje od oko 800 miliona maraka na inostranom tržištu, do koga je nemoguće doći upravo zbog sankcija.

Ipak, u ekskluzivnoj izjavi za BN televiziju, premijer Radovan Višković poručuje da je Srpska našla strane kreditore. Gdje i pod kojim uslovima, Višković ne otkriva.

„Što se tiče stranih kreditora, znam da ste svi jako radoznali, ali morate biti malo strpljivi. Imamo strane investitore, imamo završene sve procedure. Ali nećete saznati ni ko su ni odakle su, sve dok posao ne bude završen.

- Kada bismo to mogli očekivati?

- Kada sve bude završeno, kad ja nisam nestrpljiv nemojte ni vi, mi sve obaveze izmirujemo na vrijeme", kaže Radovan Višković.

Situacija u kojoj domaće banke ostaju bez novčanih izvora iz inostranstva i uopšte međunarodnog prometa znači haos na tržištu kredita i depozita, ali i kolaps u samom budžetu Srpske.

„Činjenica je da Republika Srpska i njen budžet ne mogu opstati bez kredita. Veliki je deficit, veliki je dug iz prošle godine, znamo kako funkcioniše i penzioni sistem koji se konstatno finansira iz novih zaduženja, tako da je nemoguće preživjeti bez zaduženja. Ali, pitanje je ko su ti strani kreditori, i ko će nama dati novac s obzirom na trenutnu političku situaciju“, poručuje Mirjana Orašanin, poslanica SDS-a u NSRS.

S obzirom na to da zvaničnici Republike Srpske pod sankcijama, nameće se logično pitanje – kako mogu dogovoriti kredite i investicije na međunarodnom tržištu i kako će se te transkacije obavljati, s obzirom na situaciju sa bankama i strahom da bi se mogle naći pod sankcijama ukoliko posluju sa licima pod sankcijama.

(BN)

Komentari / 68

Ostavite komentar
Name

Posten

15.03.2024 20:17

Nek sada dodik slavi I pjeva I prica kako ga se to netice

ODGOVORITE
Name

Bik koji Sjedi

15.03.2024 21:48

Kakvo objašnjenje se traži svakoj budali je jasno šta se traži,bilo je jasno od početka,a što se neko pravio lud to je druga priča.Ova mi priča liči na priču o Hagu.

Name

Lana

15.03.2024 21:52

I neka peva nemože nam niko ništa jači smo od sudbine.

Name

Gladež i grabež

15.03.2024 22:11

Zabolje njega, tako on voli kazati. Ima on gotovine. Snašao se i obezbijedio. Naslaga kao Krez.

Name

Borik

16.03.2024 04:44

A ona "Nemoze nam niko nista jaci smo od sudbine...."E Mile Mile...Jebat cemo jeza u ledja...

Name

Samo naprijed

16.03.2024 08:10

Neka i dalje čačka mečku!

Name

Dragan Lalović - Laki

16.03.2024 08:29

Firma LAKING doo I Sarajevo ce otkupiti obveznice Vlade RS jer je za samo par godina uspjela da opljacka desetine milona KM a sad ce da te pare da na kamatu Vladi.

Name

nebitno

15.03.2024 20:17

“Viza” i “Masterkard”, koji dominiraju evropskim platnim prometom, prije dvije godine obustavili su, zbog početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.... Ovdje sam prestao citati.

ODGOVORITE
Name

Re

16.03.2024 05:05

Nevažno? Tako se i Mile ponasa a ne izvlači pouku da banke koje dozive suspenziju i nisu vise banke nego lovački dom

Name

prijedor

15.03.2024 20:34

Ja koliko vidim i znam u RS se gase sve firme koje su na crnoj listi jer više ne mogu koristiti bankarske usuge Nema više transakcija sa klijentima i to je propastKad se ugase svi zaposleni na ulicu i oravac vile Dode na ručak večeru i platu..Ovo je propast RS samo narod ne vidi šta jih je snašlo.Al u skjedičih par dan če sve biti jasno.

ODGOVORITE
Name

Re Pijedor

16.03.2024 14:31

Slažem se,samo mi nije jasno da je naš narod toliko nepismen,kad se ovo sve izvrši,on će helikopter i može kud hoće a mi ćemo godinama ostati u problemima!

Name

ŠTA NIJE JASNO?

15.03.2024 20:38

BANKAR KOJI ZBOG KAMATE,RUŠI DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU (JER ENTITETI TO NISU) ,TREBA DA BUDE SPREMAN NA SANKCIJE ,ZBOG SPREČAVANJA...RATA!!!

ODGOVORITE
Name

Popaj

15.03.2024 20:39

Hoce li se iko zapitati otkud mrkonjickom doratu zvanom Kaji toliki kapital. Legalizacija Miloradovih lopovskih poduhvata preko zivahnog patuljka privodi se kraju. Nazire se svjetost…

ODGOVORITE
Name

ODGOVOR NA POTONJE

15.03.2024 20:39

"logično" PITANJE......NIKAKO!!!

ODGOVORITE
Name

miloš

15.03.2024 20:45

Ljudi ovo je kraj srpske Nijedna banka ne smije da vrši transakcije sa licima sa crne listeKoja če to banka primiti neku lovu koju Viškovič poronađe u svijetu kao kredit ??nijedna neče izvršiti tu transakciju a živkja ne može u vrečama...Eto kako nam ameri vratiše Dodino proseravanje i vrijeđanje ambasadora ...

ODGOVORITE
Name

Re:

16.03.2024 02:35

Strane banke, strana pravila!

Name

Re,Milos

16.03.2024 08:56

Cilj nasilnog postavljanja Dodikovog,na blast u Republic srpskoj,jasno je signasao sta nas ceka. On je dobio zadatke da unisti sve,sto konstantno cini,I aato ima punu podrsku za opstanak na vlasti,milom,ili silom. Sad je prekasno za sve,steta je ucinjena,zahvaljujuci nama,kao najvecim krivcima u istoriji covjecanstva.BRAVO,ZA OVAKVE GRADJANE!🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Name

DejanM

16.03.2024 10:01

nisu to prve sankcije srpska ce zivjeti vjecno

Name

Dodoljub

15.03.2024 20:48

Dodik se smije slatko na piskaranje tipa "što je babi milo u snu joj se snilo"! Pera njemu, ameri ne mogu odbiti! Da su mogli, vec bi uradili.

ODGOVORITE
Name

Idealno

15.03.2024 21:50

Oces reci da su htjeli...

Name

Kad razislim

15.03.2024 22:23

Tako ispada! Dodo je kost u grlu Amerima. Boje se, znaju da ima podrsku Putina! Oni pokušavaju, odbijaju ko kiša oko Kragujevca!

Name

Re

15.03.2024 23:00

Živjela Sberbank! Bas ih zabole za americkim sankcijama. Dodika takođe

Name

Re Dodoljub

16.03.2024 08:25

Hahaha,žalostan ti komentar,da nije njihov igrač otresli bi ga kao slinu,čuj ne mogu mu pera odbiti,stvarno kao narod mi patimo od nekih nazovimo veličina,da je tu malo pročešljati tok vladavine,vidjeli bi kako se oni bore za RS do poslednje marke!

Name

Vuk

15.03.2024 20:51

Lapaj Milee za kafanskim stolom lupaj brate sve je pod kontrolom😂😉

ODGOVORITE
Name

Šta palamude banke

15.03.2024 20:54

Nema hiljade njih pod crnom listom nego 30,40 i šta je to problem? Obustaviti rad sa njima, i firmama kao ATV televizija i raditi dalje. A oni pod sankcijama nek se snalaze jer kad je SDS i njegovi političari trpili 20 godina nije se niko sikirao pogotovo ne ovi koji su sad na srnoj listi. Svi su zaslužili te sankcije jer su to sve oni koji su se obogatili od budžeta RS ili FBiH. Nema tu radnika ni penzionera nego sve sami lopovi.

ODGOVORITE
Name

Micko

15.03.2024 21:57

Pa je li ti mislis da ce oni stati na tih 30-40.Smijesan si. Ima ona stara:okupatoru se nikad ne mozes dodvoriti, vec skupi snagu i pokazi zube.Bolece ali doce i proleće...

Name

Re Micko

16.03.2024 08:44

Micko, molim te nemoj pisati nista, ovo je za one sa bar prosjecnom inteligencijom. Idi kod Dode mozda ti nađe neki posao u basti.

Name

Micko

16.03.2024 10:34

Za re micko:bolje i kopati u basti pa se bar nagu.is za svoj proizvod, nego biti kao ti pa se nagu.is za tudje.....

Name

Marko Polo

15.03.2024 20:54

Ne treba u bankama ostavljati ni jednu marku. U "dušeku" su najsigurnije.

ODGOVORITE
Name

Re:

16.03.2024 03:11

A, ko ti je odredio da imas valutu tog naziva? Ko ju je vezao za kurs evra? Ko to sve moze da devalvira preko noci, pa da ti 1 hljeb kosta milion KM, a ti toliko nemas? Zbog takvih plitkih razmisljanja nam i jeste ovako kako je.

Name

AR

15.03.2024 20:58

Nema problema nas baja kaze da ce mo da radimo sa gotovinom Svako sebi Pare u dzep I naprijed kome treba banka Tako rudonja kaze

ODGOVORITE
Name

Re

15.03.2024 22:40

Pa i to nije loše,sad ce svako da vidi koliku kesu ko nosi dosad se nije to vidjelo na kartici

Name

Re

15.03.2024 22:54

Ko zna koliko Baja i porodica imaju nekretnina, gotovine, nakita, dijamanata, zlata, umjetnina?

Name

Posmatrač

15.03.2024 21:10

Ameri će spriječiti svako kreditiranje dok je ovaj režim na vlasti. Oni su to odlučili prošle godine čim MMF nije dao pare. Znači Vlada Amerike je to odlučila i to će se sprovesti. Što prije ode režim narodu će biti bolje, ali naš narod ništa ne shvata tako da mu se ne piše ništa dobro, možda je to i zaslužio.

ODGOVORITE
Name

Tomo

15.03.2024 21:18

Ovdje se isključivo odnosi na banke koje posluju u RS-koj. Naravno biće sankcionisanje i banke koje posluju U Federaciji BiH, a koje posluju sa Dodikom i Njegovim sinom i kćerkom. Tu su i svi ostali koji su na crnoj listi. Zato i traže objašnjenja od SAD. Biće svašta kad saznaju da moraju obustaviti transakcije sa osobama koje su na crnoj listi.

ODGOVORITE
Name

Bony

15.03.2024 21:33

Ovi je strasno tiranija

ODGOVORITE
Name

Pava

15.03.2024 21:40

Okupator pokušava slomiti Srpsku, ali narodnu volju i ljubav niko slomiti ne može

ODGOVORITE
Name

q

15.03.2024 21:56

Dodik nije Srpska.

Name

Re

15.03.2024 22:36

Ajdeeee pa eto živi od volje i ljubavi,i nije tacno to sto veliš i niko nije protiv naroda,tačno se zna protiv koga su i ne izmisljaj.

Name

Re pava

16.03.2024 06:43

I 90-ih ste kenjali kako ćete jesti korenje ali sageti glavu nećete. Izdržali ste pola godine !

Name

Micko

15.03.2024 21:41

Trebalo bi Viskovicu objasniti razliku izmedju investitora i kreditora, ocito da on ne razumije sta je sta od toga.....

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

15.03.2024 21:50

Oni se prave da ne znaju, ali oni sve znaju tako da neće dobiti nikakvo objašnjenje. Jednostavno, nikakva suradnja sa režimom i članovima režima.

ODGOVORITE
Name

Lana

15.03.2024 21:51

Zbog ljudi pod sankcijama trpi cela BIH,a posebno RS,a niko od njih da podnese ostavke ni po cenu života. Kakvi su to ljudi,bolje reći neljudi?

ODGOVORITE
Name

Milan

16.03.2024 05:04

Na osnovu kog člana i kog zakona se neko može staviti pod sankcije, i da li bi takav zakon u bilo kojoj normalnoj državi prošao kontrolu ustavnosti!? Da se neko može krivično goniti i presuditi, to da, to može! Ali staviti pod sankcije bez sudske presude, to je moguće bilo samo za vrikeme inkvizicije!

Name

Re Milan

17.03.2024 11:27

Magare samo ti nemoj o zakonu pricati. Po kom zakonu pljackate ovaj narod?

Name

Milan za Re

17.03.2024 12:17

A zbog čega si ti tolika jajara i kukavica!

Name

Bozo za Milana

17.03.2024 16:46

Des magare? Des lopove? Des lazove?

Name

Suplja

15.03.2024 21:55

Banke se prave mutave, za pola sata mogu saznati ko je crnolistas.

ODGOVORITE
Name

Micko

15.03.2024 22:00

Nikakav problem nije. Neka banke potpisu sporazum sa amerima. Ugasice racune onima koji su na crnoj listi, ali kad ti isti budu tuzili banke, neka potpisu da ce ameri izmiriti sve. Jedino tako i nikako drugacije...

ODGOVORITE
Name

Milan

16.03.2024 05:01

Bravo za izvrstan komentar!

Name

Ambasador

15.03.2024 22:46

Samo ošini po novčaniku i tu smo sli slabići a pogotovo lopovi

ODGOVORITE
Name

Milan

15.03.2024 23:27

Da je sreće nebi se uopšte plasiralo ovako nešto, i nebi se time davalo na značaju katastrofalnoj američkoj politici! Time se samo navlači bijes na obične građane Amerike koji će kad tad platiti najveću cijenu pogubne politike američke administracije!

ODGOVORITE
Name

Auu Milane

16.03.2024 00:38

Pa ti si zastranio skroz. Ne treba objavljivati velis. Da nastave da kradu i pljačkaju a narod ne treba ništa znati. Kako pametan zaključak. Daće tebi Dodo komad svoga bogatstva samo malo sacekaj valjda i tebe sunce ogrije.

Name

Idealno

16.03.2024 00:58

E ovim si komentarom ,,dotako" planetarni vrhunac!!!!

Name

Re

16.03.2024 08:13

A mi, sektasu, u blagostanju zivimo🙃

Name

Re Milan

16.03.2024 08:46

Magare,obicni narod ceka da mu oduzmu sve pokradeno.

Name

Zoran

15.03.2024 23:47

Bravo ameriko nedajte sekti i uhljebima pare

ODGOVORITE
Name

Milan za Zoran

16.03.2024 05:12

Ej budalašino jedna, jesi li se zapitao šta će biti ako ti ljudi tuže banke ko će tada plaćati izgubljene sporove tih banaka, opet građani, jer niko ne može obustaviti isplatu sredstava bilo kome bez sudske presude! Naravno ti o tome ne razmišljaš jer si izbezumljen od mržnje prema Miloradu Dodiku, samo zato što Dodik pobjeđuje i ima podršku naroda, a ti obična jajara koja ne može da pobijedi, pa si zbog toga isfrustriran!

Name

Jovan

16.03.2024 01:54

U strahu sam ja! Kakvi bankari u strahu

ODGOVORITE
Name

Đoko

16.03.2024 06:50

Vjerujem da su bankari dovoljno pametni i da ozbiljno shvataju poruke iz Amerike, da se ne izlažu riziku da i banke dođu pod udar američke adminstracije zbog pojedinaca sa američke "crne liste". Ovi pojedinci među kojima je najzvučnije ime Milorad Dodik, nekako će se snaći, a bitno je da eventualne negativne posljedice u poslovanju sa bankama ne trpe preduzeća, građani i drugi subjekti.

ODGOVORITE
Name

ŠTA TO ČUČI

16.03.2024 07:14

U VOĐAMA SRPSKIM,ODVAJKADA ,DA NAS TERAJU IZ PONIŽENJA U PONIŽENJE???

ODGOVORITE
Name

pero

16.03.2024 07:27

sta banke rade sa parama gradjana koji drze novac u bankama.

ODGOVORITE
Name

www

16.03.2024 07:58

Baja je zbog svojih sr.nja spreman u ambis povući i narod i Srpsku, umjesto da sa licima s crne liste da ostavku. Sječam se kad je za R. Karadžića govorio; ako je patriota nek se preda, da ne trpi narod zbog njega. Znači Baja ostavka, predugo narod trpi zbog tebe.

ODGOVORITE
Name

bakayoko10

16.03.2024 08:03

Eto njegovo kurcenje bice jos gore

ODGOVORITE
Name

+

16.03.2024 08:14

Sve je bankama jasno. Ne treba njima objašnjenje. HOĆE DA NEŠTO IZVRDAJU NA VREMENU.

ODGOVORITE
Name

Maki

16.03.2024 08:25

Šta se to Dodika tiče. Njegove pare se ne nalaze u bankama u BiH. Pn če i ovo iskoristiti da pokaze da je veliki borac za nase interese i bit ce ponovo izabran. Nas narod jednostavno voli da ima gazdu. Nismo navikli na demokratiju. Ne znamo da smjenimo losu vlast. Volimo da nas lazu. Takvi smo.

ODGOVORITE
Name

Bajka za rodoljubive

16.03.2024 13:13

Pa neka pitaju dodikmilorada. On sve zna pa i to. Sve će da im potanko objasni. Šta je to patriotizam, rodoljublje, srboljublje, rusofilija, šta je to on u svemu tome. Šta je njegov interes i njegove familija, dodikovića svih, pa neka se narod u to uklapa. I banke naravno. Za vođu i gospodara valja nešto i žrtvovati. Ne pada vođa i gospodar sa nebesa, njega narod iznjedri, narodu on treba a ne obratno. Na znanje i ravnanje.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

17.03.2024 00:35

Ovo izivljavanje amera, vodi celu dejtonku u bankrot. Sarajevo se za sada sokoli da ne boli, i raduju se sankcijama Srpskoj. Ali, cilj je nesto drugo. Isprazniti dejtonku od Srba, Hrvata i Bosnjaka, pljackati rudna bogatstva, i tu naseliti podobne sluge, i instalirati vojne nato baze. Razlig da se za neki dan radujemo, sto su naskocili nekog komsiju nema, jer vec sutra ce naskociti sve. Ko je kriv? Pa nakaradno uredjenje, tri naroda, tri zelje, tri mrznje, bar dva bi se osamostalila, ali treci se buni pa tamad da svi propadnemo. Vreme je za zbogom, da bi se prezivelo.

ODGOVORITE