Vaš psiholog: Kako prepoznati manipulaciju

Manipulacija je oblik ponašanja koji služi postizanju lične koristi u svakoj situaciji bez obzira koliko to drugome štetilo ili ne.

Republika Srpska 10.03.2024 | 08:49
Vaš psiholog: Kako prepoznati manipulaciju

Takvo ponašenje predstavlja perfidnu igru, gde ništa nije onako kako vam na prvi pogled izgleda. Prema tome, nekada je jako teško prepoznati emocionalne manipulatore jer su u stanju da vas suptilno nateraju da uradite ono što oni žele a da se pritom osećate dobro i korisno u vezi sa tim. U daljem tekstu prikazane su odrednice za uočavanje manipulativnog ponašanja.

Iskernost i manipulacija

U komunikaciji sa manipulatorom iskrenost ne pomaže. Ukoliko bilo šta izgovorite to će biti izokrenuto iako su činjenice na vašoj strani. Na primer, ako ste besni što vam je manipulativna osoba zaboravila rođendan, njena reakcija na to će izgledati ovako:

,, Strašno mi je žao što misliš da sam zaboravio/-la na tvoj rođendan, trebalo je da ti kažem sa kolikim stresom se suočavam u ovom momentu-ali nisam hteo/-la da te zamaram time.

Mada, u pravu si možda je trebalo da zanemarim sav taj bol (ovda se mogu pojaviti i prave suze) i da se fokusiram na tvoj rođendan. Izvini.“ Iako slušajući izgovor koji vam osoba daje osećate da joj nije zaista žao, kako je izgovorila toliko lepih reči ne možete ništa da kažete protiv. Šta više možete se naći u ulozi tešitelja.

U ovakvim situacijama, bitno je da ne popuštate uopšte – ne tešite, ne prihvatajte nesuvisla objašnjenja i izvinjenja. Ako osećate da je izvinjenje lažno – ono zaista to i jeste. Pazite se ukoliko manipulator oseti da vas je zaveo svojim manevrom, postaćete njegova stalna ,,žrtva“.

Oni se pretvaraju i kada čine nešto za vas

Ako ih zamolite da vam nešto učine oni će skoro uvek pristati, ako se već nisu punudili i sami da vam pomognu pre toga. Ako im se zahvalite i prihvatite pomoć, oni će napraviti mnoštvo neverbalnih znakova, gde ćete vi prosto osetiti da bez obzira šta su obećali to neće biti ispunjeno.

Ako im kažete da ne izgleda kao da će učiniti to što obećavaju oni će vas uveravati da nema govora da neće to učiniti i da su vaše primedbe nerazumne.

Glavno pravilo je da ukoliko manipulator kaže DA naterajte ga da ako ne ispuni obećanje oseti da znate da to nije hteo ni da učini, i naterajte ga sledeći put da prizna da nešto neće učiniti iako obećava da hoće. Kada počne da teatrališe uradite nešto kako bi video da ne obraćate pažnju-stavite slušalice za slušanje muzike, izađite iz prostorije i sl.

Izvrtanje čeinjanica je njihov ominjeni manevar

Ako primetite da u odnosu sa nekim morate početi da vodite beleške o tome šta ste govorili, i počnete da preispitujete sopstveni razum-znajte da ste u klopci manipulacije. Emocionalni manipulator je stručnjak u izvrtanju stvari, racionalizovanju, opravdanjima, okretanja stvari na ,,svoju vodenicu“.

Mogu tako samouvereno da lažu da će vas ubediti da je nešto belo iako je crno, a vi ćete bez obzira na objektivnu činjenicu doći u situaciju da preispitujete sopstvena čula.

Međutim, veoma će ga uznemiriti ako npr. zabeležite razgvor koji vodite. Možete da kažete da ste postali zaista zaboravni u poslednje vreme i da vam beleženje pomaže da to prevaziđete.

Nabacivanje krivice je nezobilazno kada vas neko manipuliše

Emocionalni manipulator je izuzetan u stvaranju osećanja krivice kod drugih (vise o ovom vidu manipulacije možete pročitati ovde). Mogu vas naterati da se osećati krivim što pričate previše/ne pričate dovoljno, što ste previše emocionalni/niste emocijalni, što ste brižni/niste dovoljno brižni.

Skoro sve može postati predmet manipulacije.

Emocionalni manipulatori retko govore o svojim potrebama i željama otvoreno-oni uzimaju ono što im treba kroz svoje manevre. Nabacivanje krivice je samo jedan od načina da to postignu. Još jedan način je uloga žrtve.

Manipulatori se ponašaju kao da su velike žrtve i na taj način će vas naterati da mnoge poslove uradite umesto njih, i kada to učinite obično će vam reći da nije trebalo, da oni ne očekuju da to radite za njih, itd. Najbolja rečenica da ne upadnete u klopku je: ,, Imam poverenja u tebe da ćeš moći sam to da uradiš.“

Nesklad između priče i ponašanja

Manipulator ne rešava stvari direktno. Obično vam radi iza leđa i instruše druge da vam kažu ono što sami ne bi rekli. Govoriće vam ono što želite da čujete a zatim raditi stvari koji će obstruirati, po sistemu ,,jedno priča drugo radi“. Ako ga prozovete za takvo ponašanje najverovatnije ćete čuti da ne može sve da stane zato što je vama sada potrebna pažnja ili mir iako vas je pre toga saslušao i empatisao sa vama.

Uvek je u centru pažnje čak i kada ste objektivno vi ugroženi

Bez obzira koliko vam je loše, osoba koja je manipulativna će pokazati da je njoj sto puta gore nego vama. Teško ćete posle nekog veremena osetiti emocionalnu povezanost sa manipulatorom jer on konverzaciju stalno vraća na sebe.

Ako ga prozovete za neko ponašanje on će okrenuti situaciju i napraviti da ste vi zapravo krivac u svemu tome. Iako znate da to nije tačno morate uložiti veliki napore da to i dokažete. Ne zamarajte se, verujte sebi, okrenite se i izađite.

Kada su besni ili tužni, oni će angažovati sve oko sebe kako bi im doprineli da se bolje osećaju a i kako bi upali u uloge spasitelja i rešavali sve što mogu kako bi ih oraspoložili.

Ako ostanete u kontaktu sa ovakvim ljudima, zaboravićete da imate sopstvene brige i mislićete da nemate pravo da ih imate i da su male u odnosu na njihove.

Ne poštuju dogovore, obećanja i sl.-odgovornost prema drugima ne postoji

Ne preuzimaju nikakvu odgovornost za sebe i svoje ponašnje, sve je u tome da drugi treba da čine njima. Njihov prepoznatljiv način da vas kupe je deljenje intimnih informacija i poveravanje.

To će učiniti da pomislite da je to senzinitvna, emocionalno otvorena osoba, i verovatno ranjiva.

Međutim njihove emocionalnosti i ranjivosti prosto NEMA iako će uvek izgledati da su u problemu i krizi i od vas se očekuje da se ,,bacate u bunar“ za njih.

Emocionalna manipulacija je način ponašanja koji se javlja kod određenih poremećaja ličnosti (granični, narcistični, antisocijalni, histrionični) pa je često možemo staviti u kontekst nekog šireg psihološkog problema.

Ovo ponašanje je gotovo nemoguće izmeniti jer donosi korist osobi koja ga primenjuje.

Nije mnogo ni korisno ukazivati manipulatorima na njihove postupke i neispravnost, jer ih to svakako neće naterati da ih promene, ne žele time da se zamaruju, nemaju motiv jer nije im ni bitno da udovolje vama nego sebi. Kada vi ne budete radili ono što oni žele, lako će naći nekog drugog.

Mr Sanja Marjanović, dipl.psiholog Foto: Ilustracija/Profimedia 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Arsa

10.03.2024 09:31

Fino objašnjeno a da li neko prepoznaje takvu osobu u našem okruženju,najvećeg manipulatora kojeg neću imenovati,ko ga prvi prepozna neka javi.

ODGOVORITE
Name

Sve jasno

10.03.2024 10:27

Odeš u političku školu i naučiš sve vrste manipulacija polupismenim ( vecinskim ) masama a uz to ako si narcisoidan i gladan zajedničkih resursa...

Name

Micko

10.03.2024 10:39

Eno vam clanak o vremenskoj prognozi, pa nemojte propustiti i tamo ostaviti komentar o Dodiku. Kako vam se covjece da, zar vam ne dosadi...

Name

Re micko

10.03.2024 15:07

Eto, da se. Naprosto, ljudi kroz istoriju najviše vole da komentarišu izdajnike.

Name

💯%

10.03.2024 09:35

лако препознати манипулацију.манипулација=додик и његов комплетан снсд.Ко хоће да препозна и ко није заслијепљен,лако ће препозна.

ODGOVORITE
Name

re %

10.03.2024 11:41

Ai lte ulovi ovaj Arsa na prvu.