Umjesto dobiti javna preduzeća planiraju gubitke

Većina privatizovanih firmi koje je kupila Vlada Republike Srpske trošeći milione maraka pod izgovorom da će ih podići i dobro prodati, i prošlu godinu su završile u gubicima ili sa neznatnom dobiti. Tako su npr. milioni uloženi u kupovinu HE Bistrica i propalog hotela Comsar Rudo, a umjesto profita, sabiraće se gubici i povećati spisak preduzeća gubitaša u vlasništvu Srpske. 

Republika Srpska 01.03.2024 | 22:53
Umjesto dobiti javna preduzeća planiraju gubitke

Poslovni planovi u svijetu služe da se isplaniraju pozitivni ishodi svake firme, samo je kod nas obrnuto pa se u poslovne planove uvrštavaju višemilionski gubici. Tako je npr. u planu poslovanja Hidroelektrane na Drini koja je u vlasništvu Republike Srpske, a u okviru kojeg posluju HE Bistrica Foča i hotel Comsar Rudo, predviđeno da u naredne tri godine posluju sa minusom.

Planirani gubitak HE „Bistrica“ u ovoj godini je 1,3 miliona KM, u idućoj 1,6 miliona, a u 2026. godini 1,8 miliona KM. Gubitak je planiran i za hotel „Rudo“ i to u ovoj godini - 591.000 KM, u idućoj 527.000 i u 2026. minus od 433.000 maraka. Oba zavisna preduzeća imaju loše pokazatelje likvidnosti u planskom periodu.

Ovo je navedeno na sjednici Skupštine akcionara.

U zapisniku sa skupštine akcionara HE na Drini piše da su manjinski akcionari bili protiv ovakvog plana poslovanja. Međutim, s obzirom na to da državni predstavnici u Skupštini akcionara imaju većinu glasova ovakav plan je, ipak, usvojen. Ono što je čudno u svemu je to da Vlada planira gubitke umjesto da traži rješenje za ozdravljenje propalih preduzeća.  

„Ne traže se eksperti, kvalifikovani stručnjaci, rijetko je naći bilo koje javno preduzeće u kome bi bio izbor na bazi javnog poziva pa odabir najboljeg čovjeka ali sva naša javna predueća pokazuju slabosti u poslovanju jer menadžment ne odgovara, a vrlo često imamo VD funkcije  a oni moraju da rade ono što se njima kaže a ne upravljati kompanijom“, kaže Zoran Pavlović,ekonomista.

Nisu samo Bistrica i hotel u Rudom gubitaši u vlasništvu Republike Srpske. Spisak je podugačak pa ćemo nabrojati samo neke koje je Vlada u prethodnom periodu prodala pa ponovo kupila. Iako su milioni utrošeni, ta preduzeća su samo gomilala gubitke, a neki od njih su otišli u stečaj.

Firma „Nova Romanija“ Sokolac za čiju kupovinu je Vlada izdvojila čak 5,6 miliona KM godinu je okončala sa gubitkom od oko 30.000 maraka. Tri miliona maraka je Vlada RS dala za kupovinu „Nove Tvornice prečistača“ iz Rogatice kako bi ovu firmu vratila u život, ali to nije pomoglo, te je ona godinu završila sa gubitkom od gotovo 250.000 maraka. Firma Andrićgrad iz Višegrada ima gubitak od 200 000 KM, dok je firma AD „GRAD“ Bijeljina godinu završila sa gubitkom od oko 300 000 KM.

Kao i sve kod nas, svaka državna kupovina je netransparentna i neobična, što je slučaj i sa Comsar hotelom u Rudom i HE Bistrica. Comsar hotel je bio  bio u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova ali su ga HE na Drini kupile krajem 2022. godine za 2,23 miliona KM. Godinama hotel nije radio ali je uredno gomilao gubitke.  HE Bistricu je 2008. godine Srpska prodala firmi Kaldera kompany za 6,8 miliona KM, a 11 godina kasnije ponovo ga otkupila za nevjerovatnih 21,6 milion KM. 

„Mi trenutno imamo situaciju da korist od tih preduzeća imaju samo političke partije. Upravne i nadzorne odbore tih preduzeća uglavnom imenuju stranačke ljude i ono što je ključni problem jeste efikasnost takvog načina upravljanja“, ističe  Srđan Traljić, Transparensy International BiH.

U Republici Srpskoj više zanimljive vijesti nisu gubici, propala preduzeća, odlazak stanovništva, nova zaduženja. Nova i neobična vijest bi bila kada bi vlast uspjela nešto dobro i pozitivno da uradi za svoje građane. Do tad, ostaju nam novi milionski gubici iz budžeta Srpske i krpljenje rupa u našim novčanicima koji su produbljeni nebrigom vlasti za interese građana jer su oni očigledno zaslijepljeni svojim ličnim.

(BN)

 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Sucur alahu

02.03.2024 01:27

Krivicna prijava za direktora He na drini, nije ovo tvoja dedovina, da tako harcis drzavne pare. Odgovaraces i za parket u dvorani

ODGOVORITE
Name

Nova Romanija

02.03.2024 05:57

Strahinja Basevic i Legenda Jolovic obecali da ce Novu Romaniju rasparcati i podijeliti drugovima sto piju kafu u hotelu

ODGOVORITE
Name

Hare

02.03.2024 06:56

Hahaha ovi unaprijed kazu koliko ce ukrasti hahaha

ODGOVORITE
Name

321

02.03.2024 08:34

evo dokaza sto lud smisli deset pametnih nemoze resit planiraju gubitak

ODGOVORITE
Name

Veteran

02.03.2024 08:35

ROMANIJA u gubitku !! Sve je jasno kao dan, toliko tajkuna na toj Romaniji, ići tragom novca .

ODGOVORITE
Name

AR

02.03.2024 08:42

Javna preduzeca se zovu javna da bi rudonja mogao da ubaci svoje prljave ruke da krade novac Samo se zbog toga zovu javna preduzeca Ustvari rudonja komanduje njima Ali ima made rudonja je momentalno negdje na aerodromu docekuje predsednike drzava pa samim tim postoji nada da nesto I ustedimo dok je lopov van nasih granica A mozda dobije I stalno zaposljenje u turskoj jer dobro se pokazao kod erdogana

ODGOVORITE
Name

Sokolac

02.03.2024 08:47

Za propast Nove Romanije su krivi Cicko i Petko

ODGOVORITE
Name

Re

02.03.2024 10:36

Strajo i Legenda hoce da je prodaju za dzaba i sebi da namaknu jos po stan u Beogradu

Name

Saggitarius

02.03.2024 10:05

Planirani gubitci unaprijed!!? Ovo je za Riplijevu rubliku vjerovali ili ne!! Nigdje na svijetu nepostoji država, u kojoj se planiraju gubitci u javnim preduzećima unaprijed! I što je još zanimljivije, ovo se tretira kao normalna stvar, i nikome ne pada na pamet da se neko pozove na krivićnu odgovornost zbog ogromnih gubitaka u svim javnim preduzećima!! Dakle ova " država" je egzemplar, u negativnom smislu u svakom pogledu!! A o funkcionisanju pravne države, nema ni govora!!

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

02.03.2024 11:23

Pod hitno krivicna prijava za Ratomira Draganica jer radnici nemaju platu,doprinosi nisu placeni.Covjek sa srednjom skolom obavlja vunkciju direktora Ad Grad i gdje god moze on se ugradi od tendera pa dalje.Smjena Misko pod hitno Ratomira.

Name

Čadjavica

02.03.2024 12:37

Pigledajte ko nas prestavlja,Voćkica.Taj kad bi mu dao dvije ovce izgubio bi a direktor puteva RS.On zna samo krasti kao i njegovi pajzosi,Stojanovic,Jovičevic,Maksimovic,Savic.Gori ljudi od njih nema.

Name

Samo da dodam

02.03.2024 12:46

Konacno se pocelo realno planirati, ali su planovi problematicni jer gomilanje gubitaka vodi bankrotu. Mada mislim (zajebavam) da je za sve krivo politicko Sarajevo i sve ce to ukradena ikona rijesiti svetim kreditima

Name

Empirija korupcija

02.03.2024 12:38

U bilanse i finasijske planove prvo se ukalkuliše korupcija. Pa onda redom, neke pozicije ostanu kratke. Ali, bože moj, šta da se radi, bog je prvo sebi bradu sačunio, preča je potkošulja od košulje, neka svoga i u gori vuka etc etc. To su osnovne paradigme poslovne etike u RS-oj, suština ekonomskih i finansijskih doktrina, 'nazični' stubovi strategijskih pravaca, oslonac i opšteprihvaćeni manir u poslovanju, uz svesrdnu podršku političkog miljea i lika 'predvodnika', prvoga među nejednakima.

ODGOVORITE
Name

1.April!!!!

02.03.2024 19:35

Čitam i nemogu da vjerujem! Živim na tom " mrskom i pogrdnom" zapadu tj. u Švajcarskoj. Moj kanton je za prošlu godinu planirao budžet + 2 mil CHF, godinu završili sa + 60 mil CHF! To je usvajanje budžeta a ne sa minusom. Ako nema dovoljno novca, onda se nešto preduzima, mijenje direktor, otpoštaju radnici, traži se rešenje za pozitivno poslovanje! Koji nepismenjaci vode te firme???

ODGOVORITE
Name

Re

03.03.2024 09:31

Bez uvrede, vaš narod koji je ostao u ovoj jebenoj dolini suza mentalno je još uvijek u vremenu hajdukovanja i ćeranja sa Turcima. Voždovi i harambaše rade kako im se digne (naravno,sve za svetu srpsku srvar i dobro naroda) a raja šuti i stenje.