Bizarna bolest: Majka ne može da podnese zvuk smeha svoje dece!

Karen Kuk iz Sautporta pati od bizarne bolesti medicinski poznata kao hiperakuzija. Ona kaže da joj buka, glasovi njenih prijatelja, muzika, ili smeh njene dece smetaju i ne može da podnese jer joj izaziva jak bol u glavi.

Zanimljivosti 29.02.2024 | 16:21
Bizarna bolest: Majka ne može da podnese zvuk smeha svoje dece!

Karen Cook iz Velike Britanije je do pre 18 meseci radila kao kabinsko osoblje i živela je sasvim normalnim životom sa svojim mužem i njihova dva dečaka. Ali onda je počela da doživljava nešto čudno i bolno.

Većina nas zadrhti pri pomisli da izgubimo čulo sluha, ali šta ako je to isto čulo pojačano do te veličine da svakodnevni zvukovi, bez obzira koliko umirujući, postanu nemogući za slušanje?

To je ono što je Karen počela da doživljava 2022. godine kada joj se iznenada pojavila retka i pomalo bizarna bolest hiperakuzija. Odjednom, zvuk je za nju postao mučenje. Glasovi voljenih osoba, smeh njene dece, ćaskanje sa prijateljima ili slušanje njene omiljene muzike izazivali su njene nepodnošljive i jake glavobolje do te mere da je počela da se izoluje samo da bi ih naterala da prestanu.

“Kao da mi je neko sipao vrelu lavu u uši i glava mi gori, boli me cela glava, posebno iza očiju. To je kao migrena, kao da želite da otvorite svoju glavu da biste ublažili pritisak.” rekla je Karen za DailyMail

Od kada joj je prvobitno dijagnostikovana hiperakuzija, Karen je pokušavala da izleči, ili bar da zadrži simptome pod kontrolom, ali stvari su se pogoršavale. Sada većinu svog vremena provodi u zatvorenom prostoru, jer ne može da podnese svu buku spoljašnjeg sveta, a čak i kada je sama kod kuće, nosi čepove za uši i blokatore buke kako bi se zaštitila od strašne buke.

Na Božić, dok su njeni sinovi, od 7 i 11 godina, uzbuđeno otvarali poklone, ona je bila u susednoj sobi i posmatrala ih iza prozora, jer jednostavno nije mogla da izdrži da sluša njihove glasne glasove i smeh.

“Nešto tako lepo kao što je smeh moje dece, čuti njihove glasove, za mene je kao mučenje“, rekla je 49-godišnja žena. „Sedela bih i gledala ih kroz prozor kako otvaraju svoje božićne poklone jer mi je bilo previše bučno da budem u sobi, a oni bi prišli prozoru i pokazali mi ih.

Karen je nekada bila veoma aktivna i na otvorenom, ali danas joj je glavni prioritet zaštita od fizičkog bola izazvanog zvukom. Njen život se potpuno promenio i jedina stvar koja je drži su njena deca. Odlučna je da se bori do kraja dok se ne izleči u potpunosti ali li do sada ništa nije uspelo da eleminiše njenu bol na zvukove i na smeh njene dece.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar