Njegovanje uspomena na Filipa Višnjića

Poštovaoci djela velikog srpskog epskog pjesnika Filipa Višnjića iz Semberije i Srema, okupljeni u Udruženju „Filipovanje“, pod pokrovitreljstvom RTV BN i Udruženja književnika Srbije, zasadili su jasen nedaleko od groba svoga slavnog zemljaka u sremskom selu Višnjićevo.

Republika Srpska 27.02.2024 | 15:37
Njegovanje uspomena na Filipa Višnjića

Drvo jasen je značajno vezano za pjesnikov život, jer je veoma zastupljeno u semberskoj ravnici, posebno u ataru sela Međaši u kome je Filip živio sve do 1809. godine kada je prešao Drinu i otišao u Prvi srpski ustanak.

Nakon sloma 1813. godine Filipa su ustanici iz mačvanskog sela Ravnje prebaciili preko rijeke Save u Srem, gdje se nastanio u selu Grk. 

Grk je veliko ravničarsko selo uz nepregledne šumame hrasta i jasena, koje se pružaju kroz Srem i sve do polovine Slavonije. U njima je, u ataru Grka, rastao veliki jasen pod kojim se se Filip Višnjić odmarao i sastavljao svoje epske pjesme, napasajući konja. Činio je to godinama. Stari jasen je bio i pjesnikovo polazište na duga putovanja Sremom, Bačkom, Slavonijom i drugim krjevima, u taljigama, koje je vukao njegov konj. 

- Veliki jasen je za Sremce, posebno za nas iz Grka, sela koje ponosno sada nosi ime Višnjićevo, a u kome počiva slavni pjesnik, stajao je skoro stotinu godina iza Filipa. Pao je nečujno jedne noći. Odlučeno je da se ne koristi za građu ili loženje, pa trune u šumi. Iz njegovog stabla niču nove mladice koje nas podsjećaju na slavnog pjesnika – kaže Đorđe Savinjak, inicijator akcije sađenja novog jasena i učesnik „Filipovanja“.

Sadnica mladog jasena donesena je iz starog Filipovog zavičaja, iz Semberije, iz šume nedaleko od ušća rijeke Drine u Savu, čime je postavljena još jedna čvrsta veza između ove dvije ravnice sa tri rijeke i ispod četiri gore (rijeke Sava, Drina i Bosut, te planine Fruška gora, Cer, Gučevo i Majevica), koje je ranije zbližio Filip Višnjić.  

Sađenju jasena u blizini Filipovog groba prisusatvovali su predstavnici javnog, duhovnog i kulturniog života sela Višnjićevo, opštine Šid, te ravnica Semberije i Srema.

Uduženje kulturnih stvaralaca pod imenom „Filipovanje“ ili „Na Filipovom putu“ okuplja stvaraoce i poštovaoce pjesnikovog djela iz Semberije, Srema, Jadra, zvorničkog Podrinja, Majevice i Mačve, osnovano je prije deset godina u semberskom selu Brodac, u kome je, pred tadašnjom crkvom brvnarom Filip uz gusle govorio svoje stihove, a prvo „Filipovanje održano je baš u Višnjićevu uz veliku podršku gospodina Slavinjaka i njegovih sugrađana.

- Tada se okupilo desetak novinara i književnika, a sada programe „Filipovanja“ prati veliki broj poštovalaca djela Filipa Višnjića i okuplja stotinjak novinara, pisaca, slikara, umjetnika fotografije, guslara i drugih stvaralaca iz Semberije, Srema, Mačve, Jadra, Podrinja i sa legendarne planine Majevice – s ponosom kazuje Đorđe Slavinjak.

Za deceniju postojanja „Filipovanje je, kome su pokrovitelji RTV BN iz Bijeljine i Udruženje književnika Srbije, za sremske i semberske biblioteke sakupilo je tri hiljade knjiga, pomoglo je osnivanje biblioteka u Čelopeku kod Zvornika i Crnjelovu kod Bijeljiene, objavilo je i dvije knjige poezije. Filipovci su se družili sa đacima škola iz ovih ravnica i govorili o književnom djelu i životu Filipa Višnjića, za koga se još kaže da je bio prvi srpski ratni reporter. 

Ove godine karavan „Filipovanja“ posjetiće sembersko selo Dvorove. Zvornik, Loznicu, Višnjićevo i Salaš Noćajski u kome je Višnjić sa porodicom, u vrijeme Prvog srpskog ustanka, sa porodicom boravio kod Stojana Čupića.

(BN/T.N)

Komentari / 0

Ostavite komentar