Direktor škole ostao bez posla i penzije zbog prepunjene čaše kafe?!

Jedan direktor iz Japana niže srednje škole izgubio je posao i penziju, za koju se veruje da iznosi oko 20 miliona jena (124.263 evra), zbog kafe! Ova drakonska kazna je usledila jer je prepunio čašu kafe u prodavnici u Takasagu u prefekturi Hjogo.

Zanimljivosti 27.02.2024 | 15:29
Direktor škole ostao bez posla i penzije zbog prepunjene čaše kafe?!

Ali kritičari su doveli u pitanje odluku prefekturnog odbora za obrazovanje da primeni najstrožu dostupnu kaznu, rekavši da je to slično izricanju „smrtne kazne“ za krivično delo sa malim novčanim gubitkom.

Prema navodima odbora, “osumljičeni” direktor je platio 110 jena na šalteru jedne prodavnice da bi kupio kafu standardne veličine u samoposlužnom aparatu za kafu 21. decembra prošle godine. Međutim, prodavac je primetio da je svoju šolju napunio pritiskom na dugme za veliku kafu, koja košta 180 jena.

Kada je suočen, 59-godišnji direktor škole koju podržava grad priznao je da je varao prilikom kupovine kafe. Takođe je priznao da je to uradio dva puta ranije u istoj prodavnici.

Policija je poslala dosijee o sumnji na krađu filijali u Himeji Okružnog javnog tužioca u Kobeu.Tužioci su priznali da je počinio krađu, ali su odlučili da ga ne optuže.

U intervjuu koji su dali zvaničnici odbora, direktor škole je navodno rekao da je to učinio “na impulsu trenutka“ i da mu je „zaista žao“ zbog svog lošeg ponašanja. Direktor je takođe priznao da je istu stvar uradio četiri puta u drugoj prodavnici čime je ukupan iznos koji je prevario porastao na 490 jena.

U Japanu ako ne znate, postoje četiri stepena kažnjavanja koji se koriste za disciplinovanje javnih službenika. Otpuštanje je najteža mera, zatim suspenzija sa posla, smanjenje plate i ukor kao najblaža mera.

Smernice za disciplinske mere koje je postavila vlada prefekture Hjogo nalažu da javni službenik koji je počinio krađu treba da bude suspendovan sa posla ili otpušten.

Odbor je 30. januara najavio otpuštanje direktora, oduzimajući mu nastavničku licencu i penziju, jer je prepunio tri šoljice kafe u prodavnici u kojoj je uhvaćen. Obrazlažući odluku, odbor je rekao da je utvrdio da je on odgovoran za krađu, pozivajući se na presudu tužioca.

Na pitanje da li je otpuštanje ili suspenzija sa posla prikladniji odgovor, zvaničnik odbora je rekao za Asahi Shimbun , da su se odlučili na “striktnu primenu“ pravila u slučaju direktora.

“Razgledali smo dosadašnje disciplinske mere i zaključili da je otpuštanje primereno za ponovljeni prekršaj“, rekao je zvaničnik.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar